Seminář ředitelů ZZ 3.-4. února 2005 1 III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
Systémový management a informační strategie
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy B.I.B.S., a.s. Brno Senior Executive MBA Course Seminar Ing. Martin Zeman.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Příprava nové dopravní politiky ČR
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Návrh rozvoje informačních systémů krajského úřadu Ludvík Dlabaja 17. března 2006.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Identifikace a rozvoj talentů ve skupině PRECIOSA
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ŘÍZENÍ RETAILINGOVÉ FIRMY
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Implementace systému flexibilních benefitů
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Krajská zdravotní, a.s. Sociální péče 3316/12A, Ústí nad Labem IČ: společnost vedená Krajským soudem v Ústí nad Labem, oddíl B, vložka.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Evropské daňové právo Podnikatelský plán Michal Radvan
Vzdělávací politika.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
1 © AGIT AB Zkušenosti se vzděláváním manažerů ve zdravotnictví financovaným z ESF Vliv manažerského vzdělávání na změnu řízení při transformaci nemocnic.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Zdravotnictví v Regionálním operačním programu Jihovýchod Ing. Erika Šteflová Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Ministerstva zdravotnictví ČR
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Strategie regionu, obce
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Reforma psychiatrické péče
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Transkript prezentace:

Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, příspěvková organizace Strategické řízení IS/IT v nemocnici

Seminář ředitelů ZZ února  Osnova příspěvku: 1.nemocnice jako firma 2.procesní model nemocnice 3.koncept strategického řízení BIBS 4.závislost funkčních strategií 5.poslání nemocnice 6.základní dokumenty 7.IS/IT v nemocnici 8.interní analýza oblasti (strategie) IS/IT 9.struktura a obsahové vymezení IS/IT strategie v konceptu BIBS 10.formulace IS/IT strategie Strategické řízení IS/IT v nemocnici

Seminář ředitelů ZZ února Strategické řízení IS/IT v nemocnici

Seminář ředitelů ZZ února Strategické řízení IS/IT v nemocnici největší a nejvýznamnější zdravotnické zařízení regionu největší zaměstnavatel ve městě

Seminář ředitelů ZZ února  Nemocnice jako firma (příspěvková organizace)  Nemocnice jako firma (příspěvková organizace)  Dokumenty, ze kterých lze vycházet, jsou např.: zřizovací listina zřizovací listina procesní model nemocnice procesní model nemocnice  Zřizovací listina obsahuje: hlavní a doplňkové činnosti, hlavní a doplňkové činnosti, přičemž některé z činností mohou mít charakter podnikání ve smyslu Živnostenského zákona. přičemž některé z činností mohou mít charakter podnikání ve smyslu Živnostenského zákona. Nemocnice jako firma

Seminář ředitelů ZZ února  Příklad hlavních činností (činnosti, za jejichž účelem byla zřízena): poskytování léčebně preventivní péče v různých oborech poskytování léčebně preventivní péče v různých oborech lékárna lékárna sterilizace sterilizace klinické studie klinické studie lékařská knihovna lékařská knihovna semináře semináře Nemocnice jako firma

Seminář ředitelů ZZ února  Příklad doplňkových činností: ubytovací služby ubytovací služby praní, čištění, mandlování praní, čištění, mandlování pronájmy prostor a nemovitostí pronájmy prostor a nemovitostí stravování pro veřejnost stravování pro veřejnost Nemocnice jako firma

Seminář ředitelů ZZ února obvykle 3 skupiny hlavních procesů (Evropský model kvality) obvykle 3 skupiny hlavních procesů (Evropský model kvality) 1.zdravotní služby (léčebná péče) 2.vzdělávání (ve smyslu postgraduální výuky zdravotnické veřejnosti, tedy školská činnost) 3.věda a výzkum skupina, která je v konkrétní nemocnici nevýznamná, se vynechá skupina, která je v konkrétní nemocnici nevýznamná, se vynechá jsou možné i jiné modely jsou možné i jiné modely Procesní model nemocnice

