Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
PRÁVO ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100316_Zivnosti_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a.
PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Ekonomika jako ústřední topení
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Podnikání - živnost Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ 16 Podnikání. Živnostenský list dnes již nedostaneme. Pro živnostenské oprávnění nyní slouží výpis ze živnostenského rejstříku. VY_32_INOVACE_.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Živnostenské podnikání
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
* Živnostenské podnikání * Živnost * - je soustavná činnost podnikatele, který podniká samostatně, pod svým vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost a.
PODNIKÁNÍ PODLE ŽIVNOSTENSKÉHO ZÁKONA, ŽIVNOSTI. Obsah výkladu Živnostenské a neživnostenské podnikání Co je živnost Podmínky provozování živností Druhy.
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Živnost. Jak za č ít podnikat …  zjistíme, zda potřebujeme k podnikání živnostenské nebo jiné oprávnění  na živnostenském úřadě se zaregistrujeme k.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Podnikání dle živnostenského zákona Ročník / obor studia:II.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Živnostenský zákon Podnikání.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Charakteristika živností
Živnost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO 1. část

Problematika živnostenského práva je upravena v následujících právních předpisech : Problematika živnostenského práva je upravena v následujících právních předpisech :  z.č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů (živnostenský zákon)  z.č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, ve znění pozdějších předpisů

Právo podnikat patří mezi základní práva vyplývající z LZPS. Právo podnikat patří mezi základní práva vyplývající z LZPS. Živnostenským podnikáním (živností) se rozumí jakákoliv podnikatelská činnost, pokud není zákonem zakázána. Živnostenským podnikáním (živností) se rozumí jakákoliv podnikatelská činnost, pokud není zákonem zakázána. Živnost je soustavná činnost, kterou na základě živnostenského oprávnění provozuje samostatně, vlastním jménem fyzická nebo právnická osoba na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem. Živnost je soustavná činnost, kterou na základě živnostenského oprávnění provozuje samostatně, vlastním jménem fyzická nebo právnická osoba na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem.

Za živnosti se nepovažují a živnostenským zákonem se neřídí činnosti upravené jinými zákony, např. povolání lékařů, veterinářů, advokátů, notářů, tlumočníků, auditorů a daňových poradců, činnosti v bankovnictví, pojišťovnictví, zemědělství a lesnictví, v námořní dopravě, ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, pošta, umělecká a vědecká tvůrčí činnost dle autorského zákona aj. (viz. § 3 živn. zákona) Za živnosti se nepovažují a živnostenským zákonem se neřídí činnosti upravené jinými zákony, např. povolání lékařů, veterinářů, advokátů, notářů, tlumočníků, auditorů a daňových poradců, činnosti v bankovnictví, pojišťovnictví, zemědělství a lesnictví, v námořní dopravě, ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, pošta, umělecká a vědecká tvůrčí činnost dle autorského zákona aj. (viz. § 3 živn. zákona)

Z hlediska předmětu podnikání se živnosti rozlišují na : Z hlediska předmětu podnikání se živnosti rozlišují na : 1. obchodní – koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej, provozování čerpacích stanic s palivy a mazivy, provádění dražeb mimo soudní rozhodnutí 2. výrobní – výrobce je oprávněn výrobky vyrábět, prodávat a opravovat 3. poskytující služby – opravy a úpravy věcí, přeprava osob a zboží, provozování cestovních kanceláří, poskytování ubytování, hostinská činnost, provozování zastaváren a jiné pracovní výkony

Z hlediska forem živnostenského oprávnění (předpokladu vzniku živnostenského oprávnění) se rozlišují živnosti : Z hlediska forem živnostenského oprávnění (předpokladu vzniku živnostenského oprávnění) se rozlišují živnosti : 1. ohlašovací 2. koncesované

ad 1) OHLAŠOVACÍ ŽIVNOSTI Jsou takové živnosti, které lze provozovat na základě ohlášení, tzn. že ke vzniku živnostenského oprávnění není třeba souhlasu nebo rozhodnutí živnostenského úřadu. Jsou takové živnosti, které lze provozovat na základě ohlášení, tzn. že ke vzniku živnostenského oprávnění není třeba souhlasu nebo rozhodnutí živnostenského úřadu. Podmínkou pouze je, aby podnikatel splňoval podmínky stanovené pro provozování ohlašovací živnosti. Podmínkou pouze je, aby podnikatel splňoval podmínky stanovené pro provozování ohlašovací živnosti.

Ohlašovací živnosti se člení : Ohlašovací živnosti se člení : řemeslné – podmínkou provozování živnosti je odborná způsobilost získaná vyučením v oboru a příslušnou praxí (např. opravy motorových vozidel, zámečnictví, zednictví, kadeřnictví aj.) řemeslné – podmínkou provozování živnosti je odborná způsobilost získaná vyučením v oboru a příslušnou praxí (např. opravy motorových vozidel, zámečnictví, zednictví, kadeřnictví aj.)

vázané – podmínkou k provozování živnosti je odborná způsobilost získaná jinak (např. zkouška z odborné způsobilosti v elektrotechnice, zkouška před komisí pro práci s jedy, provozování solárií, masérské služby apod.) vázané – podmínkou k provozování živnosti je odborná způsobilost získaná jinak (např. zkouška z odborné způsobilosti v elektrotechnice, zkouška před komisí pro práci s jedy, provozování solárií, masérské služby apod.)

volné – podmínka provozování živnosti není nijak stanovena volné – podmínka provozování živnosti není nijak stanovena Volnými živnostmi jsou tedy všechny živnosti mimo řemeslné, vázané a koncesované (např. sekretářské práce, poradenství, velkoobchod, maloobchod, reklamní činnost, fotografické služby aj.) Volnými živnostmi jsou tedy všechny živnosti mimo řemeslné, vázané a koncesované (např. sekretářské práce, poradenství, velkoobchod, maloobchod, reklamní činnost, fotografické služby aj.)

ad 2) KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI ad 2) KONCESOVANÉ ŽIVNOSTI Mohou být provozovány pouze na základě státního povolení, jímž je koncesní listina. Mohou být provozovány pouze na základě státního povolení, jímž je koncesní listina. Jde např. o činnosti související s výrobou zdravotních výrobků, chemických výrobků, provozování cestovní kanceláře, pohřební služby a krematoria, taxislužby, výroba, opravy, nákup, prodej zbraní a střeliva aj. Jde např. o činnosti související s výrobou zdravotních výrobků, chemických výrobků, provozování cestovní kanceláře, pohřební služby a krematoria, taxislužby, výroba, opravy, nákup, prodej zbraní a střeliva aj. Navíc je u všech koncesovaných živností vyžadována spolehlivost, která se posuzuje ve vztahu k předmětu podnikání se zřetelem na ochranu života, zdraví, majetkových a jiných práv osob a veřejných zájmů. Navíc je u všech koncesovaných živností vyžadována spolehlivost, která se posuzuje ve vztahu k předmětu podnikání se zřetelem na ochranu života, zdraví, majetkových a jiných práv osob a veřejných zájmů.

V příloze živnostenského zákona jsou seznamy řemeslných, vázaných, volných a koncesovaných živností. V příloze živnostenského zákona jsou seznamy řemeslných, vázaných, volných a koncesovaných živností.