Pedagogicko-psychologická poradna Olomouckého kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Realizace KA 02 v rámci projektu„Nadané dítě.eu“
Advertisements

Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Podpora studentů s SPU na MU
Kariérové poradenství
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika SPU.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Šikana v České republice
Šikana a kyberšikana ve školách – HK 2013 Možnosti práce se šikanou na ZŠ v rámci programu všeobecné primární prevence rizikového chování Mgr. Markéta.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Školní poradenské pracoviště
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Vedoucí sekce primární prevence
Školní poradenské pracoviště
Práce školního psychologa na základní škole
Brno, Mgr. Libor Mikulášek
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Praxe ve školní psychologii
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Úvod do psychologie Prezentace Barbora Čechová – Labeling Příště (4.11.): Barbora Palatová – Vězeňský experiment Barbora Skoumalová – Teorie.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
RODINNÁ, PÁROVÁ A INDIVIDUÁLNÍ TERAPIE
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Speciálně pedagogická diagnostika
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Konference primární prevence PK
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogicko-psychologická poradna Olomouckého kraje REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/28.0153 NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE FFUP V OLOMOUCI Pedagogicko-psychologická poradna Olomouckého kraje Informace pro praktikanty

Pracoviště PPP OK ředitelství – Mgr. Lubomír Schneider zást.ř. PhDr. Milena Hochmanová Soc. pracovnice Personalista Speciální pedagogové (8) Psychologové (10) Metodik PPRCH (primární prevence rizikového chování)

Klientela Děti od 3 – 19 let 3-6 výchovné obtíže, psychosomatika 5-6 školní zralost 6-19 výukové a výchovné obtíže 15 profesní orientace 18 zohlednění k maturitě rodiče pedagogové

Metody práce psychologická diagnostika ŠZ – J-K, Reverzní test, znalostní testy, lateralita výukové obtíže -WISC-III, WJ-IE, Son-R výchovné obtíže - dotazníky(HSPQ, Big five), projektivní metody (FDT, Baum test, Nedokončené věty,…) profesní orientace – IST, ISA, Big five, HSPQ, zájmy, kresebné projektivní metody – Baum test Spec. pedagogická diagnostika – testy SPU Metodické vedení, intervence, terapie, hospitace

Specializované činnosti metodika primární prevence rizikového chování (PPRCH)– metodické vedení školních preventistů, poradenství, diagnostika klimatu ve třídách, intervenční programy, indiv.vedení klienta, spolupráce se spec. pracovišti – OSPOD, Policie ČR, neziskové org. (P-Centrum, Sdružení – D, K-centrum, Poradna pro ženy a dívky aj.) týká se těchto jevů: agresivita, šikana, kyberšikana, návykové látky, gambling, poruchy příjmu potravy, sociokulturní menšiny, homofobie ad.) mimořádně nadané děti reedukace Feuersteinovo instrumentální učení

Systém spolupráce s klientem Žádost zákonného zástupce - o vyšetření smí žádat jen zákonný zást.dítěte (zz.) – škola pouze doporučuje dokumenty potřebné k vyšetření: informovaný souhlas zz., rodinná a zdravotní anamnéza dítěte, školní dotazník - názor TU na žáka Vyšetření – realizuje se do nejpozději do 3 měsíců dle zákona vyhl. 116/2011 sb., reálně ale co nejdříve dle akutnosti problémů - v případě výukových obtíží se jedná o komplexní vyš.- tedy psychologické i spec. pedagogické fáze vyšetření - rozhovor s dítětem a zákonným zást. - diagnostika dle potřeb a zakázky - sdělení výsledků dítěti i rodiči, konzultace a konkrétní praktická doporučení Zpráva – předává se pouze do rukou zákonného. zást. - výsledky dg. a doporučení – liší se od klinické zprávy ( do 1 měsíce od vyšetření )

Zpráva – předává se pouze do rukou zz Zpráva – předává se pouze do rukou zz. – musí souhlasit s jejím zněním a má možnost odvolání, pokud se se závěry neztotožňuje, škole předává zz.kopii zprávy dle svého uvážení. zpráva obsahuje: výsledky dg. a konkrétní praktická doporučení pro práci s dítětem v rodině i ve škole, má být psána srozumitelně a jasně s ohledem na příjemce liší se od klinické zprávy – nejsou uváděny citlivé anamnestické údaje o klientovi, pokud přímo nesouvisejí s účelem vyšetření, výsledky diagnostiky jsou popsány slovně s důrazem na možnosti a limity klienta- nezmiňujeme konkrétní číselné údaje např. u IQ – pouze pásma zpráva musí být vyhotovena nejpozději do 1 měsíce od ukončení vyšetření dle zákona

Praxe Zájemce o praxi může shlédnout tyto typy práce s klientem dle dohody a aktuálních možností Diagnostiku specifických poruch učení a chování Diagnostiku mimořádně nadaného dítěte školní zralost Doporučení k profesní orientaci Konzultaci výchovných obtíží u dětí různého věku intervenční program v „problémové třídě“ zaměřený na týmovou spolupráci a ošetření ostrakizace či šikany.

Praxe Po domluvě je možné realizovat náslech u všech výše zmíněných typů našich vyšetření, pokud se nejedná o citlivý případ, při kterém by byl náslech klientovi nepříjemný a mohl by nepříznivě ovlivnit průběh vyšetření. Také je rozhodující, které typy vyšetření jsou objednané v době, kdy student praxi absolvuje. Student je vždy přidělen jednomu z odborných pracovníků, který se o něj stará a je mu po dobu praxe konzultačně k dispozici. Náslechy ale absolvuje u různě zaměřených odborníků. Součástí praxe je i administrace základních diagnostických metod nebo jejich částí (WISC-III, Testy školní zralosti, projektivní kresebné testy), navázání kontaktu s klientem, vedení rozhovoru s klientem a zpracování odborného posudku (zprávy z vyšetření). Má-li student zájem, lze se dohodnout i na poskytnutí možnosti anonymního sběru dat, monitoringu, výzkumu.

Zájemci o praxi mě mohou kontaktovat na níže uvedené mailové adrese. Děkuji za pozornost. Mgr. Kateřina Tomanová – vedoucí metodik prevence PPP OK tomanova@ppp-olomouc.cz Více informací o Pedagogicko-psychologické poradně Olomouckého kraje naleznete na : www.ppp-olomouc.cz