Seminář ředitelů ZZ února  Zpravidla platí: hlavní procesy mají vlastní externí zákazníky, a tedy i zdroje financování hlavní procesy mají vlastní externí zákazníky, a tedy i zdroje financování hlavní procesy mají interní zákazníky z ostatních hlavních procesů hlavní procesy mají interní zákazníky z ostatních hlavních procesů doplňkové činnosti slouží zejména k využití volných kapacit podpůrných procesů doplňkové činnosti slouží zejména k využití volných kapacit podpůrných procesů  Efektivita jednotlivých procesů a produktů je závislá na vyladění všech komponent modelu. Procesní model nemocnice

Seminář ředitelů ZZ února Koncept strategického řízení BIBS

Seminář ředitelů ZZ února  Funkční strategie Marketingu Marketingu R&D R&D Finanční Finanční HR HR IS/IT IS/IT Výrobní Výrobní Investiční Investiční Výrobková Výrobková Změny firemní kultury atd. Změny firemní kultury atd. Závislost funkčních strategií

Seminář ředitelů ZZ února  MN je určena především svou pozicí ve zdravotně- sociálním systému státu a kraje. V tomto systému je nemocnicí krajskou, což znamená, že kromě specializované a superspecializované akutní lůžkové a ambulantní zdravotní péče a služeb se jako vrcholové krajské pracoviště věnuje rozvoji a aplikaci zdravotnické vědy a výzkumu a výukové činnosti zejména v oblasti celoživotního vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. Poslání nemocnice

Seminář ředitelů ZZ února  Dalším významným systémem, jehož je tato organizace součástí, je obec (město), ve které má dlouhodobě pozici jednoznačně největšího zaměstnavatele. Pozice stálého velkého zaměstnavatele, opírajícího se navíc o vzdělané a trvale se vzdělávající zaměstnance, je bezpochyby natolik významnou, že ji lze považovat za součást poslání organizace. Poslání nemocnice

Seminář ředitelů ZZ února  Základní strategické materiály nemocnice jsou např.: v Příručce jakosti: v Příručce jakosti: vizevize mottomotto politika jakosti s prioritami, cíli a kritérii rozdělenými podle Balanced Scorecardpolitika jakosti s prioritami, cíli a kritérii rozdělenými podle Balanced Scorecard Základní dokumenty

Seminář ředitelů ZZ února  Vize MN zní: „Dominantní postavení v kraji, s vyrovnaným stabilním hospodařením, se spokojenými pacienty a s nejlépe placenými zaměstnanci.“  Vize nemocnice reflektuje kromě výše popsané snahy o fixaci a rozvoj role ústřední nemocnice v kraji jako zdravého hospodářského subjektu také její vztah k hlavní skupině zákazníků – k pacientům a její odpovědnost významného zaměstnavatele, odpovědnost k zaměstnancům a jejich rodinám. Základní dokumenty

Seminář ředitelů ZZ února IS/IT v nemocnici

Seminář ředitelů ZZ února  Příklad:  Analýza podpory klíčových rozhodovacích procesů ve firmě  Analýza kvality informací  Finanční, materiální a personální zabezpečení IS/IT  Analýza efektivnosti informačních procesů ve firmě  Je informační systém dostatečně zabezpečen a je stabilní?  Jak je daná oblast ve firmě řízena Interní analýza

Seminář ředitelů ZZ února Struktura a obsahové vymezení IS/IT strategie v konceptu BIBS

Seminář ředitelů ZZ února  Nejdůležitější strategické cíle pro oblast IS/IT  Specifické strategické cíle pro jednotlivé důležité aspekty IS/IT strategie  Zdůvodnění návrhu výsledky analýzy Formulace IS/IT strategie

Seminář ředitelů ZZ února Příklad MN:  1. Konsolidace HW i SW technologií  2. Další šíření ERP systému SAP R/3, odstraňování drobných aplikací  3. Další rozvoj interface mezi provozovanými IS  4. Zavedení IS pro podporu řízení lidských zdrojů  5. Rozvoj WWW aplikací, uspokojujících informační potřeby zákazníků, zejména pacientů a partnerských zdravotnických zařízení  6. Podpora rozvoje regionálních zdravotnických informačních systémů Formulace IS/IT strategie

Seminář ředitelů ZZ února Děkuji za pozornost