Klastrové iniciativy olomouckého kraje 08.12.2006 Ing.Ladislav Torčík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní technologická platforma pro udržitelnou chemii
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
managementu znalostí podle
Moravskoslezský automobilový klastr – integrátor aktivit podklad pro CI „Společně v automotive!“ Ladislav GLOGAR Výkonný ředitel klastru.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
JSchr Ing. Jana Schröpferová FACILITÁTOR a ČLEN Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo (CTAC) Informačně – technologický klastr Olomouc,
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Ing. Jan Světlík Prezident MSSK. Vybrané ukazatele – makroekonomického prostředí ČR Současný stav klastru Nová vize rozvoje Nové Vítkovice.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
NANOČÁSTICE ELEMENTÁRNÍHO ŽELEZA
Strategické aliance Vypracoval: Jiří Slabý. Strategické aliance  Organizační forma, která pomáhá zajišťovat společnou kooperativní podnikatelskou činnost.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
Greater London Enterprise (GLE) MČ Praha 13, , Mgr. Nathalie Guri.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Klastr OMNIPACK ClusterForum pro inovace, Praha
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Ruská federace x WTO a OECD
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Biology Park Brno a.s. Brno,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
Biology Park Brno a.s.. Brno – Bohunice, ulice Studentská 812/6 LOKALITA PROJEKTU.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
OKO pro výzkum nových technologií Pracovní setkání inovačních firem Konsorcium: BIC Brno, spol. s r.o. Grantika CS, a.s. Regionální poradenská agentura,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Úspěšnou firmu tvoří kvalifikovaní zaměstnanci Hradec Králové EA Hotel Tereziánský dvůr
Biology Park Brno a.s..
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Svět nanovláken.
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
PŘEDSTAVENÍ KLASTRU Ing. Jiří Herinek pověřený manažer klastru
Transkript prezentace:

Klastrové iniciativy olomouckého kraje Ing.Ladislav Torčík

Co jsou nanotechnologie ? Nanotechnologie jsou postupy vedoucí k vytvoření užitečných funkčních materiálů, zařízení a systémů v oblasti nanometrických rozměrů, materiálů, zařízení a systémů, které mají nové fyzikální, chemické, biologické vlastnosti.

Příklady aplikací : Luminiscence Cd 3 As 2 ve vodním roztoku Multifunkční povrchy Sanace podzemních vod Katalyzátory PHM AB textilie a polymery Nové zobrazovací prvky

Obory aplikací : Elektronika: záznamová media, displeje z OLED, elektromagnetické stínění Chemie: katalyzátory, nesmáčivé a samočistící povrchy Medicína: kontrastní látky, transport léčiv, hypertermie, antibakteriální účinky Nové materiály: keramika, plasty, plniva, barvy, polymer. a transp. kompozity AP: supertvrdé laky, palivo pro airbagy, aditiva do paliv Životní prostředí: čištění odpadních, povrchových i podzemních vod, emise Stavebnictví: nové izolační materiály, samočistící fasádní nátěry Energetika: přeměna světelného záření v elektrický proud, palivové články Senzorika: multifunkční a spec. senzory ve medicíně, stavebnictví, chemii …

Odhady potenciálu trhu Miliardy USD Nanotechnologie – průmyslová revoluce, jeden z určujících faktorů budoucí ekonomické úspěšnosti země

Relativně dobrá situace ve výzkumu: FÚ AVČR, ÚFM AVČR,... Výrobní podniky: minimální aplikace a využívání nanotechnologií Obchodní organizace: dovoz řady výrobků, většinou z jihovýchodní Asie Potenciál: dobré vědecko-výzkumné zázemí, kvalifikovaná pracovní síla Hlavní bariéry: nedostatečně propracováná struktura přenosu výsledků výzkumu a vývoje do výrobní praxe, neumíme obchodovat s komoditou „znalosti“ Nanotechnologie v ČR

ČNK chce nacházet a podporovat spolupráci při uplatňování nanotechnologií mezi vědou, výzkumem a komerčními realizátory s respektováním kompetencí, odpovědností, přínosů a efektů zúčastněných stran. ČNK chce také napomáhat při budování znalostní společnosti, využívající a nabízející činnosti s vysokou přidanou hodnotou. ČNK je kompetentním centrem pro vzájemnou podporu a sdílení moderních technologií, prosazování nanotechnologických inovací mezi jeho členy, ale hlavně pro příležitosti uplatnění aplikačních nanotechnologických realizací s důrazným vstupem na nové globální trhy. Poslání a vize Českého nanotechnologického klastru

umístění ve VTP UP ČNK je založen jako družstvo 17 právnických a fyzických osob (členů klastru) Organizační struktura :

Projekt 1: Semináře, worshopy, školení a vzdělávání v oblasti nanotechnologií Projekt 2: Reduktivní čištění vod pomocí nanopráškového železa Projekt 3: Prověření přínosů aditiv na bázi nanotechnologií Projekt 4: Multifunkční povrchy s využitím nanotechnologií Projekt 5: Antibakteriální úprava textilu při praní Projekt 6: Bakteriostatické a multifunkční nanotechnologické úpravy povrchů Projekt 7: Sdílení nákladů mezi členy a jinými klastry Projekty klastru :

Prezentace ČNK na: St.Gallen, NanoEurope´ Brno, Nanotechnologie v 7.RP Brusel, Open Days 2006 European Week of Regions and Cities Praha, Transfer znalostí mezi klastry Londýn, NanoForum´ Brno, Nano´06 - Zahájení prací na realizaci jednotlivých projektů ( porada řešitelů) - Připrava zahájení činnosti kanceláře klastru ve VTP UP, personální zajištění - Jednání z dalšími zájemci o vstup do klastru - Příprava dalších projektů - Setkání s jinými klastry ČR/EU Současné aktivity :

Potenciál spolupráce s klastrem ITEKO :

Potenciál spolupráce s klastrem ČKPVaN :

Potenciál spolupráce s Oděvním klastrem :

Potenciál spolupráce s klastrem PolyPlasty :

Potenciál spolupráce se Stavebním nebo Kamenickým klastrem :

Český nanotechnologický klastr je klastr nabízející otevřenou multioborovou spolupráci na bázi vzájemně výhodných a rovnocenných podmínek … a další klastry :

Český nanotechnologický klastr, družstvo Kontakt :