S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Struktura sacharidů - testík na procvičení –
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Laboratorní práce Sacharidy I. PaedDr. Jiřina Ustohalová.
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Oligosacharidy.
MONOSACHARIDY (izomerie)
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Barbora Hoffmannová Oktáva B
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy – obecný přehled
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
KVÍZ - SACHARIDY.
SACHARIDY I. Význam sacharidů Chemická struktura monosacharidů
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová

Obsah Přehled monosacharidů Vlastnosti Biologicky významné sacharidy Souhrnný snímek

Přehled monosacharidů triosy D – glyceraldehyd aldotriosa dihydroxyaceton glyceron tetrosy D – erythrosa aldotetrosa D – erythrulosa ketotetrosa pentosy D – ribosa (Rib) aldopentosa D – ribulosa ketopentosa

D – glukosa (Glc) aldohexosa hexosy D – glukosa (Glc) aldohexosa D – fruktosa (Fru) D – mannosa (Man) D – galaktosa (Gal) U disacharidů používáme zkrácené názvy (jako u peptidů) Zkracování 3 písmeny – Glc, Gal, Rib, d – Rib, Fru Místo vazby označujeme číslem ( 1 4) Konfigurace se udává písmeny řecké abecedy: α, β Maltosa α Glc - ( 1 4) – Glc Laktosa β Gal - ( 1 4) – Glc

Vlastnosti monosacharidů fyzikální - krystalické látky - rozpustné v H2O - různá sladkost - otáčejí rovinu polarizovaného světla chemické 1) oxidačně-redukční reakce HZ1 katalyzátor Br2, H2O D – glucitol D – Glc D – glukonová kyselina 2) tvorba glykosidů + CH2OH + + H2O α – D – glukosa methyl α – D – glukosid methyl β – D – glukosid

Důkaz redukčních vlastností – Tollensovým, Fehlingovým činidlem 3) Tvorba esterů a etherů 4) Kvašení (vlivem mikroorganismů) lihové: C6H12O6 2 C2H5OH + 2CO2 mléčné: C6H12O6 2C3H6O3 Důkaz redukčních vlastností – Tollensovým, Fehlingovým činidlem Glc + Ag (NH3)2OH Ag0 + kyselina glukonová + NH4OH Glc + CuII+ Cu+ + kyselina glukonová

Biologicky významné monosacharidy D – glyceraldehyd D – dihydroxyaceton D - ribosa D - deoxyribosa Glc - - hroznový cukr - okamžitý zdroj energie - hladina v krvi 3.3 – 5,6 mol/l - karamelizuje při 200 0C - vyrábí se hydrolýzou škrobu - používá se na výrobu ethanolu, glycerolu, kyseliny citronové, vitamínu C - je vázána v sacharóze D - Fru - ovocný cukr - málo sladký - je nestravitelný pro většinu tkání (může být využit po přeskupení v játrech na glukózu) - je vázán v sacharóze D - Gal - je součástí krevních polysacharidů, rostlinných slizů - je vázána v laktóze L - Gal - je obsažena v agaru (polysacharid) jejich fosfáty jsou meziprodukty metabolismu sacharidů jsou stavební jednotky NK

Souhrnný snímek Chemické složení sacharidů Chemické složení derivátů sacharidů Funkční skupiny sacharidů Hlediska rozdělení sacharidů Hlediska rozdělení monosacharidů Vzorce – souhrnný, Fischerův, Tollensův, Haworthův Chirální C Optické izomery Levotočivé, pravotočivé cukry α, β anomery Enantiomery Racemát Epimery Přehled monosacharidů Vlastnosti monosacharidů Biologicky významné monosacharidy