Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika a venkov 2014+
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Příprava krajů na programovací období Praha
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava budoucí kohezní politiky EU v podmínkách ČR Daniela Grabmüllerová Ministerstvo pro místní rozvoj Konference „Municipality“ Praha, 8. září 2011.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
FONDY EU Programové období
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Aktuality z oblasti kohezní politiky
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 10. listopadu 2011

Stav čerpání ze strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a z národních zdrojů

Možnosti čerpání obcí ze SF/FS v období 2007–2013 Obce jako žadatelé: podpora vzdělávání a výzkumu; sociální integrace a služby; zvyšování zaměstnanosti; ochrana životního prostředí; podpora podnikání; dopravní infrastruktura; rozvoj cestovního ruchu a kulturní dědictví; zlepšení kvality života obyvatel (např. volnočasové aktivity).

Stav čerpání na úrovni NSRR

Čerpání obcí ze SF / FS

Podíl kategorií obcí dle populační velikosti v rámci schválených projektů

Vyjednávání budoucí kohezní politiky na evropské úrovni

376 mld. EUR na KP EU pro období ; z toho: - 162,6 mld. EUR na Konvergenci (< 75 % ø HDP EU) - 38,9 mld. EUR pro přechodné regiony (75–90 %) - 53,1 mld. EUR pro Konkurenceschopnost (> 90 %) - 11,7 mld. EUR pro Územní spolupráci - 68,7 mld. EUR na Fond soudržnosti mil. EUR pro vzdálené regiony + 40 mld. EUR na Nástroj k propojení Evropy (+ 10 mld. EUR vyhrazených ve Fondu soudržnosti na dopravní projekty). Výkonnostní prémie na úrovni EU – 5 % rozpočtu kohezní politiky vyhrazeno předem jako odměna za plnění cílů Strategie Evropa Kohezní politika v rámci víceletého finančního rámce

Snahu o efektivnější využívání prostředků kohezní politiky, o zacílení na měřitelné výsledky; zveřejnění celého balíčku návrhů; zachování míry spolufinancování ve výši 85 %. Balíček nových nařízení – co vidíme pozitivně …

Soubor návrhů se nejeví jako dostatečně vnitřně provázaný; návrhy negarantují skutečné zjednodušení procesů; návrhy dostatečně nereflektují názory národních expertů prezentované na pracovní úrovni od prosince 2010 do května Balíček nových nařízení – kde jsme kritičtí …

Zachování silné kohezní politiky – jako důležitého evropského nástroje; akcent na hlavní cíl – vyrovnávání disparit = konvergenci; zaměření kohezní politiky na výsledky a koncept ex-ante kondicionalit s přímou vazbou na kohezní politiku; zaměření na výsledky, efektivitu, měřitelný pokrok, aj.; dostatečnou flexibilitu umožňující reagovat na skutečné potřeby jednotlivých území (států, regionů, měst a obcí). Co navrhujeme podpořit …

V novém Nástroji k propojení Evropy jako součásti kohezní politiky řízeném Evropskou komisí; ve vyčlenění 10 mld. EUR z Fondu soudržnosti na dopravní projekty v přímém řízení Evropské komise; ve vytvoření 5% výkonnostní prémie na úrovni EU – různé výchozí pozice, jiné právní rámce, ale i ekonomické, historické a jiné podmínky. Kde zatím vidíme problémy …

V nově zaváděných makroekonomických kondicionalitách přesahujících záběr kohezní politiky; v povinné koncentraci – ve formě minimálních podílů – na jednotlivé tematické cíle, fondy a oblasti ztížená možnost reagovat na skutečné územní rozvojové potřeby; v nezpůsobilosti DPH pro investice do infrastruktury – problém zejména u obcí a dalších neplátců. Kde zatím vidíme problémy …

Ve způsobu sladění kohezní politiky s politikou rozvoje venkova a rybářskou politikou; v neujasněnosti podpory rozvoje na místní úrovni Společný akční plán x Komunitně založený místní rozvoj (obdoba MAS) x Integrované investice v území; v nerovných podmínkách spolufinancování pro Evropskou územní spolupráci. Kde zatím vidíme problémy …

Hierarchie dokumentů pro budoucí období Společný strategický rámec – „převodník“ úkolů a cílů Strategie Evropa 2020 na investiční priority kohezní politiky. Smlouva o partnerství pro rozvoj a investice – definování investičních priorit, struktura programů; podmínky (kondicionality) a měřitelné cíle; přímá návaznost na Národní program reforem; vazba na „Doporučení Rady“. Operační programy - nástroje řízení, převádějící strategické dokumenty na konkrétní priority; měřitelné cíle; míra přispívání k plnění cílů stanovených v rámci Strategie Evropa 2020; řídící, monitorovací a kontrolní struktura.

Národní rozvojové priority

Národní rozvojové priority: zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky; rozvoj páteřní infrastruktury; zvýšení kvality a efektivnosti veřejné správy; podpora sociálního začleňování, boje s chudobou a systému péče o zdraví; integrovaný rozvoj území. Národní rozvojové priority Vláda ČR projednala materiál dne 31. srpna 2011 a vzala na vědomí usnesením vlády č. 650/2011. Vláda také ustanovila Meziresortní koordinační skupinu pro budoucnost kohezní politiky (usnesením vlády č. 645/2011) a schválila její Statut

Nastavení strategie kohezní politiky v ČR na programové období Tematická koncentrace, příspěvek k celkové strategii Vazba na sektorové/regionální strategie, vazby, měřitelnost dle indikátorů Významnost na základě příspěvku ke strategii Váha vyjádřená podílem na celkové finanční alokaci Stanovení implementační struktury – řídicí orgány a další jednotky implementačního systému Přihlédnutí ke zkušenostem s dosavadní implementací Střednědobé hodnocení NSRR i ex-ante posouzení Smlouvy Další parametry prioritizace Zajištění spolufinancování, územní hledisko, respektování 3E, udržitelnost projektů, apod. Další postup rozpracování priorit

„Visegrádská skupina“ zemí – V4 - poměrně vlivné uskupení – příležitost k prosazení společných zájmů. Červenec 2011 – červen 2012 – ČR je předsednickou zemí ve skupině V4. Podzim 2011 – formulace společných pozic k vybraným aktuálním tématům kohezní politiky EU. Pracovní setkání, výměna zkušeností. Konzultace pozic k návrhům nových nařízení EU. Úzká spolupráce s Polskem coby předsednickou zemí EU. Prezentace postojů V4 na akcích EU. Prosinec 2011 – závěry Rady pro obecné záležitosti – završení práce polského předsednictví. Dánské předsednictví – cíle? Spolupráce v rámci skupiny zemí V4

Další přípravné procesy Dva paralelní procesy – „domácí“ v ČR a v rámci EU – nutná koordinace obou. Zveřejnění návrhů nových nařízení – říjen Vyjednávání víceletého finančního rámce - do konce Vyjednávání o návrzích nových nařízení - do konce etapa – pak během Návrh „Partnerské smlouvy“ - Smlouvy o partnerství pro rozvoj a investice – leden vyjednávání s Evropskou komisí Vymezení struktury operačních programů – duben 2012 (MMR předloží vládě návrh) + vyjednávání s Evropskou komisí Start nových operačních programů – 1. leden 2014.

Děkuji za pozornost. Děkuji za pozornost