České VŠ - ve stejné lize jako Oxford a Sorbonna? Téma - jak zlepšit akreditace a financování VŠ - doporučení Evropské komise. Seminář Europeum, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Prostředí pro projekt spolufinancovaný ze SF EU Ing. Zdeněk Chaluš, CSc.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zpráva o realizaci NPR v roce 2013 a Příprava NPR 2014 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Úřadu vlády.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Nástroj změny v místním prostředí
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
RPS/CSF Budoucnost politiky HSS / Cohesion Policy Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Elektrizace železnic Praha a.s.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
ANALÝZA ODVĚTVÍ JAZYKOVÝCH SLUŽEB Martina Pelešková 16. prosince 2009 Generální ředitelství pro překlady Evropská komise.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
1 EU a národní rámce ostatní, výhled po 2014 Ing. Vít Zouhar.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Financování kapitol státního rozpočtu II
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PROFESNÍ INŽENÝR NOSITEL TECHNICKÝCH INOVACÍ
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Nástroj změny v místním prostředí
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

České VŠ - ve stejné lize jako Oxford a Sorbonna? Téma - jak zlepšit akreditace a financování VŠ - doporučení Evropské komise. Seminář Europeum, Praha. 16/10/2013 Zdeněk Čech Ekonomický poradce Zastoupení Evropské komise v České republice Saint Nicolas vel Sinterklaas

Struktura prezentace I. Jak se "rodí" doporučení aneb Evropský semestr – co, jak, kdo? II. Doporučení České republice – oblast vysokého školství

3 Member States European Commission Council of Ministers European Parliament European Council Annual Growth Survey & Alert Mechanism Report Debate on AGS and AMR Dialogue on AGS Conclusions Dialogue on European Council Conclusions Submission of Stability and Convergence Programmes and National Reform Programmes Proposals for country-specific recommendations including preventive arms of SGP and MIP Adoption of recommendations Dialogue on recommendations Endorsement of recommendations Reviews Implementation in national budgets NovemberMaySummer I. EU Semestr 1. Institutional context MIP: In-depth reviews

Roční analýza růstu 2013: 5 priorit 1. Pokračování diferencované, prorůstově orientované fiskální konsolidace 2. Obnovení toku úvěrů do ekonomiky 3. Podpora růstu a konkurenceschopnosti "Raising the performance of education and training systems and overall skill levels, linking the worlds of work and education more closely together" 4. Boj s nezaměstnaností a sociálními dopady krize "To improve the connection between education and lifelong-learning systems and labour market needs. Short-cycle tertiary qualifications of two years, focused on areas where a skills shortage has been identified, as well as targeted mobility schemes, can prove particularly effective in current circumstances." 5. Modernizace veřejné správy

Evropský semestr: klíčové dokumenty 1. Roční analýza růstu (COM) 2. Národní reformní program (CZ) 3. Tzv. Staff working document EK a tzv. Návrh doporučení - CSRs (COM) 4. Doporučení – CSRs (CONSIL) Reference: programme/index_cs.htm

'Krizový management' v HMU FINANČNÍ STABILITA VEŘEJNÝ DLUH RŮST EKONOMIKY Přerušení negativní zpětné vazby Strukturální reformy Fiskální disciplína Financování bank Rekapitalizace bank Finanční záchranné sítě Diferencovaná fiskální konsolidace & kvalita veřejných financí

II. Doporučení České republice: oblast vysokého školství

Hodnotící dokument Rady: " Hlavním úkolem českého systému vysokoškolského vzdělávání je zajistit, aby narůstající počet studentů byl vybaven dovednostmi potřebnými k úspěchu na trhu práce. Projednává se novela zákona o vysokých školách, která by měla zavést diferencované financování a zlepšit systém akreditace. Jedná se o relevantní a ambiciózní návrhy, i když jejich skutečný dopad bude záviset na konečném návrhu reformy. České orgány rovněž plánují přijmout revidované normy pro hodnocení pro účely financování výzkumných institucí. Pokud by se zvýšil podíl ukazatelů kvality, včetně posílené spolupráce s podnikatelským sektorem, pomohlo by to českému výzkumnému a inovačnímu systému dosáhnout vyšší kvality."

Doporučení České republice (2013): CRS 6: "Vytvořit ucelený hodnotící rámec vzdělávání na základních školách a podniknout cílené kroky na podporu škol, jež vykazují slabší výsledky. Přijmout opatření ke zlepšení systému akreditace a financování vysokých škol. Zvýšit podíl finančních prostředků přidělovaných výzkumným institucím podle jejich výkonu."

Závěr - Prudký nárůst studentů na VŠ  kvalita vzdělávání  relevance vzdělávání - (délka studia, monitoring, financování…) - Reforma VŠ….?

Zastoupení Evropské komise v České republice