Závěrečná konference Reflexe kurzů „Koordinátor AE“ z pohledu lektora kurzů Jaroslav Fidrmuc 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Evaluace v mateřské škole
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Hodnocení škol a školských zařízení
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Didaktické prostředky
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Portfolio žáka KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Místní plán inkluze + OP VVV
Didaktické prostředky
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Komplexní systém hodnocení
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Hlavní manažér SP Kvalita I
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
Transkript prezentace:

Závěrečná konference Reflexe kurzů „Koordinátor AE“ z pohledu lektora kurzů Jaroslav Fidrmuc 1

Otázky Formulace otázek 1.Mělo vzdělávání pro účastníky kurzů „Koordinátor AE“ smysl nebo bylo ztrátou času? 2.Silné stránky aneb „Co bylo skvělé, co zachovat a podpořit?“ 3.Slabé stránky aneb „Jaké problémy jsme v kurzu řešili?“ 4.Ohrožení aneb „S jakými těžkostmi jsme se v kurzech setkali?“ 5.Příležitosti aneb „Jak dál?“

Nástroje Použité AE nástroje

1. Otázka smysluplnost 1.Mělo vzdělávání pro účastníky kurzů „Koordinátor AE“ smysl nebo bylo ztrátou času?  Důvod otázky  Výsledek

2. Otázka – silné stránky 2. Silné stránky aneb „Co bylo skvělé, co zachovat a podpořit?“  Celkově:  Samotná myšlenka projektu  Projektový tým  Komplexnost projektu – brožura, kurzy, podpora účastníkům prostřednictvím nástroje Moodle, AE nástroje, periodikum, portál  Zázemí na NIDV, podpora lektorům

2. Otázka – silné stránky 2. Silné stránky aneb „Co bylo skvělé, co zachovat a podpořit?“  V rámci kurzů  Systém – plán AE  AE nástroje a jejich variabilita  Možnost generování AE zprávy  Možnost zpracovat část AE zprávy „doopravdy“ v průběhu kurzu  Setkání motivovaných lidí, sdílení zkušeností

3. Otázka – slabé stránky 3. Slabé stránky aneb „Jaké problémy jsme v kurzu řešili?“ Problémy účastníků kurzu  Záměna pojmu „kritérium kvality“ a „indikátor kvality“  Problémy při formulaci kritéria kvality  z důvodu, že dosud nebylo třeba promýšlet  z důvodu obecné neznalosti – viz ohrožení

3. Otázka – slabé stránky Problémy s formulací kritéria kvality z důvodu neujasněnosti: Příklad: „Kvalitní výuka matematiky“ Co to je „kvalitní výuka matematiky“? Kdy je „kvalitní“?  Učitel „umí“ jako pedagog i jako matematik - AE řízení školy  Učitel má vytvořeny podmínky pro kvalitní práci – AE podmínek vzdělávání  Učitel jde do hodiny včas a využije celou dobu hodiny  Učitel jde do hodiny připraven – AE průběhu výuky  Učitel provede za pololetí alespoň 10 hodnocení u každého žáka  Žáci uspějí v soutěžích, přijímacích zkouškách, srovnávacích testech aj.-AE výsledků  Učitel svojí prací posiluje sebeúctu žáků – AE podpory Kvalitní výuka M je téma pro celou AE pro předmětovou sekci. Je třeba naučit kolegy takto AE provádět.

3. Otázka – slabé stránky Další problémy, které se projevily v kurzech „Koordinátor AE“  Problém nebyl data posbírat, ale přehledně sepsat a vyhodnotit (nepoužíval se portál nástrojů – nebyl dokončený)  Spisovatelství a z toho vyplývající nečitelnost AE zprávy  Forma prezentace výsledků AE pracovnímu týmu školy  Formalismus

3. Otázka – slabé stránky 3. Slabé stránky aneb „Jaké problémy jsme v kurzu řešili?“ Problémy lektora  Portál AE nástrojů se stal nepřístupným na zadaná hesla  Nenaplněné očekávání účastníků v oblasti hodnocení přidané hodnoty školy  Nenaplněné očekávání účastníků v oblasti hodnocení dosahování kompetencí žáků  Nenaplněné očekávání v oblasti evaluace efektivity školy vzhledem k stanovenému cíli AE není uzavřený obor, stále potřebuje a bude potřebovat kreativitu, vlastní iniciativu školy a jejího vedení.

