Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/34.340526 Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/34.340526 Název projektu: Moderní škola Předmět:Český."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/34.340526 Název projektu: Moderní škola Předmět:Český jazyk a literatura Tematický okruh:Renesance a humanismus v evropské literatuře Téma:Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha - test Ročník:1. Jméno autora:Petra Hanzlíčková Datum tvorby:září 2013 Anotace:Test slouží k prověření znalostí významného díla renesanční literatury.

2 Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha Miguel de Cervantes Saavedra Test

3 Doplň chybějící výrazy tak, aby vznikla celková výpověď o románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha: Jedná se o …………..dílný renesanční román, který vznikl původně jako satira na…………………….. román. Hlavní hrdina, zchudlý vesnický zeman, ……………………….., čte vášnivě dobrodružné romány. To ho přivádí o rozum. Rozhodne se obnovit slávu rytířství. Na koni jménem ……………………… jde za dobrodružstvím. Dívkou jeho srdce je prostá děvečka, kterou pojmenuje ……………….. Jeho pomocníkem je ……………………………..

4 Don Quijote označuje v ukázce sám sebe jako rytíře Smutné podoby. Co se za tímto označením skrývá? Z uvedených slov a slovních spojení vyber ta, která nejlépe vystihují hlavního hrdinu: mladý rytíř stojící nohama na zemi nejmodernější výzbroj budící posměch vyzáblý stárnoucí hrdina tlouštík bývá zesměšněn vznešený a silný kůň herka ušlechtilost snílek chatrná zbroj zbabělost obvykle vítězí mající respekt prospěchář odvaha

5  Vysvětli, co znamená „bojovat s větrnými mlýny“?  Charakterizuj postavu Sancho Panzy.  Popiš stručně děj příhody s galejníky.  Na závěr se můžeš pokusit nakreslit postavu dona Quijota a jeho sluhy

6 Řešení: Jedná se o dvoudílný renesanční román, který vznikl původně jako satira na rytířský román. Hlavní hrdina, zchudlý vesnický zeman,don Quijote de la Mancha, čte vášnivě dobrodružné romány. To ho přivádí o rozum. Rozhodne se obnovit slávu rytířství. Na koni jménem Rocinante jde za dobrodružstvím. Dívkou jeho srdce je prostá děvečka, kterou pojmenuje Dulcinea z Tobosa. Jeho pomocníkem je Sancho Panza.

7 Řešení:  budící posměch, vyzáblý, stárnoucí hrdina, bývá zesměšněn, herka, ušlechtilost, snílek, chatrná zbroj, odvaha  marný, zbytečný boj  tlouštík, jezdící na oslu, praktický člověk, netouží po dobrodružství, ale chce vést poklidný život, není prospěchář, pod vlivem svého pána mravně dospívá

8 Řešení:  Don Quijote a Sancho Panza potkávají na cestě trestance. Don Quijote se domnívá, že se jedná o galejníky, kteří jsou někam vlečeni proti své vůli, proto se rozhodne je osvobodit, což se mu také podaří. Na oplátku od nich potom žádá, aby se vypravili do města a pověděli vše dívce jeho srdce. Toto trestanci samozřejmě odmítají, neboť by ve městě byli opět chyceni. Načež se strhne bitka, při které utrží don Quijote i jeho sluha pěkných pár ran …

9 Použité zdroje:  pouze vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/34.340526 Název projektu: Moderní škola Předmět:Český."

Podobné prezentace


Reklamy Google