Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Téma: Středověká literatura
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
obsah zpět TABULKY obsah zpět DALŠÍ.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_01.
Starověká Palestina.
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Náboženská literatura
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_02.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět: Český.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Vypracoval: Jakub Moravec
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ___________________________________________________________________.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Svět plný dobrodružství, středověké hrady, města a vesnice, krajina plná skal, lesů potoků a řek. To je Naturalis. Celý příběh začíná v podhradí Naturalisu,
VY_32_INOVACE_212_Mezopotámie_umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Jana Kreislová Kristýna Procházková.  5. ř íjna 1919 – 26. č ervence 2006  Slovenský spisovatel, historik a p ř ekladatel  Zakladatel literatury faktu.
Nejstarší kulturní oblast světa Marie Polanská, HKS - Duchovní kultura Evropy.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
STAROVĚKÁ MEZOPOTÁMIE
Počátky písemnictví na našem území
Starověk.
Jak lidé měřili čas? od 2 minuty do 5:15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Historie židovského Chrámu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
STAROVĚKÉ STÁTY - MEZOPOTÁMIE
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Asyřané Eliška Juhaňáková
Starověká Palestina.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_21DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁVŠTĚVA V ZIKKURATU CITACE HRA PRAVIDLA
Transkript prezentace:

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.107/1.500/34.340526 Název projektu: Moderní škola Předmět: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Mezopotámská literatura Téma: Epos o Gilgamešovi Ročník: 1. Jméno autora: Petra Hanzlíčková Datum tvorby: září 2013 Anotace: Materiál slouží k získání základních informací o nejstarším eposu světové literatury, součástí prezentace jsou také otázky k textu, který lze najít v čítance.

Písemnictví Mezopotámie Epos o Gilgamešovi Písemnictví Mezopotámie

Epos o Gilgamešovi asi 2000 př. Kristem (definitivní kanonická podoba) považován za nejstarší epos světové literatury, ale i za nejstarší literární památku světa vůbec rozsah: 3000 veršů na 12 tabulkách s klínovým písmem (akkadský zápis pocházející ze 7. stol. př.n.l.)

Epos o Gilgamešovi epos se nedochoval celý byl rozšířen po celé oblasti Blízkého východu i mimo Mezopotámii měl velký vliv na pozdější literární díla, zejména na Odysseu a bibli (motiv potopy světa, vznik světa a člověka).

Epos o Gilgamešovi Stručný obsah: Gilgameš, ze dvou třetin bůh a z jedné třetiny člověk, je vládcem ve městě Uruku. Jeho obyvatelům vládne tvrdě a bezohledně.Lidé požádají bohy o pomoc a ti sešlou na zem polodivokého člověka Enkidu, který s Gilgamešem zápasí, porazí ho, nakonec se však spřátelí. Společně zažívají mnohá dobrodružství ( vypraví se do hor zničit krutého obra Chuvavu, zabíjí nebeského býka),ale Enkidu nakonec umírá. Po jeho smrti prožívá Gilgameš řadu dalších dobrodružství, snaží se najít tajemství věčného života. Svému úsilí je velice blízko ve chvíli, kdy má bdít 6 dní a 7 nocí, nakonec ovšem usíná. Epos končí rozhovorem Gilgameše s duší Enkida.

Epos o Gilgamešovi Úkoly k textu: Co se z textu dozvídáme o Gilgamešovo vzhledu? Najdi v textu, kde je Gilgamešův vzhled popsán. Jaké měl charakterové vlastnosti? Co víme o jeho původu? Kdo je Enkidu? Co prožívá Gilgameš po smrti svého přítele? Kdo je Utanapište? Proč za ním Gilgameš putuje? Získá nakonec Gilgameš nesmrtelnost? V které další knize nalezneme líčení potopy světa?

Epos o Gilgamešovi Řešení: Gilgameše, postavou dokonalého,… Nebeský Šamaš mu propůjčil krásu,… Tak stvořili velcí bozi Gilgameše: vysoká jedenáct loktů postava jeho byla, a devět pídí v šíři měřila prsa jeho a tři pídě dlouhé bylo jeho mužství.

Epos o Gilgamešovi Řešení: 2. Silný, statečný, ale také tvrdý a bezohledný vládce, milující přítel,… 3. Gilgameš byl ze dvou třetin bůh (po své matce, bohyně Ninsun) a z jedné třetiny člověk (po svém otci). 4. Enkidu – polodivoký člověk, kterého sešlou bohové jako Gilgamešova soupeře, který ho má ztrestat. Dojde k zápasu, nakonec se ovšem oba bojovníci spřátelí. 5. Pro svého přítele, kterého Gilgameš miloval, pláče a trápí se. 6. Gilgameš se rozhodne po smrti Enkida hledat nesmrtelnost, proto putuje za Utanapištěm, který jako jediný člověk přežil spolu se svou ženou potopu světa. 7. Byť dostane Gilgameš radu, jak nesmrtelnost získat, nakonec se tak nestane. 8. Motiv potopy světa nalezneme např. v Bibli, v první knize Mojžíšově.

Použité zdroje Blažke, J.: Kouzelné zrcadlo literatury – Od Gilgameše k Harlekýnovi. Velryba, Praha 2006. Prokop, V.: Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století aneb od Mezopotámie po naše národní obrození. O.K.-Soft, Sokolov 2001.