4. Otázka - ohrožení 4. Ohrožení aneb „S jakými těžkostmi jsme se v kurzech setkali?“ Problémy s formulací kritéria kvality z hlubších důvodů: Příklad formulace kritéria kvality: „Pozitivní vztahy v pracovním týmu“ nebo „Pozitivní vztahy mezi žáky“ Podmínka vzniku týmu  Společný cíl  Společné hodnoty  Rozdělení rolí

4.Otázka - ohrožení Společný cíl pro učitele:  Učit, vzdělávat ? – to je prostředek, ne cíl. To je dřína, kterou je člověk ochoten podstoupit, když má proč.  Totéž platí pro žáky Společné hodnoty :  Mluví se o tom v některé sborovně?

Závěrečná konference Schéma procesu hodnocení

4. Otázka - ohrožení Projevuje se absence strategického rámce školy Strategický rámec školy:  Vize  Poslání  Hodnoty  Strategie Nevyužité možnosti zpracovávání ŠVP

4. Otázka - ohrožení Další problémy, které se projevily v kurzech „Koordinátor AE“:  Nedostatek času a přetíženost vedení škol i pedagogů administrativou. Z toho plynoucí:  Zapojení ŘŠ do AE  Formálnost, nedotaženost AE  Obtížná motivace pedagogů pro AE  Nezájem pedagogů o výsledky AE

4. Otázka - ohrožení  Školy zápasí s nedostatkem žáků - druhý nejčastěji formulovaný problém škol  Na Ostravsku vznikají romské školy  Absence AE na úrovni kraj, ČR (výroční práva ČŠI „nepřímo hodnotí i naplnění strategických směrů a konkrétních úkolů daných Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR…“ – Výroční zpráva ČŠI za školní rok 2010/11 str. 3)

5. Otázka - příležitosti 5. Příležitosti aneb „Jak dál“  Kreativní přístup každé školy  Další vzdělávání pedagogů oblasti AE včetně využití AE nástrojů  Na úrovni MŠMT zřídit na školách pozici koordinátora AE, který má snížený úvazek podle velikosti školy  Na úrovni škol formulovat strategický rámec školy, tj. upravit ŠVP tak, aby mohl sloužit jako soubor kritérií kvality  Na úrovni kraje, ČR znovu jasně, srozumitelně formulovat strategický rámec vzdělávání, tj. formulovat vizi, poslání, hodnoty  Provádět AE vzdělávací soustavy kraje, ČR s jasnou formulací závěrů – konkrétních doporučení

Závěrečná konference Petr Kheil, General Manager divize osobních počítačů HP pro ČR a SK, Moderní vyučování, duben 2010: „Máte-li koncepci, máte se čeho držet, můžete průběžně vyhodnocovat, jestli se od původního záměru odchylujete nebo ne a případně proč. Je dobré mít kvantifikované parametry, na základě kterých se rozhodnete o dalších krocích. Svět se vyvíjí, takže se může stát, že plány je nutné adaptovat dle aktuální situace, ale musíte udělat vše proto, abyste neztratili tu původní myšlenku – tu nit, bez které se jednotlivé kroky, které učiníte, stávají zas jenom izolovanými výkřiky do tmy.“

Závěrečná konference Koncepce státní politiky pro oblast dětí a mládeže na období : „Řada světových průzkumů definovala… soubor vlastností, které svému nositeli umožňují v naši civilizaci úspěch a „šťastný život“…:  Inteligence  Svědomitost  Otevřenost  Citová stabilita  Přátelskost.“