ÚZEMNÍ PLÁN - VÝROK A ODŮVODNĚNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. arch. Vlasta Poláčková
Advertisements

Z podkladů Ing. arch. Vlasty Poláčkové zpracoval Ing.Tomáš Sklenář
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁSTROJE ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů, od novela.
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
ÚZEMNÍ PLÁN – PRŮZKUMY A ROZBORY část A1
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Půda – složka životního prostředí
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Územní plánování a územní plán města
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
12ZADI (cvičení) Marián Svetlík ZS 2011/2012 ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ K612 Ústav dopravních systémů K612ZADI Základy dopravního inženýrství CVIČENÍ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
Územní plán v podmínkách nového stavebního zákona Modelový příklad zadavatel MMR ČR 01/2007 Ing. arch. Vlasta Poláčková konzultace a úpravy Ing.Tomáš Sklenář.
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Pelhřimov Jihlava.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAP ORP HUMPOLEC Krajský úřad Vysočina.
Cyklistická infrastruktura a její specifické aspekty ING. JAROSLAV MARTINEK CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Rozdíly v zadáních územní studie krajiny z pohledu zpracovatele
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Koncepce dopravy v MPP Michal Lehečka, 14/5/2018.
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

ÚZEMNÍ PLÁN - VÝROK A ODŮVODNĚNÍ Cílem je: Popsání současného stavu řešeného území Vytvoření koncepce (urbanistické, infrastruktury, uspořádání krajiny) definovat nově (rozvojové + přestavbové plochy) Vychází se z průzkumů a rozborů Výstupem je zpracování výrokové části územního plánu a odůvodnění Obsah Textová část Grafická část

Vyjít z průzkumů a rozborů Vybrat vhodné řešení Řešení (pouze 1 varianta) musí „stát nohama na zemi“ Vyřešit dopravní problémy města Vyjít z úkolů zadaných v ZÚR

Co obsahuje výroková část Textová část Vymezení zastavěného území Koncepce rozvoje území obce Urbanistická koncepce Koncepce veřejné infrastruktury Koncepce uspořádání krajiny Vymezení veřejně prospěšných staveb (VPS) Vymezení ploch a koridorů územních rezerv Stanovení pořadí změn v území (etapizace)

Co obsahuje výroková část Grafická část Výkres základního členění území (vyznačení hranic území, zastavitelných ploch, ploch přestavby, územní rezervy) Hlavní výkres – urbanistická koncepce, koncepce uspořádání krajiny, veřejné infrastruktury, vymezení ploch a koridorů pro dopravní a technickou infrastrukturu a VPS Výkres VPS, opatření a asanací Výkres pořadí změn v území (etapizace) – nemusí být

Co obsahuje odůvodnění Textová část Vyhodnocení koordinace využívání území z hlediska širších vztahů Údaje o splnění zadání Komplexní zdůvodnění přijatého řešení a vybrané varianty Informace o výsledcích vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území, stanovisko SEA a sdělení, jak bylo zohledněno Vyhodnocení předpokládaných výsledků navrhovaného řešení na ZPF a pozemky určené k plnění funkce lesa

Co obsahuje odůvodnění Grafická část Koordinační výkres Výkres širších vztahů Výkres předpokládaných záborů půdního fondu

V praxi na ÚP spolupracuje Urbanista Dopravní inženýr Energetik Specialista na vodohospodářskou problematiku Demograf Hygienik Architekt Ekolog Geolog …

VÝSTUPY PRÁCE K ODEVZDÁNÍ ČÁST A2 – VÝROKOVÁ ČÁST Text ÚZEMNÍ PLÁN – VÝROKOVÁ ČÁST Výkres ŠIRŠÍCH VZTAHŮ ve vhodném měřítku na A3 DOPRAVNÍ VÝKRES S URBANISTICKÝM ČLENĚNÍM v měřítku 1:5 000 nebo 1:10 000 ČÁST A3 – ODŮVODNĚNÍ Text ÚZEMNÍ PLÁN – ODŮVODNĚNÍ

