D U H O V Ý M O S T Bc. Eva Tischlerová projektový manažer.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZELENÝ KOMPAS VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY ZAMĚŘENÉ NA ROZVOJ DOVEDNOSTÍ ŠETRNÝCH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ.
Advertisements

Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
„Přírodní vědy moderně a interaktivně“ „Natural Sciences in Modern and Interactive Way“ Město Orlová.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Různé role zástupce ředitele školy
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výstupy z Úvodního semináře
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Zdravá škola.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
MAP – Místní akční plán ORP RK
„Okna technickým oborům dokořán“
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Výzva k předkládání žádostí
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Š A B L O N Y II.
Informace o projektu IKAP
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Pedagog.
Transkript prezentace:

D U H O V Ý M O S T Bc. Eva Tischlerová projektový manažer

Jací jsme vysoce profesní středisko pro výchovu mimo vyučování metodické centrum severního Plzeňska, okresní výtvarná a keramická dílna, kreativní techniky, environmentální výchova, nové formy práce v oblasti turistiky a sportu projekty v rámci EU, ESF – OP RLZ mobilní zařízení, vysoce flexibilní kreativní kolektiv , má vytvořený soubor hodnot, které kolektiv považuje za důležité dobrá značka, velmi kvalitní image – prostředí příjemné, stále se kreativně měnící dobře propracovaný systém reklamy a propagace zařízení klima důvěry, respektu mezi pedagogy i klienty

Jací jsme vysoká spolupráce s rodiči včetně zapojení do činnosti morálně etické prostředí nízká absence kolektivu vysoké pracovní nasazení týmová spolupráce rozšířená činnost do všech oblastí výchovně vzdělávací práce, zahrnující široké spektrum klientely od předškolních dětí pro dospělé využívání nových forem práce- nezaměstnaní, sociálně handicapovaní, romské děti a mládež, práce s talenty- individuální přístup organizátor okresních soutěží předmětových, uměleckých a sportovních

Jací jsme vzrůstající počet klientů a pracovišť – 146 zájmových kroužků, 1.860 klientů v pravidelné činnosti ( Kaznějov, Kralovice , Plasy, Žihle , Manětín, Nové Hamry okr. Nejdek, Obora u Kaznějova) - vysoká návštěvnost na všech aktivitách (aktivity v rámci regionu) zkušenosti v grantové politice participace partnerů z podnikatelské sféry na naší činnosti

O čem Projekt pomáhá řešit společenský problém zajištění dalších možností pro rozšíření spektra vzdělávacích aktivit dětí a mládeže. Jeho realizace přispěje nenásilnou formou k zapojení dětí a mládeže se sociálním znevýhodněním a speciálními vzdělávacími potřebami do výchovně vzdělávacích aktivit. Projekt reaguje na společenskou potřebu včasné integrace se zaměřením na klíčové kompetence a nutnost výchovy v oblasti sociálně výchovné a vzdělávací u všech cílových skupin, pro které je zpracován. Věnuje pozornost zvyšování a prohlubování odborné a pedagogické způsobilosti učitelů, odborných pracovníku ve školách, školských zařízeních a v PPP v Plzeňském kraji.

O čem Projekt chce provázat činnost středisek pro volný čas s odbornými pracovišti PPP v návaznosti na diagnostikování specifických zvláštností dětí a mládeže se speciálními vzdělávacími potřebami . Usiluje o cílenou spolupráci s ÚP v návaznosti na jejich poradenskou a informační činnost s orientací na trh práce vůči osobám předčasně opouštějícím vzdělávací systém.

Cíl projektu Přispět v rámci Plzeňského kraje k rozvoji dalšího vzdělávání učitelů a ostatních pracovníku ve školství v intencích požadavku na celoživotní učení, podporujících cílevědomou a kontinuální vzdělávací činnost, rozvíjející znalosti, dovednosti a klíčové kompetence. Vybavit učitele a ostatní pracovníky ve školství relevantními poznatky obecného a specifického charakteru, podpořit rozvoj jejich schopností pro tvůrčí činnost a dovednosti, které prohloubí a rozšíří jejich profesní kompetence a povedou k pozitivním změnám klimatu na školách a ve školských zařízeních.

