Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Monika Jáglová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2B_06_Kultura staroorientálních států v Mezopotámii Téma: Dějepis na 2.stupni ZŠ

2 Kultura staroorientálních států v Mezopotámii
Anotace: Prezentace je zpracována jako podklad pro výklad o kultuře staroorientálních států v oblasti Mezopotámie. Žáci se zde seznámí se vznikem písma, vznikem jednotlivých věd a s památkami na vzdělanost a umění té doby. Učitel prezentaci doplňuje svým podrobným výkladem. Následuje zopakování látky formou opakovacích otázek, které žáci samostatně vypracují do sešitu a které slouží jako zápis z této hodiny. Na závěr si ověří správnost svých odpovědí v poslední části prezentace.

3 Písmo klínové na hliněných destičkách

4 Vznik věd Souvisí s běžným životem Astronomie Matematika Geometrie

5 Vzdělanost historie - seznamy panovníků
literatura - epos o Gilgamešovi

6 Výtvarné umění Reliéf Sochy

7 Opakovací otázky 1. Jaké písmo používali v oblasti Mezopotámie?
2. Na co se zde psalo? 3. Jaké vědy v této oblasti vznikají? 4. Souvisí tyto vědy s běžným životem? 5. Co je nejstarší literární památkou? 6. Které věci vznikají v oboru výtvarného umění? 7. Co shromažďuje historie? 8. O které kultuře se bavíme?

8 Správné odpovědi!!! 1. Mají písmo klínové.
2. Písmo klínové píší na hliněné destičky. 3. Vznikají vědy:astronomie,matematika,geometrie. 4. Ano , souvisí s běžným životem. 5. Nejstarší literární památkou je Epos o Gilgamešovi 6. Vznikají sochy a reliéfy. 7. Historie shromažďuje seznamy panovníků. 8. Bavíme se o kultuře staroorientálních států v Mezopotámii.

9 Citace: obrázky: Dějepis pravěk a starověk. Praha : SPL PRÁCE, Kultura staroorientálních států v Mezopotámii, s. 47. [cit ]. Gilgameš. Dostupné z WWW: < Dějepis pravěk a starověk. Praha : SPL PRÁCE, Kultura staroorientálních států v Mezopotámii, s. 48. Text: vlastní tvorba autora


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"

Podobné prezentace


Reklamy Google