Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Spisová služba Ivana Šmídová
I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
Zkušenosti s elektronicky podepsaným podáním na úřadech
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Datové schránky CzechPOINT. Základní informace Plzeňský kraj – v čele hejtmanka Krajský úřad – cca. 370 zaměstnanců – v čele ředitel úřadu Organizace.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
Portál veřejné správy Tisková konference 28. března 2006.
„Zkušenosti s eProcurementem ve státní správě ČR“ Ing. Dalibor Wijas, MBA B2B Centrum a.s. Government electronic Marketplace Elektronické tržiště veřejné.
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Spisová služba Lite Mgr. Tomáš Lechner.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Semináře k problematice e-podatelen Kraje v ČR 18. září 2006 – 23. listopadu 2006.
GP Elektronické podatelny KrÚ, kongresový sál, 9. května 2005.
Příprava na z. č. 300/2008 Sb. Příprava na dopad zákona č. 300/2008 Sb. na KÚ MSK Jana Třísková
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Prezentace Internetový portál Plzeňského kraje jako komunikační nástroj Plzeňský kraj Odbor informatiky Ing. Jaroslav Antoš, Ph.D.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Portál veřejné správy Stav projektu, služby zajišťované Českým Telecomem Pavel Paták.
E-podpis ve veřejné správě ISSS Blízká budoucnost e-podpisu ve veřejné správě  Správní řád – správní orgány:  Přijímají podání s elektronickým.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Městský úřad Nový Bydžov eGon centrum ORP Nový Bydžov Ing. Martin Kořínek Bc. Ondřej Neuman.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Elektronická fakturace - technické aspekty
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Michal Šperling - EUREDIS
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky

Současné problémy především u malých subjektů VS –Nedostatečná odborná připravenost zaměstnanců úřadů pro správu ICT –Náročná infrastruktura a postup pro archivaci podání dle vyhlášky –Vysoké náklady na pořízení a provozování

Základní cíle –Jednodušší komunikace s občany –Zajištění povinnosti pro subjekty VS provozovat EP zákon 227/2000 Sb., nařízení vlády č. 495/2004 Sb., vyhláška MIČR 496/2004 Sb.) –pozn. nutná podpora v legislativě jednotlivých zákonů »(např. správní řízení, z. 106/2000 Sb., atd.) –Využití zaručených elektronických podpisů postavených na kvalifikovaných certifikátech

Základní atributy projektu –„one-point-access“ pro občany –Otevřeno pro všechny subjekty veřejné správy –Velmi nízké provozní náklady během zkušebního šesti měsíčního provozu zdarma, potom podle velikosti obce měsíční paušál –Antivirová a antispamová ochrana –Zajištění splnění podle zákona atesty –Proaktivní upozorňování na nevyzvednuté y pomocí SMS –Call centrum pro občany 24 hodin

Projekt CEP Provozovatel HK ČR Využití BBF k financování Pilotní partneři MV Plzeňský kraj Zlínský kraj Třinec Harmonogram Vyhlášení úspěšných projektů v rámci BBF Výběr partnerů a dodavatelů projektu Implementace řešení Zkušební a testovací provoz

Spolupráce HKČR a MIČR MIČR poskytuje data a datový model Adresáře veřejné správy pro využití v CED od HKČR. HKČR je bude vystavovat na ÚD statické údaje o obci. HKČR zaimplementuje možnost aktualizační funkce statických dat do jednotlivých ÚD. CED využívá PVS Tran pro doručování a podávání dokumentů. Řešení bude obsahovat funkčnost vyhledávání v dokumentech a v metadatech. Součástí nabídky HKČR je licenční list, který umožní vlastnit dílo MIČR.

Synergie –Provázání s PVS –Navázání dalších centrálních projektů – služby pro občany Centrální elektronická úřední deska –Vazba na informační systémy velkých subjektů VS

Elektronické úřední desky

Projekt CED Současné problémy – tytéž jako CEP - především u malých subjektů VS –Nedostatečná odborná připravenost zaměstnanců úřadů pro správu ICT –Náročná infrastruktura a postup pro archivaci podání dle vyhlášky –Vysoké náklady na pořízení a provozování

Základní cíle CED –Poskytování elektronických informací pro veřejnost –Zajištění povinnosti pro subjekty VS provozovat EP §26, odst. 1, zákona 500/2004 Sb., správní řízení – vzdálený přístup k úřední desce –Využití zaručených elektronických podpisů postavených na kvalifikovaných certifikátech

Projekt CED Provozovatel HK ČR s využitím transakční části PVS Financováno z prostředků BBF MIČR –náklady cca 2 mil. Kč bez DPH Harmonogram –Příprava pilotního řešení –Zkušební a testovací provoz

Projekt CED Základní atributy projektu –„one-point-access“ pro občany –Otevřeno pro všechny subjekty veřejné správy –Velmi nízké provozní náklady během zkušebního šesti měsíčního provozu zdarma, potom podle velikosti obce měsíční paušál –Zajištění splnění podle zákona - atesty –Proaktivní upozorňování na nevyzvednuté y pomocí SMS –Call centrum pro občany 24 hodin (společně s CEP)

Základní funkce CED Základní funkce pro úřad: –příprava dokumentu (příloh) a jeho podání pomocí publikačního formuláře –příjem elektronicky podepsaného dokumentu systémem EUD/CEP –ověření podpisu, doplnění registračních atributů –publikování dokumentu (verze, aktualizace) v sestavě úřední desky pod unikátní URL adresou –Expirace dokumentu

Schéma CED

Základní funkce CED Sada formulářů: –Formulář REGISTACE subjektu –Formulář změny REGISTACE subjektu –Formulář pro definované zaslání dokumentu - PUBLIKACE –Formulář pro aktualizaci již publikovaného dokumentu – PUBLIKACE Základní logika polí užitých formuláře –REGISTRACE: Kontaktní údaje úřadu –PUBLIKACE Kontaktní údaje úřadu Kategorie (případně subkategorie) dokumentu Předmět PUBLIKACE Text PUBLIKACE Příloha – předmět PUBLIKACE – originál Expirace – požadované datum uveřejnění Expirace – požadované datum výmazu

Děkuji za pozornost