Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury"— Transkript prezentace:

1 Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury Téma – název učebního materiálu Mezopotámie Anotace Pomocí prezentace s výkladem zpracovávají poznámky a získávají vědomosti o nejstarší mezopotámské civilizaci

2 Mezopotámie

3 Mezopotámie byla kolébkou civilizace
Mezopotámie byla kolébkou civilizace. První sumerské obyvatelstvo se v Mezopotámii objevilo na přelomu 4. a 3. tisíciletí př. n. l. Ve starověku byla rozdělena na severní Asýrii a jižní Babylonii. Horní část Babylonie se nazývala Akkad a dolní Sumer. V roce př. n. l. do Babylónu vnikli Peršané z dynastie Achaimenovců a v roce 331 př. n. l. pak Alexandr Veliký, po jehož smrti se Babylón stal součástí Seleukovské říše.

4 Chammurapiho zákoník (nebo kodex krále Chammurapiho) je babylonský zákoník, vydaný králem Chammurapim. Pochází přibližně z roku př. n. l. (uvádí se též př. n. l.), patří tak mezi nejstarší dochované zákoníky vůbec, staršími jsou jen zápisy o zákonech sumerského krále Urnammy z města Uru (zhruba 2050 př. n. l.) a další dva zákoníky z Mezopotámie Po dlouhou dobu byl však Chammurapiho zákoník považovan za naprosto nejstarší.

5 Gilgameš Gilgameš (původně Bilgames, řecky Gilgamos) byl podle Sumerského královského seznamu pátý král Uruku (raně Dynastický II, první dynastie Uruk). Sumerský královský seznam uvádí nejen jeho, ale i jeho otce Lugalbanda. Podle tohoto seznamu vládl 126 let, a jeho matkou měla podle legendy být bohyně Ninsun.

6 Písmo Pojem klínové písmo neoznačuje konkrétní sadu znaků, jako např. latinka nebo alfabeta, nýbrž jde o způsob zápisu. Znaky byly otiskovány rákosovým pisátkem do hlíny, která mohla být následně vypálena. K vypálení došlo často nechtěně, když byla města dobyta a vypálena nepřátelskými vojsky, což pro nás znamenalo uchování mnoha klínopisných textů. Klínopisné znaky mohou být i tesány do kamene či psány na jiný materiál.

7

8

9 Míry Palec Píď Loket Sáh

10 Šedesátková soustava Šedesátková soustava, také hexagesimální nebo sexagesimální, je nejstarší známá poziční číselná soustava (s místními hodnotami) o základu 60, která vznikala patrně v Sumeru a Akkadu od 4. do 3. tisíciletí př. n. l. Dodnes se používá při měření času (minuty, sekundy) a úhlů.

11 Závěr To byla kolébka civilizace


Stáhnout ppt "Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury"

Podobné prezentace


Reklamy Google