Cíl projektu Podpořit osobnostní a profesní růst učitelů a ostatních pracovníků ve školství a zefektivnit jejich práci s "problémovými" žáky rozvojem sociálních dovedností, schopností, na jejichž základe lépe porozumí sebedestruktivním projevům nezletilých a mladistvých jedinců a kompetencím, umožňujícím jim efektivně reagovat na manipulativní pokusy problémových žáků.

S kým Partnery projektu jsou 3 střediska volného času dětí a mládeže, které společně s realizátorem projektu vykrývají 4 okresy Plzeňského kraje (PM, PS, PJ, TC) a dále PPP zabezpečující poradenskou činnost v rámci celého kraje.

Jak dlouho Doba trvání projektu: 18 měsíců Udržitelnost projektu: Projekt navazuje na dlouholeté zkušenosti z práce s neorganizovanými dětmi a mládeží v Plzeňském kraji. Získané prostředky (vybavení, informační materiál, počítačové a programové vybavení) budou dále využívány pro potřeby pedagogů a účastníků zájmového vzdělávání zúčastněných středisek volného času. Další financování by mělo být zabezpečeno získáváním vlastních mimorozpočtových zdrojů a finančních prostředků v rámci grantové politiky kraje, státu, EU a ESF. Proškolení pedagogičtí pracovníci budou po skončení projektu předávat své zkušenosti a nově nabyté vědomosti dále – především svým žákům, kolegům, ale mnohdy i široké veřejnosti - ve svých působištích.

Jak dlouho Vzhledem k tomu, že do projektu je zapojeno kromě žadatele dalších deset subjektů, předpokládáme, že udržitelnost činností po skončení podpory je prokazatelná. Další finanční prostředky budou zajištěny z mimorozpočtových zdrojů SVČ, sponzorsky, z grantu KÚ Plzeňského kraje, popř. v rámci grantové politiky měst a obcí. Dalšími podílníky budou muset být sami klienti z cílových skupin projektu (pedagogové, rodiče, děti a ostatní)

Klíčové aktivity 1. Environmentální výchova, zdravý životní styl a ochrana životního prostředí 2. Semináře a besedy, vzdělávací aktivity 3. Rozšíření pedagogicko-psychologických kompetencí pedagogů a odborných pracovníků 4. Výchovně vzdělávací tvořivé dílny 5. Výchovně vzdělávací hravé programy 6. Pobytové výchovně vzdělávací kurzy 7. Informační a poradenská činnost a služby

Klíčové aktivity 8. Zdokonalování počítačové gramotnosti dětí a mládeže se speciálními vzdělávacími potřebami 9. Jazyková gramotnost - programy a kurzy 10. Publicita-přenos informací,propagace, reklama, příprava tiskovin, metodických materiálů 11. Lektorská a metodická činnost, besedy, semináře 12. Pracovní seminář 13. Organizační činnost a odborné vedení projektu, administrace, hospodaření 14. Ostatní materiálové zabezpečení

Jak jsme na tom? Klíčová aktivita Cílový stav Skutečnost k 20.12.2007 Plnění (%) Č. 1 Environmentální výchova, zdravý životní styl a ochrana životního prostředí 50 30 60 % Č. 2 Semináře a besedy, vzdělávací aktivity 81 162 % Č. 3 Rozšíření pedagogicko-psychologických kompetencí pedagogů a odborných pracovníků 100 499 499 % Č. 4 Výchovně vzdělávací tvořivé dílny 40 434 1085 %

Jak jsme na tom? Klíčová aktivita Cílový stav Skutečnost k 20.12.2007 Plnění (%) Č. 5 Výchovně vzdělávací hravé programy 100 183 183 % Č. 6 Pobytové výchovně vzdělávací kurzy 155 293 189 % Č. 8 Zdokonalování počítačové gramotnosti dětí a mládeže se speciálními vzdělávacími potřebami 373 373 % Č. 9 Jazyková gramotnost – programy a kurzy 127 127 %

Jak jsme na tom? Klíčová aktivita Cílový stav Skutečnost k 20.12.2007 Plnění (%) Č. 11 Lektorská a metodická činnost, besedy a semináře 100 0 % Č. 12 Pracovní seminář 4 2 50 %

