RADA EVROPY www.coe.int. Rada Evropy založena 5. května 1949 sídlo Palác Evropy ve Štrasburku 47 členských států (ČSFR od r. 1991, ČR od r. 1993) cíl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
„správné, morální“ zacházení se zvířaty Etologie
Správní právo Pojem správního práva.
Právní úprava ochrany přírody a krajiny v ČR – systém, prameny, orgány státní správy, účastníci řízení 8.přednáška Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D.
Přednáška č.3 Teoretické aspekty ochrany přírody v mezinárodním právu Doc. JUDr.Vojtěch Stejskal, Ph.D ZF JU České Budějovice
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
a víceúrovňové vládnutí
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Mezinárodní integrace
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Základní škola Evropské unie
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Nekupujme si jejich životy
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Evropský rozměr informačních služeb pro mládež …nejsme v tom sami!
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Organizace zabývající se ochranou přírody
Tato prezentace byla vytvořena
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Ochrana přírody v mezinárodním a evropském komunitárním právu
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Struktura a principy Evropského práva
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Evropská Unie.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana přírody a krajiny Natura 2000
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
EVROPSKÁ UNIE.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Ochrana hospodářských zvířat
Sociální zabezpečení v EU
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Digitální učební materiál
Zdeněk Burda V Šáreckém údolí 4 Praha 6 Mobil: +420 731 348 510
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Právní režim ochrany přírody a krajiny
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

RADA EVROPY

Rada Evropy založena 5. května 1949 sídlo Palác Evropy ve Štrasburku 47 členských států (ČSFR od r. 1991, ČR od r. 1993) cíl RE: vybudovat Evropu založenou na zásadách svobody a demokracie, právního státu a dodržování lidských práv hlavní oblasti činnosti: lidská práva, sdělovací prostředky a komunikace, sociální a hospodářské problémy, výchova a vzdělávání, kultura a kulturní dědictví, sport, mládež, zdravotnictví, životní prostředí, místní a regionální správa

Instituce Výbor ministrů Parlamentní shromáždění Kongres místních a regionálních samospráv Mezinárodní sekretariát Výbory a pracovní skupiny

Legislativa Dohody Doporučení

Evropská dohoda o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely

Doporučení týkající se skotu ovcí koz prasat kura domácího domácích hus a jejich kříženců kachen kachen pižmových a hybridů kachny pižmové a kachny domácí krůt běžců (pštros emu, nandu) kožešinových zvířat farmově chovaných ryb

Evropská dohoda o ochraně jatečných zvířat Doporučení Kodex chování pro porážku zvířat

Evropská dohoda o ochraně zvířat při mezinárodní přepravě

Doporučení k přepravě koní skotu ovcí a koz prasat drůbeže Kodex chování pro mezinárodní přepravu

Evropská dohoda o ochraně obratlovců používaných pro pokusné a jiné vědecké účely

Evropská dohoda o ochraně zvířat v zájmových chovech

Evropská dohoda o ochraně evropské fauny a flóry a přírodních stanovišť (Bernská úmluva)

EVROPSKÁ UNIE

Instituce Evropský parlament Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise Evropský soudní dvůr Soud první instance Účetní dvůr Hospodářský a sociální výbor Výbor regionů Evropská investiční banka …

Právo EU Primární právo

AMSTERDAMSKÁ DOHODA DOPLŇUJÍCÍ SMLOUVU O EVROPSKÉ UNII, DOHODY USTAVUJÍCÍ EVROPSKÁ SPOLEČENSTVÍ A NĚKTERÉ PŘÍSLUŠNÉ DOKUMENTY Protokol o ochraně zvířat a péči o ně VYSOKÉ SMLUVNÍ STRANY, přejíce si zajistit lepší ochranu a ohledy při péči o zvířata jako cítící bytosti, se dohodly na následujícím opatření, které bude připojeno ke smlouvě ustavující Evropská společenství: Při formulování a uskutečňování společné zemědělské politiky, dopravy, vnitřního trhu a výzkumu budou Společenství a členské státy věnovat plnou pozornost požadavkům péče o zvířata při respektování legislativních nebo správních opatření a zvyklostí členských států, zejména vzhledem k náboženským obřadům, kulturním tradicím a místnímu dědictví.

Právo EU Sekundární právo

Nařízení (Regulation) Směrnice (Directive) Rozhodnutí (Decision) Doporučení, Stanovisko (Recomendation, Opinion) → Official Journal of the European Communities

Směrnice Rady o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely → Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání

Směrnice Rady stanovující minimální požadavky na ochranu telat na ochranu prasat na ochranu nosnic na ochranu kuřat chovaných na maso → Vyhláška č. 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat

Směrnice Rady o ochraně zvířat v době jejich porážky nebo jejich utracení → Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání → Vyhláška č. 382/2004 Sb., o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování

www Nařízení Rady (ES) č. 1/2005 o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností a o změně směrnic 64/432/EHS a 93/119/ES a nařízení (ES) č. 1255/97

Směrnice Rady o přiblížení legislativy členských států týkající se ochrany zvířat používaných pro pokusné a jiné vědecké účely → Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání → Vyhláška č. 207/2004 Sb., o ochraně, chovu a využití pokusných zvířat

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES), kterým se zakazuje uvádět na trh, dovážet do Společenství a vyvážet z něj kočičí a psí kůže a výrobky obsahující tyto kůže

Nařízení Rady (EHS) zakazující používání nášlapných pastí ve Společenství a zakazující do Společenství zavádět kožešiny a zboží vyrobené z jistých druhů volně žijících zvířat pocházejících ze zemí, kde jsou k jejich odchytu požívány nášlapné pasti nebo jiné lapací metody, které nesplňují mezinárodní humánní normy pastí

Směrnice Rady o ochraně volně žijících ptáků Směrnice Rady o zachování volně žijící fauny a flóry a přirozených míst výskytu Rozhodnutí Rady týkající se Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (Bonnská dohoda)

Směrnice Rady týkající se chovu volně žijících zvířat v zoologických zahradách → Zákon č. 162/2003 Sb., o podmínkách provozování zoologických zahrad a o změně některých zákonů (zákon o zoologických zahradách)

Nařízení Rady o zavedení Dohody o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijící fauny a flóry (CITES) Zákon č. 100/2004 Sb., o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých zákonů (zákon o obchodování s ohroženými druhy) Vyhláška č. 227/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 100/2004 Sb.

Mezinárodní úmluvy týkající se ochrany přírody www Úmluvy jsou legislativně zajištěny především zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. Některé povinnosti jsou přeneseny i do zákona o vodách, o myslivosti, o GMO, o mezinárodním obchodě s chráněnými druhy a dalších právních předpisů.

Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES, Washingtonská úmluva) Úmluva o ochraně evropských planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť (Bernská úmluva) Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva (Ramsarská úmluva) Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (Bonnská úmluva, CMS) EUROBATS - Dohoda o ochraně netopýrů v Evropě Dohoda o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků Memorandum o ochraně a managementu středoevropské populace dropa velkého Úmluva o boji proti desertifikaci v zemích postižených velkým suchem nebo desertifikací, zejména v Africe (UNCCD) Úmluva o biologické rozmanitosti Cartagenský protokol o biologické bezpečnosti Evropská úmluva o krajině Mezinárodní úmluva o regulaci velrybářství Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřenosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí Smlouva o Antarktidě Rámcová úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat Úmluva o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Labe Dohoda o Mezinárodní komisi pro ochranu Odry před znečištěním