Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚLOHA SPIRITUALITY V HOLISTICKÉM OŠETŘOVATELSTVÍ aneb VÍRA TVÁ TĚ UZDRAVÍ Bc. Marta Doleželová, DiS. Bc. Sára Jánská, DiS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚLOHA SPIRITUALITY V HOLISTICKÉM OŠETŘOVATELSTVÍ aneb VÍRA TVÁ TĚ UZDRAVÍ Bc. Marta Doleželová, DiS. Bc. Sára Jánská, DiS."— Transkript prezentace:

1 ÚLOHA SPIRITUALITY V HOLISTICKÉM OŠETŘOVATELSTVÍ aneb VÍRA TVÁ TĚ UZDRAVÍ Bc. Marta Doleželová, DiS. Bc. Sára Jánská, DiS.

2 Moderní ošetřovatelství = holistické Péče o spirituální potřeby jsou nezbytně nutné Měly by být běžně zahrnuty v ošetřovatelských plánech Duchovní potřeby jsou zdravotníky stále opomíjeny! Doména 10 – Životní principy (NANDA) Snaha zvýšit naději (00185) Snaha zlepšit duchovní well-being (00068) Duchovní strádání (00066)

3 HISTORIE 7.-15. století – klášterní medicína 10. století – 1. hospic v Praze (benediktini) 13. století – 1. špitál (Anežka Česká) 18. století – 1. Všeobecná nemocnice (Eliška Přemyslovna)

4 SPIRITUALITA – co to je? Z lat. „spiritus“ – duch, dech, vánek Všeobecná definice neexistuje – je jedinečná pro každého jedince! Duchovní dimenze v každém z nás Něco, co nás přesahuje, nejvyšší smysl života V kontextu ošetřovatelství má obrovský terapeutický potenciál (naděje, stabilita, smíření)

5 Spiritualita Vlastního duchovního světa V universum Náboženská Sekt Léčitelů Pověrečná

6 SPIRITUALITA – proč? Bazální lidská potřeba (dle WHO-Quality of life) Hodnoty duchovní a mravní mobilizují uzdravení To co se děje v mysli a srdci ovlivňuje celkový stav (placebo) Duchovní život vede k vnitřní jistotě (A.H.Maslow) Podněcuje k osobnímu růstu (překonávání překážek) Zvyšuje kvalitu života (smíření, klid, radost) Každý hledá smysl života..

7

8 SPIRITUÁLNÍ PÉČE Individuální Respektuje konkrétního člověka Zaměřuje se na existencionální problémy Doprovází Překonává životní traumata

9 KDO JE POSKYTOVATEL? Každý zdravotník – já – sestra Záleží na: vlastní filozofii duchovní praxi vnitřním ukotvení a jistotě zkušenosti s překonáváním překážek Dobrý poskytovatel je pravý, skutečný Jedná dle vyššího morálního řádu

10 Kdo je poskytovatel?

11 SPIRITUÁLNÍ ROZHOVOR Prostředek realizace duchovního doprovázení Nesmí se stát psychoterapií či náboženským školením Slouží k tomu, aby nemocný měl s kým mluvit (ke komu!) Nabízí – nevnucuje „Nemám čas!“ – bad argument

12 ZÁSADY ROZHOVORU 1.Odvaž se oslovit! 2.Měj čas! 3.Měj úctu k druhému! 4.Pozorně naslouchej, i tam kde nerozumíš! 5.Buď skutečný, pravdivý! 6.Stůj čelem, podej ruku, zpomal tempo řeči! 7.Zdokonaluj se v umění naslouchat! 8.Dej nemocnému prostor být sám sebou!

13 SPIRITUALITA VE STÁŘÍ Nárůst populace seniorů Má nové aspekty – přináší nové problémy: Umírání, smrt Ubývající soběstačnost Osamělost Ztráta partnera Přesun do ústavního zařízení Stárnutí – utrpení x stárnutí –umění dozrávat Smysl života seniorů stojí na vnitřních hodnotách

14 Co jsme my – budete i vy, co jste vy – byli jsme i my!

15 JAK ZÍSKAT DŮVĚRU NEMOCNÝCH? Zásady komunikace Přátelská, respektující atmosféra Drobné pozornosti (humor, hudba, káva, čaj, knihy, časopisy…)

16 Kde není úcta vůči starým, není budoucnost pro mladé! Papež František Staří lidé jsou muži a ženy, otcové a matky, kteří šli před námi toutéž cestou. KDO SE STARÁ O DRUHÉ, NEMÁ ČAS ZESTÁRNOUT! NEMÁ ČAS ZESTÁRNOUT! Umět naslouchat druhému je polovina životní moudrosti. Kurt Tucholsky V nemoci jsem se naučil lecčemu, čemu bych se byl ve svém životě nikdy naučit nemohl. J.W. Goethe Já snad budu po uzdravení lepším člověkem. Václav Havel Úroven´ na níž naši pacienti jsou ochotni a p ř ipraveni s námi hovo ř it závisí na naší vlastní dostupnosti. Paul Tourenier LIDÉ, KTEŘÍ NEMUSELI SNÁŠET BOLESTI, NIKDY NEŽILI. ELIZABETH K. ROSSOVÁ

17 POUŽITÉ ZDROJE FIŠER, Zdeněk, 1999. Plný život ve stáří. HALÍK, Tomáš, 1993. Sedm úvah o službě nemocným a trpícím. KŘIVOHLAVÝ, Jaro, 1993. Povídej naslouchám. OPATRNÝ, Aleš, 2017. Spirituální péče o nemocné a umírající. KOPŘIVA, Karel, 1997. Lidský vztah jako součást profese. ANDRYSEK, Oskar a kol., 2011. Mluv se mnou. FIŠEROVÁ, Jaroslava, 1998. Etika v ošetřovatelství. PRÁŠKO, Jan, 2011. Emoce v medicíně. LACHMANOVÁ, Kateřina, 2010. Spiritualita pro seniory. WATCHMAN, Nee, anon. Pravý křesťanský pracovník.

18 DĚKUJEME ZA POZORNOST!


Stáhnout ppt "ÚLOHA SPIRITUALITY V HOLISTICKÉM OŠETŘOVATELSTVÍ aneb VÍRA TVÁ TĚ UZDRAVÍ Bc. Marta Doleželová, DiS. Bc. Sára Jánská, DiS."

Podobné prezentace


Reklamy Google