Kancelář Akademie věd České republiky Hodnocení pracovišť AV ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o výběrovém řízení na Rozvojové projekty VVŠ pro rok 2011 Pro 6. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. listopadu 2010 Zpracoval: František Koliba.
Advertisements

Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Informace k rozpočtovému roku 2013 a Pokyn k převodu finančních prostředků  poslední 1/12 neinvestičních prostředků koncem listopadu  neinvestiční.
Výzkumné projekty MPO řešené v r na ZČU náležitosti účetních dokladů na ZČU u projektů se samostatným bankovním účtem.
Biologické centrum AV ČR, v. v. i. Hospodaření instituce Úprava rozpočtu.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
1 Porada vedoucích THS LIBLICE –
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací R. Haňka.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
14. jednání Monitorovacího výboru pro Operační program Průmysl a podnikání hotel Yasmin Praha 20. listopadu 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Posuzování a hodnocení žádostí Programová oblast č.16 Odbor projektového řízení MK Oddělení fondů.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
VĚDA A VÝZKUM Leoš Horníček Vymezení VaVaI příslušnými předpisy
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
PŘÍLOHY MONITOTROVACÍ ZPRÁVY Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Moravská Třebová, Ing. Mgr. Dana Buriánková, vedoucí odboru finančního Dotace z Integrovaného operačního programu, oblast podpory 2.1 Zavádění.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. schůze PRVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Schůzka projektového týmu Postdoc I. 5. ( ) Zaměstnáním čerstvých absolventů doktorského studia k vědecké excelenci, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
Zpráva o výběrovém řízení na Rozvojové projekty VVŠ pro rok 2009 Pro 9. zasedání sněmu Rady vysokých škol 20. listopadu 2008 Zpracoval: František Koliba.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
79. Zasedání KHV Jiří Málek.
Program EUPRO II podprogram INTER-INFORM
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Fond rozvoje sdružení CESNET
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Institucionální akreditace
Institucionální program
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Kancelář Akademie věd České republiky Hodnocení pracovišť AV ČR Odbor podpory vědy Leoš Horníček Hodnocení pracovišť AV ČR Porada vedoucích THS 12. 11. 2010 – AV ČR - Praha 1, Národní

Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005-2009 AV ČR klade trvalý důraz na zvyšování kvality vědecké a odborné činnosti. Navazuje na pravidelné hodnocení pracovišť, které probíhá od roku 1993. Hodnoceno je období let 2005-2009 se zaměřením na dosahované výsledky vědeckých útvarů pracovišť. Hlavní cíle hodnocení: popsat a posoudit současný stav, mezinárodní a národní kontext hodnocených vědních oborů, včetně možností a perspektiv jejich dalšího rozvoje, získat podklady pro rozhodnutí o výši institucionální podpory jednotlivých pracovišť, snaha o větší diferenciaci podpory ve prospěch pracovišť s vynikajícími výsledky.

Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005-2009 Zákon o podpoře výzkumu, exp. vývoje a inovací (130/2002 Sb.): institucionální podporu lze poskytnout na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na základě zhodnocení jí dosažených výsledků, návrh výše výdajů vychází ze zhodnocení výsledků dosažených výzkumnými organizacemi v uplynulých 5 letech, institucionální podporu poskytne poskytovatel výzkumné organizaci tak, že její podíl na celkové výši institucionální podpory výzkumných organizací ze státního rozpočtu v daném roce odpovídá jejímu podílu na hodnotě výsledků všech výzkumných organizací dosažených v uplynulých 5 letech podle hodnocení prováděného každoročně Radou pro výzkum, vývoj a inovace, poskytovatel může výši podpory upravit podle podrobnějšího hodnocení používajícího mezinárodně uznávaných metodik. 3

Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005-2009 Použit je britský model hodnocení RAE (Research Assessment Exercise). Hodnocení bude provedeno v průběhu roku 2010 a 1. polovině roku 2011. Hodnocením bylo pověřeno 9 hodnotících komisí (5-10 renomovaných vědců z ČR a SR, předsedové mimo AV ČR, členové zejména z univerzit). Předsedové hodnoticích komisí tvoří celoakademickou hodnoticí komisi. Koordinací je pověřena Řídicí skupina (5 členů). Zapojeni jsou zahraniční posuzovatelé (průměrně 4 na pracoviště). Uskuteční se prezenční návštěvy pracovišť (1-2denní) za účasti zahraničních posuzovatelů, Řídicí skupiny a místopředsedů AV. 4

Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005-2009 Řídicí skupina: Předseda: prof. Ing. Petr Ráb, DrSc. (AR AV ČR/ÚŽFG AV ČR) Členové: PhDr. Pavel Baran, CSc. (FLÚ AV ČR) doc. RNDr. Karel Oliva, Dr. (VR AV ČR /ÚJČ AV ČR) RNDr. František Rypáček, CSc. (ÚMCH AV ČR) RNDr. Antonín Šimůnek, CSc. (FZÚ AV ČR) Tajemník: Ing. Leoš Horníček, Ph.D. (KAV ČR) 5

Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005-2009 AR schválila následující dokumenty: Návrh průběhu hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR v letech 2010-2011 (2.2.2010). Metodický pokyn pro postup hodnoticích komisí při hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR v letech 2010-2011 (16.3.2010). Metodický pokyn pro zpracování podkladových materiálů pracovišti AV ČR v rámci hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005–2009 (4.5.2010). Seznam 225 zahraničních posuzovatelů pro hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005–2009, včetně náhradníků (13.7.2010). 6

Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005-2009 Pracoviště a vědecké útvary zaměřené zejména na vědeckou činnost v národním kontextu jsou posuzována odlišně než pracoviště s mezinárodní orientací (typy I/II). Pracoviště definovala celkem 406 hodnocených vědeckých útvarů (1-28 útvarů na pracoviště). Podkladové materiály zpracované pracovišti jsou členěny do 5 tématických okruhů. Doplněno o on-line analytiku ASEP (KNAV) – přiřazení autorů k vědeckým útvarům. Pracoviště i vědecké útvary budou hodnoceny dle těchto tématických okruhů, které mají různou váhu (diferencováno dle typu pracoviště a útvaru). Pro hodnocení je stanovena 5bodová stupnice.

Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005-2009 Od 1.9.2010 jsou žádáni zahraniční posuzovatelé o vypracování posudků. Zahraniční posuzovatelé hodnotí pouze vědecké útvary (1 i více). Cílem je, aby na každý vědecký útvar byl alespoň 1 posudek. Již hotové posudky od 155 posuzovatelů, 62 přislíbeno. Hodnoticí komise zpracují na základě svého hodnocení a hodnocení zahraničních posuzovatelů profily vědeckých útvarů a návrh hodnocení (do 20.12.2010). V lednu + únoru 2011 se uskuteční prezenční hodnocení (pracoviště v předstihu dostanou návrh hodnocení a posudky). Následně komise zpracují závěrečné protokoly o hodnocení a poskytnou je pracovištím k vyjádření. Po vypořádání připomínek bude vše poskytnuto AR, která navrhne případné organizační změny pracovišť a výši institucionální podpory pracovištím na rok 2012. 8

Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005-2009 Prezenční návštěvy na pracovištích: snaha, aby se zúčastnilo maximum zahraničních posuzovatelů, cestovní a pobytové výdaje bude centrálně hradit AV, Řídicí skupina připravuje jednotný scénář návštěv, který bude po projednání poskytnut pracovištím, termín návštěvy bude navržen komisí a projednán s pracovištěm, komunikaci se zahraničními posuzovateli zajišťují tajemníci hodnoticích komisí, pracovišti budou sděleny podrobnosti o příjezdu posuzovatelů, pracoviště se o ně po celou dobu postará (transport mezi příjezdovým terminálem, ubytovacím zařízením, pracovištěm), snaha o max. využití ubytovacích kapacit v rámci AV (např. Vila Lanna, ubytovna Mazanka). 9

Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2005-2009 Většina úkonů (zadávání podkladových materiálů, oslovování zahraničních posuzovatelů, zpracování posudků, přehledy) je uskutečňována prostřednictvím speciální on-line webové aplikace. Hodnoticí komise, Řídicí skupina, místopředsedové AV mají stálý přístup k aktuálním informacím. Důležité informace, včetně zápisů z jednání Řídicí skupiny jsou průběžně zveřejňovány na interní webové stránce AV ČR v části Dokumenty pro pracoviště/Hodnocení výzkumné činnosti pracovišť AV ČR za období 2005-2009 (http://interni.avcr.cz/Informace_pro_pracoviste/Hodnoceni_vyzkumne_cinnosti_pracovist_za_2005-9/) 10

Doplňkové informace Program interní podpory projektů mezinárodní spolupráce AV ČR 26.10.2010 zaslán dopis ředitelům pracovišť – žádost o uvedení prostředků, které nebudou v roce 2010 vyčerpány (v termínu do 8.11. se ozvalo 8 pracovišť z 29!). Dlouhodobé pobyty – závěrečná zpráva se podává do konce měsíce po skončení pobytu. Nezapomínat na podrobný výpis položek z účetnictví! Výzkumné projekty – průběžné i závěrečné zprávy se podávají do konce ledna za každý řešený kalendářní rok (i část roku).

Doplňkové informace Grantové projekty GA AV + program Nanotechnologie pro společnost o nezbytných přesunech (schválených) mezi investičními a neinvestičními prostředky informuje příjemce Ekonomický odbor KAV ČR prostřednictvím THS příjemce, a to nejpozději do 8. října běžného roku, termín pro dodání průběžných a závěrečných zpráv do 14. ledna 2011 (řešitelé budou informování na přelomu listopadu/prosince), včetně výkazu o použití přidělených finančních prostředků a tištěné sestavy jednotlivých účetních položek potvrzené odpovědnou osobou (zástupcem THS), nevyčerpané prostředky bude třeba vrátit na depozitní účet KAV (6015-1322001/0710 v.s. 2009).