Typy firem, právní podklad jejich vzniku a fungování Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 1 Aktivita č.2: Podnikání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právní úprava podnikání
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Finanční produkty Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
EKONOMIKA Státní podnik Ing. Hana Kročová
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_04B2_Živnosti_procvičování AutorIng. Věra Štverková Období.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
* Živnostenské podnikání * Živnost * - je soustavná činnost podnikatele, který podniká samostatně, pod svým vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost a.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Podnikání dle živnostenského zákona Ročník / obor studia:II.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceDruhy.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Živnostenský zákon Podnikání.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Charakteristika živností
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Typy firem, právní podklad jejich vzniku a fungování Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 5 Autor: Hana Mužíková ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293

Fyzická a právnická osoba na úvod následujícího výkladu si vysvětlíme významné právní pojmy, jejichž podstatu najdeme zakotvenu v občanském zákoníku fyzická osoba: podnikatelé: podnikající na základě živnostenského oprávnění a jiného oprávnění ( lékaři atd.) zaměstnanci: osoby v pracovně právních vztazích, řídí se zákoníkem práce 2

3 právnická osoba obchodní společnosti dle obchodního zákoníku veřejná obchodní společnost (v.o.s.) komanditní společnost (k.s.) společnost s ručením omezeným (s.r.o.) akciová společnost (a.s.) družstva dle obchodního zákoníku státní podniky dle zákona o státním podniku danou problematikou se budeme zabývat v pracovním listu č. 4

Legislativa některé druhy firem - právnických osob-se při svém podnikání musí řídit speciálními zákony, (zákon o bankách, o burze cenných papírů, o pojišťovnách, o investičních fondech, o rozhlasovém a televizním vysílání atd.) u většiny firem vystačíme s obchodním zákoníkem, obecnější normou je občanský zákoník, dále se pracuje se zákoníkem práce a ve vztazích ke státu nastupují daňové a celní zákony 4

Živnosti živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku (podnikatel podniká proto, aby dosáhl zisk, bez ohledu na to, zda tohoto cíle dosáhne či utrží ztrátu, tím se liší od nepodnikatelských subjektů neziskového sektoru) 5 (1)

Všeobecné podmínky provozování živnosti živnost může provozovat fyzická či právnická osoba všeobecné podmínky: 18 let způsobilost k právním úkonům bezúhonnost (dokládá se výpisem z trestního rejstříku, který není starší 3 měsíce, dnes i elektronicky) u fyzické osoby může podnikatel zaměstnat odpovědného zástupce 6

Zvláštní podmínky provozování živnosti odborná a jiná způsobilost pro každý druh živnosti je přímo uvedena v příloze zákona (např. vyučení v oboru, speciální zkoušky) živnost nelze provozovat pokud soud uložil podnikateli zákaz činnosti v oboru a pokud byl vyhlášen konkurz na majetek podnikatele důležité informace naleznete na: 7

Jak založit živnost žádost o živnosten- ské oprávnění fyzické osoby 1. krok zápis do živnosten- ského rejstříku 2. krok registrace k daním a k sociálnímu a zdravotní- mu pojištění 3. krok 8

Úspěch v podnikání podnikatel, který nejrychleji získal miliardu dolarů, nejrychleji odhalil novou možnost a založil aukční síň eBay, provozovanou na Internetu první miliardu vydělal za pouhých 5 týdnů představuji vám pana Pierra Omidayra (2)

Rozdělení živností živnostiohlašovacívolnéřemeslnévázanékoncesované 10

Živnost volná jde např. o velkoobchod a maloobchod nevyžaduje se prokázání způsobilosti, vzdělání a praxe pro zápis do živnostenského rejstříku postačuje splnění všeobecných podmínek postačuje jediné živnostenské oprávnění, které nám dává právo podnikat cca. v 80 oborech, tyto obory je nutné oznámit živnostenskému úřadu 11

Živnost řemeslná podmínkou je odborná způsobilost získaná: výučním listem vysvědčením o maturitní zkoušce diplomem VŠ uznáním odborné kvalifikace vyjmenujte příklady řemeslné živnosti 12 (3) (4) (5)

Živnost vázaná je stanovena podmínkami odborné způsobilosti např. provozování autoškoly, činnost účetních poradců a vedení účetnictví podmínkou je vysokoškolské vzdělání a 3 roky praxe v oboru nebo středoškolské vzdělání s maturitou a 5 let praxe v oboru 13

Živnost koncesovaná provozují se na základě udělení koncese koncese se uděluje na základě splnění odborné a zvláštní způsobilosti příklady: výroba zbraní, směnárenská činnost, taxislužba, pohřební služba, ostraha majetku, soukromí detektivové, provozování cestovní kanceláře, oceňování majetku atd. 14

Zánik živnostenského oprávnění smrtí podnikatele zánikem právnické osoby uplynutím doby, pokud bylo vydáno na dobu určitou rozhodnutím živnostenského úřadu o zrušení živnostenského oprávnění 15

Zdroje Obrázky: Chmee Wikimedia Commons. hledat obrázky. [Online] [Citace: ] Kozák, Martin hledat obrázky. Wikimedia Commons.. [Online] [Citace: ] Lewy, Daniel Maleck hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] ŠJů hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] Joi Pomidyarji.jpg. Wikimedia Commons. [Online] [Citace: ] ADku_(10).JPGe:Pomidyarji.jpg. Knihy: Petr Klínský, Otto Munch, Danuše Chromá Ekonomika, ekonomická a finanční gramotnost. Praha : EDUKO, ISBN Švarcová, Jena Ekonomie, stručný přehled. Zlín : Ceed, ISBN