Nonsens Skupinová výstava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Louňovice pod Blaníkem 15. srpna 2009
Město jako místo pro člověka projekt mezinárodního kulturního dialogu
MILČOVO KOLEČKO 2013 Amatérský závod k uctění památky bosonožského profesionálního cyklistického závodníka Miloše Hrazdíry, jehož spoluorganizátorem byl.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
3. MARTÍNKOVSKÝ KOŠT PÁLENEK Konaný ve dnech 18. –
Školní družina a internát „ÚSMĚV“ při ZŠ, Opava, Havlíčkova 1, p.o.
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Autor: Květa Stejskalová
M Ě S T O J A K O M Í S T O P R O Č L O V Ě K A TRIALOG – brněnský institut rozvoje občanské společnosti Unie výtvarných umělců Olomoucka Kulturní sdružení.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
CZ KVÍZ.
Historické památky města MIKULOV
Průběh 1. světové války 3. část.
P. Alois Frydrych, SDB. Narodil se v Hustopečích nad Bečvou. Rodný dům Rodný dům Serafína Frydrychová Serafína Frydrychová - maminka otce.
1 Roverský mikulášský víkend 2005 © Einstein, fotografie ©Nick.
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Slavnostní přestřižení pásky U kanonu stál a pořád ládoval BUM!
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Organizace spojených národů
NABÍDKA PARTNERSTVÍ NA SLAVNOSTNÍM VEČERU S VYHLÁŠENÍM VÝSLEDKŮ 7. ROČNÍKU ANKETY BRNO TOP června
Státní symboly České republiky
Doprovodné programy I. běh ŠMP – Muzejní výstavnictví Mgr. Dagmar Fialová.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
TŘEBENICE Okres Litoměřice PSČ:
František Kmoch * 1. srpna 1848 v Zásmukách † 30. dubna 1912 v Kolíně
SVITAVY.
VY_32_INOVACE_2A8 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Kultura.
Ave Maria.
Městské Divadlo Varnsdorf
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Státní symboly ČR 4. ročník
Občanské sdružení Abertamy Staletími k budoucnosti - Ryžovna
ŽIŽKOVSKÉ DIVADLO JÁRY CIMRMANA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Hrad Sovinec Je u nás mnoho krásných hradů, to známo bylo dřív i dnes,
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Český Brod.
Tomáš Garrigue Masaryk
3. Kompozice ve výtvarném umění
U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
Komise knihovníků muzeí a galerií AMG ČR Jihomoravský kraj Judita Matějová, Moravská galerie v Brně.
DĚJEPIS. Základní informace předmět se vyučuje na nižším i vyšším stupni na vyšším gymnáziu možnost volby semináře Kapitoly z dějepisu - dvouletý - jednoletý.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.6 n onsens Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sekce Větrné mlýny v rámci Kruhu přátel Technického muzea v Brně Ing. Doubek Jan.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
VZPOMÍNKA NAROZENIN T.G. Masaryka
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Královské město Rakovník
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Transkript prezentace:

Nonsens Skupinová výstava Autor výstavního konceptu: Vladimír Groš, Miloš Černý a členové Společnosti Za Veselí veselejší (ZVV) Anotace výstavy pro Technické muzeum v Brně Motto: SMYSL hledám v NESMYSLU

Brýle BESIP Vladimír Groš: „Není důležité vidět, ale být viděn!“ Slogan BESIP (Bezpečnost silničního provozu)

(1) Impulsem k vytvoření výstavního souboru „Nonsens“ byla účast Vladimíra Groše na semináři o nesmyslu, který se uskutečnil 14. a 15. listopadu 2003 v rakouském Herrnbaumgartenu, kde se nachází specializované NONSEUM (ředitel Fric Gal,www.nonseum.at). Již za deset dní (24. listopadu) se sešlo čtrnáct Grošových přátel a známých a založilo Společnost Za Veselí veselejší, na jejímž kontě je za necelých pět let existence již 45 akcí - výstav, oživlých sousoší, odhalování pamětních desek, rekonstrukcí historických událostí apod.

Kolo pro manželský pár

(2) Mezi nejzajímavější patří rekonstrukce čekání na návštěvu prezidenta Masaryka na nádraží v Blatnici pod sv. Antonínkem, přejmenování téhož nádraží ve shodě s katastrální mapou na Milokošť pod sv. Antonínkem, proměna vagónu motoráčku v jídelní vůz cestou z Veselí na Slovensko, Smutný konec jednoho páru (akce na brněnském hlavním nádraží), instalování pamětní desky slavnému cyklistovi a milokošťskému rodáku Josefu Zimovčákovi, nebo Invaze trpaslíků do Veselí.

