OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PRO OCHRANU A ROZVOJ PŘÍRODNÍHO PARKU ŠÁRKA – LYSOLAJE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
NABÍDKA POZEMKŮ BUŠTĚHRAD
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Spolek pro Trvalý Rozvoj a Okrašlování Městské části Praha 21, neboli.
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Středočeský kraj a Praha.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
SSPŠ a OA Kladno studentky třídy E2
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Obec, kde žiji Vesnice.
Volnočasové projekty a EU financování
Veřejné koupaliště a místo k odpočinku. SOUČASNÁ SITUACE V SOUČASNOSTI NA ÚZEMÍ LEŽÍ BÝVALÁ ČISTIČKA: NÁDRŽ A PŘILEHLÝ DŮM.ČISTIČKA ZABÍRÁ PŘIBLIŽNĚ.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
GREŠLOVÉ MÝTO.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
MĚSTO ČESKÝ BROD VEŘEJNÉ SETKÁNÍ V rámci procesu přípravy Strategického plánu rozvoje města Český Brod.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
7 Praha, 29. listopadu 2005 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE ministra obrany České republiky Karla KÜHNLA.
„Matka měst“ „Zlatá Praha“ „Stověžatá Praha“
Opava.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
STŘELNÁ zdroj: strelna.cz zdroj: strelna.cz
Město Brno.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
projekty podporující cestovní ruch v obci Modrá
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007.
NABÍDKA POZEMKŮ BUŠTĚHRAD RFK Invest, a.s., sídlem Praha 3, Husinecká 10, PSČ , IČ: zaps. v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Poznejte regiony České republiky 2016 střední Čechy.
EJPOVICE Výstavba obytné zóny. Umístění Ejpovic: Plzeňský kraj, okres Rokycany.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Černěves, Dobříň, Dušníky, Krabčice, Kyškovice, Libkovice.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Národní park Berchtesgaden
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
environmentální výchova vztah člověka k prostředí – naše obec
PEXESO – Místo, kde žiji ruský jazyk
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Autor: Andrea Kolářová
Město a příměstské oblasti
Soňa Maruničová Říjen ročník
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Strategický plán rozvoje obce pro období
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
MĚSTSKÝ ÚŘAD.
Transkript prezentace:

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PRO OCHRANU A ROZVOJ PŘÍRODNÍHO PARKU ŠÁRKA – LYSOLAJE

Co je PP Šárka- Lysolaje?  Přírodní park Šárka-Lysolaje zabírá 25% plochy Prahy 6  Jedná se o nejzachovalejší přírodní území v Praze  Historicky byla „Šárka“ vždy oblíbenou výletní destinací Pražanů  Potenciál využití této zelené zóny zůstává téměř ladem

Šárka historická v datech  Před Věstonickými objevy největší archeologické naleziště z doby kamenné  Od vlády Karla IV. pás vinic s postupně budovanými zemědělskými usedlostmi  Za 1.republiky rozvitá obec s množstvím restaurací, obchodů, školou, policejní a vlakovou stanicí  Divadelní spolky, kino, kuželkárna, sokolovna, tenisové kurty, fotbalové hřiště..

Šárka dnes  Počet obchodů = NULA  Škola, školka, kino, vlakové nádraží, koupaliště, pošta, policie, divadla, sokolovna, kuželkárna, výzkumný ústav etc. etc. To vše z Šárky zmizelo.  Stejně tak mizí a uzavírají se cesty, po kterých Pražané Šárku navštěvovali  Ztrácí se tak důvody, proč do Šárky jet, stejně jako způsoby, jak se tam dostat Turistická cesta skončila za plotem investora

Vize ochrany a rozvoje Šárky  Ve 21. století i Češi upouští od víkendů na chatách a chtějí relaxovat ve městech  Až se stane Šárka součástí skutečného ZELENÉHO PÁSU, po vzoru „Vídně zelené“, objeví magistrát i radnice Prahy 6 význam a funkci přírodního parku pro své občany  Dnes je, díky investicím do infrastruktury, takovým vyhledávaným cílem Stromovka. Peníze přinesla Stromovce až povodeň. Jak je získáme pro Šárku?  Teprve celospolečenská potřeba a poptávka Pražanů po městské rekreaci může přírodnímu parku přinést investice do infrastruktury a ochranu jeho hodnotám.

Šárka v kontextu zeleného pásu Prahy 6

Cesty v Šárce  O cesty, které Šárku propojovaly se zbytkem Prahy, se staralo 8 cestářů  Dnes jsou všechny bez výjimky v dezolátním stavu

Silnice Šatovka – dříve a nyní

Šatovka - dříve průjezdná, dnes téměř neschůdná. Hlavní turistická trasa z Baby do Lysolají

Obnova cest v Šárce  Chceme znovu otevřít cesty Pražanům  Vyvineme tlak na městskou část i magistrát, aby se o své cesty starali  Označíme cesty cedulemi s turistickými cíli

Ochrana přírodních památek  Dnes existuje ochrana přírodních památek jen na papíře. Fakticky vznikají stavby kumulací výjimek, které zcela ničí významné krajinné prvky a vlamují se do nejcennějších částí parku.  Každá akce, která posílí naše sdružení, nám pomůže lépe hájit ochranu přírody v Šárce RD o ploše 850 m2 vyroste mezi potoční nivou s výskytem čolků a mloků a na místě svahu, kde žije na 600 druhů motýlů.

Údržba nivy na Zlatnici Magistrát chtěl z louky vytvořit mokřad. Po dlouhých debatách, tlaku a intervenci u ministra životního prostředí jsme dosáhli kompromisu a části vzácných luk s ohroženými rostlinnými druhy budou sekány a udržovány ručně. Tím bude zajištěna jejich ochrana.

Chráněné dílny na Žežulce  I tato louka je ohrožena plánem magistrátu vytvořit z ní mokřad z peněz evropských fondů.  Jediná parková zeleň v údolí, místo rekreace místních i návštěvníků. V minulosti odvodněná, vysušily se domy všech domů v okolí  Pořádají se zde akce jako Dětský den, Pálení čarodějnic…  Akcí Dobrovolnický den pomůžete hájit myšlenku, že louka je součástí obce a plní nezastupitelnou funkci veřejné městské zeleně