Náplň textové části územního plánu A. VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ B. KONCEPCE ROZVOJE ÚZEMÍ OBCE, OCHRANY A ROZVOJE JEHO HODNOT B.1. Koncepce rozvoje území obce B.2. Ochrana a rozvoj hodnot území obce C. URBANISTICKÁ KONCEPCE C.1. Urbanistická koncepce C.2. Systém sídelní zeleně C.3. Vymezení zastavitelných ploch C.4. Vymezení ploch přestavby D. KONCEPCE VEŘEJNÉ INFRASTRUKTURY D.1. Dopravní infrastruktura D.2. Technická infrastruktura D.3. Občanské vybavení D.4. Veřejná prostranství E. KONCEPCE USPOŘÁDÁNÍ KRAJINY E.1. Návrh ÚSES E.2. Plochy změn uspořádání krajiny E.3. Prostupnost krajiny E.4. Koncepce návrhu ochrany území před povodněmi E.5. Území chráněná pro akumulaci povrchových vod E.6. Plochy pro dobývání nerostů F. STANOVENÍ PODMÍNEK PRO VYUŽITÍ PLOCH S ROZDÍLNÝM ZPŮSOBEM VYUŽITÍ G. VYMEZENÍ VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH STAVEB, VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH OPATŘENÍ, STAVEB A OPATŘENÍ K ZAJIŠŤOVÁNÍ OBRANY A BEZPEČNOSTI STÁTU A PLOCH PRO ASANACI, PRO KTERÉ LZE PRÁVA K POZEMKŮM A STAVBÁM VYVLASTNIT G.1. Plochy a koridory s možností vyvlastnění i uplatnění předkupního práva G.2. Plochy a koridory pouze s možností vyvlastnění H. VYMEZENÍ VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH STAVEB A VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH OPATŘENÍ, PRO KTERÉ LZE UPLATNIT PŘEDKUPNÍ PRÁVO I. VYMEZENÍ PLOCH A KORIDORŮ ÚZEMNÍCH REZERV I.1. Vymezení ploch územních rezerv I.2. Vymezení koridorů územních rezerv J. VYMEZENÍ PLOCH A KORIDORŮ, VE KTERÝCH JE PROVĚŘENÍ ZMĚN JEJICH VYUŽITÍ ÚZEMNÍ STUDIÍ PODMÍNKOU PRO ROZHODOVÁNÍ K. STANOVENÍ POŘADÍ ZMĚN V ÚZEMÍ L. ÚDAJE O POČTU LISTŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU A POČTU VÝKRESŮ K NĚMU PŘIPOJENÉ GRAFICKÉ ČÁSTI SEZNAM POUŽITÝCH ZKRATEK

Pro odevzdání rozpracovat detailněji Urbanistická koncepce (základní údaje pouze – kde bydlení, kde průmysl, historické jádro apod.) Dopravní infrastruktura

Výroková část Návrh opatření pro vyřešení dopravních problémů z průzkumů a rozborů, pokud lze Umístění plochy dle tabulky v části zadání B1 pro dopravu v klidu včetně dopravního napojení plochy, Vymezení lokality pro zpracování 2 územních studií - OZ a zóny 30 pro část B2 semestrální práce

Odůvodnění Důležité - co je ve výrokové části, musí mít své odůvodnění – možnost soudu Opírat se lze o: „tvrdá data“ (např. intenzita) Judikáty Zákony Normy TP Výsledky výzkumu Trvale udržitelný rozvoj Ekologie a životní prostředí …

Příklad: KONCEPCE VEŘEJNÉ infrastruktury VÝROKOVÁ ČÁST Silniční doprava Silnice I/27 je v úseku Šlovice (– Přeštice) v souladu s vydanými Zásadami územního rozvoje Plzeňského kraje (ZÚR PK) navržena v novém koridoru jako čtyřpruhová silnice I. třídy včetně všech souvisejících staveb, které představuje přestavba křižovatky silnice I/27 a III/18033, přestavba navazující účelové komunikace a přestavba silnice III/18033 v oblasti skládky Vysoká - DS1 (veřejně prospěšná stavba – šířka koridoru 100 m, související stavby – 20 m). ODŮVODNĚNÍ Silniční doprava Silnice I/27 - V souladu se ZÚR PK je sledována k postupné přestavbě, v úseku Plzeň – Klatovy ve čtyřpruhovém uspořádání. Navazující úsek je v současné době dvoupruhový, připravovaný k postupné přestavbě na dělený čtyřpruh. Intenzita dopravy na silnici I/27 ve dvoupruhovém úseku dosahovala v r. 2005 dle výsledků Celostátního sčítání dopravy na silniční síti hodnoty 13 tis. voz/den (dle ČSN 736101 tomuto zatížení nevyhovuje 2-pruhová silnice).

Příklad: KONCEPCE VEŘEJNÉ infrastruktury VÝROKOVÁ ČÁST Železniční doprava V souladu se ZÚR PK je celostátní trať č. 183 Plzeň – Klatovy – Železná Ruda v úseku Plzeň – Klatovy navrhována k modernizaci se směrovými úpravami a přeložkou v Dobřanech. V řešeném území je zpřesněn koridor modernizace, tj. zdvojkolejnění stávající tratě a přeložka tratě v úseku jižně od žst. Dobřany DZ1 (veřejně prospěšná stavba – šířka koridoru pro zdvojkolejnění 10 m, pro novostavbu 200 m). ODŮVODNĚNÍ Železniční doprava Přeložka tratě umožní zajistit parametry pro dosažení potřebných přepravních a jízdních podmínek na trati. Navazující přeložka trati je vedena v novém koridoru s mimoúrovň. křížením silnice III/18036. Zdvojkolejnění tratě a celková přestavba kolejiště v žst Dobřany je doporučeno řešit v koordinaci s navrhovanou plochou terminálu integrované veřejné dopravy s přestupem mezi autobusovou a železniční dopravou v systému tzv. „hrana – hrana“. Těleso opuštěného úseku železniční tratě bude částečně využito pro přestavbu a vedení nové MK.

Výkres – širší vztahy Určení širších vztahů Popis směrů Popis os Popis spádových oblastí, afinit Napsat čísla silnic Severka!

Výkres širších vztahů

Dopravní výkres s urbanistickým členěním Barevně hierarchizace komunikační sítě (jako v P+R) Barevně urbanistické členění Měřítko 1:5 000 nebo 1:10 000