Statistika ke dni 20. prosince 2007 Akce zajišťovalo celkem 129 vzdělavatelů, z toho bylo celkem 106 žen. Akce pro děti zajišťovalo celkem 107 vzdělavatelů, z toho bylo 94 žen. Akce pro pedagogy zajišťovalo celkem 22 vzdělavatelů, z toho bylo 12 žen. Při dosavadní realizaci projektu bylo podpořeno 19 vzdělávacích zařízení pro děti a 5 vzdělávacích zařízení pro pedagogy. Akcí se zúčastnilo celkově 13 pedagogických pracovníků mladších 25 let, z toho bylo 9 žen. Dále 40 pedagogů starších 50 let, z toho 37 žen. V uskutečněných akcích bylo celkem podpořeno 2 029 osob z toho 1 256 žen. V akcích pro děti bylo celkem podpořeno 1 693, z toho 948 žen. V akcích pro pedagogy bylo podpořeno celkem 336 osob, z toho je 308 žen. V projektu byl zpracován 1 výstup - souhrnný hodnotící materiál „Jak jsme na tom?“

Intervence na školách Organizace skupin žáků pedagogů intervence od 16. základní škola Plzeň 4 87 12/2007 Základní škola Kaznějov 63 10/2007 Základní škola Kralovice 2 54 Masarykova základní škola Horní Bříza Duha Kopretina Plzeň 1 15 Celkem 13 273

Čerpání rozpočtu projektu Druh výdajů rozpočtu Rozpočet Dosud vyčerpáno k 31.12.2007 % Zbývá k 1.1.2008 Osobní náklady 1 454 975 775 998,00 53,3 % 678 977,00 Cestovné 22 233 2 687,00 12,1 % 19 546,00 Zařízení a vybavení 763 149 619 370,00 81,2 % 143 779,00 Místní kancelář 352 800 132 427,31 37,5 % 220 372,69 Nákup služeb 1 522 878 1 150 056,10 75,2 % 372 821,90 Přímá podpora 759 000 636 138,0 83,8% 122 862,0 CELKEM Příjmy z projektu – úroky z BÚ 4 878 035 3 316 676,41 2 124,04 68,0 % 1 558 358,59

Co říci na závěr Dovolte mi malé ohlédnutí v plnění klíčových aktivit projektu za dvanáct měsíců práce a úsilí v rámci projektu Duhový most z OPRLZ ESF EU v Plzeňském kraji. Měla jsem možnost setkat se s pedagogy, kteří jsou na různých pozicích ve výchovně vzdělávací práci s dětmi, mládeží, ale i dospělými. Mohla jsem hovořit s různými lidmi, vyslechla jsem názory na výchovně vzdělávací práci v oblastech, které řeší projekt, jednala jsem s dětmi, kolegy, lektory, ale též nahlédla do systému práce některých ředitelů škol a školských zařízení.

Co říci na závěr Je třeba říci, že když jsem jako manažerka projektu psala a následně předkládala projekt na MŠMT k posouzení, netušila jsem jaká úskalí i překvapení v mé práci mě potkají. Chtěla bych Vám všem, kteří jste se do projektu zapojili jako partneři, vzdělavatelé, frekventanti ve vzdělávacích kurzech v rámci DVPP nebo jako pozorovatelé velice poděkovat a říci Vám, že si vážím toho, že chcete svojí účastí pomoci ke zlepšení situace v oblasti práce se skupinami dětí a mládeže se speciálními vzdělávacími potřebami, ale i ve vztahu k žákům se specifickými problémy a nepřiměřeným stupněm chování. Váš upřímný zájem o náš projekt a to, co jsme pro Vás v projektu připravili, pomůže v orientaci nejen při Vaší profesi, ale i k novému bohatšímu pohledu na různé skupiny dětí, mládeže, ale i dospělých. V závěru našeho hodnocení bych ráda reagovala na jednotlivé klíčové aktivity projektu.