(3) Pověstná jsou i oživlá sousouší na uprázdněném místě po pomníku únorového vítězství – např. Ratibořické údolí (jedna babička, dva psi a čtyři děti podle Guttfreunda), Stalin na Letné, Mosfilm, Génius probouzející národ (uskutečněné sousoší podle neuskutečněného Guttfreundova návrhu). K 10. výročí záplav byla v Milokošti uspořádána vzpomínková akce pod heslem „Když Morava byla velká“.

(4) Společnost Za Veselí veselejší (ZVV) hledá smysl v nesmyslu (4) Společnost Za Veselí veselejší (ZVV) hledá smysl v nesmyslu. Smysluplnost nesmyslu spočívá v jeho nesmyslnosti. Ovšem - (!) tato nesmyslnost musí být i krásná. Užívaná terminologie: Nonsens (lat.) - nesmysl, nesmyslnost Non – nesmyslný předmět (báseň, nápad atd.) Jeden non – jednotka nesmyslnosti

(5) Patroni, jimž budou Společností ZVV postupně odhalovány pamětní desky: Edward Lear (1812–1888) Christian Morgenstern (1871-1914) Lewis Carrol (1832-1898) Jacques Carelman T. R. Field (1891-1969), alias Theodor Adalbert Rosenfeld, alias Bohdan Vojtěch Šumavský Všichni otcové Járy Cimrmana René Margitte (1898-1967)

(6) Koncepce výstavy volně navazuje na některé dřívější Grošovy projekty, zejména na výstavu sochařsky v majolice ztvárněných významných osobností, spjatých rodem nebo působením s územím Moravy (autorská výstava „Velká Morava“) a na pokus o rehabilitaci jednoho geometrického tvaru (skupinová výstava „Kosočtverec“). Zejména výstava „Velká Morava“ získala velkou popularitu a dočkala se mnoha repríz.

(7) Část autorů je z Veselí nad Moravou (Vladimír Groš, Jaroslav Válek, Josef Fišer), část z Kyjova (Miloš Černý) a část z Brna (Miroslav Pokora, František Borovec). Někteří jsou profesionálními výtvarnými umělci, část autorů nemá s výtvarným uměním mnoho společného, ale jsou erudovanými hudebníky, techniky nebo zručnými řemeslníky. Všechny spojuje chuť vymanit se alespoň občas a formou hry a nadsázky z novodobého nevolnictví, vyprodukovaného dnešní racionální společností.

(8) V Zarazicích v krajním domě, kde měla společnost ZVV své první sídlo, byla postupně soustředěna základní kolekce budoucí výstavy a 4. 12. 2004 byla představena přátelům a známým. Bylo zde již univerzální trojkladívko vhodné pro jemnou, střední i hrubou práci (Vladimír Groš), elektromechanická pomůcka pro poslouchání náročnějších kompozic, zapůjčila hudební polepšovna Kyjov nebo hudební cep a housle vz. 57 (Miloslav Inocenc Černý) a noční sluneční brýle nebo brýle pro číšníka (Miroslav Pokora).

(9) Původní soubor byl během následujícího roku rozšířen na více než 50 exponátů a také okruh autorů, kteří byli osloveni nebo se sami k tématu přihlásili se rozrostl. Ve dnech 4. prosince 2005 až 26. února 2006 měla v Muzeu ve Veselí nad Moravou výstava svou premiéru za hudebního doprovodu brněnského hudebníka a cimrmanologa Jana Beránka.

(10) Exponáty jsou nyní rozptýleny mezi autory a budou opět svezeny a vystaveny v listopadu 2008 v Tišnově a po ukončení výstavy mohou být v lednu 2009 převezeny a uloženy v Technickém muzeu a připraveny pro brněnskou reprízu. Kontakty: Vladimír Groš, 728 941 191, v.gros@seznam.cz www.majolikagros.cz František Borovec, 723 381 375, frantaborovec@seznam.cz Oskar Brůža, 606 473 074, bruza.oskar@seznam.cz

Josef Fišer: Poctivá dubová kamna

Vladimír Groš: Volební urna pro předem prohrané volby