DVPP v oblasti práce s dětmi a mládeží se speciálními vzdělávacími potřebami Klíčové aktivity č.1. – 3. Snaha dát možnost pedagogům z Plzeňského kraje, aby si prohloubili znalosti v oblasti sociálního managementu, projevů chování nezletilých a mladistvých v konfrontaci s pedagogickým pracovníkem a v komunikativních dovednostech s následnou intervencí do výchovně vzdělávacího systému v domovských školách. Pokud mohu objektivně hodnotit zájem o toto vzdělávání, mohu s čistým svědomím konstatovat, že ačkoli je tato oblast stále ještě u mnohých pedagogů oblastí s mnoha otazníky a práce je velice náročná nebyl o toto vzdělávání tak velký zájem jak jsme při tvorbě projektu předpokládali. Důvodem malého zájmu může být: neochota se vzdělávat neochota ředitelů škol a školských zařízení předávat informace neochota měnit rozvrh hodin a platit přesčasové hodiny suplujícím učitelům ředitelé se ve své pozici cítí být ohroženi příliš vzdělanými kolegy ředitelství škol se zdá tento problém na jejich škole nepodstatný, neřešitelný či nezajímavý učitelé nechtějí trávit další čas mimo školu aktivním sebevzděláváním učitelé nemají zájem o práci s touto skupinou dětí a mládeže učitelé se touto oblastí nechtějí zabývat pro učitele není tato oblast prestižní

DVPP a oblast zdravého životního stylu Kladné stránky předání zkušeností a získání nových flexibilita a kreativnost nové formy práce poznání sebe sama navázaní zajímavých a nových kontaktů uplatnění v dalším profesním růstu

Slabé stránky Slabé stránky časová náročnost (z pohledu účastníků) časová náročnost stres z otevření se před ostatními odhalení svých nedokonalostí nahrazování chybějících hodin

Aktivity pro děti a mládež Zájem o klíčové aktivity č.4. až 9. mnohonásobně převýšil náš původní plán. Pozitiva nové poznatky adaptace na nové prostředí a nové lidi terapie a diagnostikování pomocí hry a kreativních dovedností posílení zdravého sebevědomí průprava motorických schopností prevence proti negativním patologickým jevům

Informace , inovace, publicita Opatření pro zajištění publicity Projekt Duhový most je prezentován svým názvem a logem ESF v souladu s manuálem vizuální identity ( MPSV). Prezentace je prováděna prostřednictvím: tiskovin – letáků, plakátů, informační tabulí, samolepek, klíčenek,propisovacích tužek, medializace - regionální tisk, regionální televize a radiové stanice, domovských stránek partnerů projektu a vlastními stránkami projektu. V čem je projekt inovativní Předkládaný projekt zvyšuje možnosti a příležitosti dětí se speciálními vzdělávacími potřebami k jejich nadstandardnímu zapojení do života prostřednictvím zájmového vzdělávání. Projekt umožňuje zpětnou vazbu poradenským zařízením v posouzení chování dětí a mládeže se speciálními vzdělávacími potřebami v neobvyklých životních situacích.

Předávání informací Navázaní kontaktů s rodinou. Daří se izolovat jedince, kteří negativně ovlivňují třídu či skupinu vrstevníků. Během programů se žáci učí účinným a asertivním, ale nekonfliktním způsobům komunikace, vzájemné toleranci a úctě. Používá se psychologických her a zážitkových  postupů, které vedou k  sebepoznání a osobnímu rozvoji a růstu. Navázaní kontaktů s rodinou. Vzájemná participace na výchově a předávání zásadních informací mezi všemi institucemi působícími na výchovu a vzdělávání dětí a mládeže.

Co dodat Mnoho pozitivně smýšlejících lidí Radost z každého dne ve své profesi s naplněním smyslu života a svého profesního uplatnění Kreativní děti, které chtějí umět a vědět Nekonfliktní vztahy Víru v sebe sama, v ostatní lidi, ve svět kolem nás Milovat a být milován Chránit sebe i svou rodinu Rozdávat pozitivní energii, na svět se dívat s nadhledem a lidi kolem sebe chápat a vnímat s ohledem

Udržitelnost Pokud budete v naší blízkosti a budete cítit, že je nutné nezůstávat za dveřmi, ale je nutné je nechat alespoň pootevřené, budeme tu pro Vás s naším Duhovým mostem. Váš realizační tým

Kontakt Kontakt DDM Radovánek Bc. Eva Tischlerová Tel.: 373 332 229 Email.: tischlerova@radovanek.cz