Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich 10.10. 2013 Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/03.0020 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

PLNĚNÍ PRIORIT A POSTUPŮ PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ ŽEN A MUŽŮ V RESORTU MINISTERSTVA FINANCÍ 16. října 2009.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Lokální partnerství FÓRUM PRO RODINU
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Genderový audit v praxi
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Management Ing. Jan Pivoňka.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Nabídka personálních služeb
Genderový audit ve společnosti CertiCon a.s.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
Personální informační systém
Analýza a popis pracovního místa
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Konference rodinných a mateřských center , Vsetín Možnosti personální politiky organizací Aktivity AERV v rámci projektu - koordinátor pro práci.
Střední škola stavební Jihlava Sociální partnerství zpracoval : PhDr. Pavel Toman únor 2011.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Podpora částečných úvazků?
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
Průběh projektu - připomínky hodnotitelů Posouzení psychosociálních rizik Kampaň Evropské inspekce SLIC 2012 MUDr.Vladimíra Lipšová SZÚ.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Pracovní spokojenost všeobecných sester ve světle Herzbergovy teorie
Genderový mainstreaming a genderový audit
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Personální strategie mezinárodní firmy
PREZENTUJÍCÍ Představení Metodiky opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života Mgr. Klára Čmolíková Cozlová Ing. Martina Hajná.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Čerpání z Evropského sociálního fondu – genderové audity Jihlava.
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Hodnota vnímaná zákazníkem
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Transkript prezentace:

Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/

Co je genderový audit (GA) GA je analýza/šetření u zaměstnavatele GA zkoumá praktické aspekty genderových vztahů ve firmě nebo v organizaci cílem GA je identifikovat konkrétní oblasti pro realizaci změn ovlivňujících genderové vztahy a navrhnout praktická realizovatelná opatření, která napomohou k vyrovnání podmínek a postavení žen a mužů na pracovišti

Metodika GA APERIO V r byla vytvořena první metodika GA v ČR ve spolupráci s dalšími organizacemi v rámci projektu s podporou ESF/Equal (povinně zveřejněna, slouží jako základ pro práci dalších organizací a firem) V r aktualizace a rozšíření metodiky o návazný plán rovnosti/akční plán Příklady auditovaných firem/organizací: IBM CZ spol.s r.o., IKEA Hanim spol. s r.o., Nemocnice Benešov, Grandhotel Pupp s.r.o., MÚ Slaný atd.

Proces GA Zadání genderového auditu Vlastní průběh šetření Formulování závěrečné zprávy a doporučení Vyjádření firmy nebo organizace ke zprávě Prezentování závěrečné zprávy a doporučení Realizace vybraných doporučení Navazující plán rovnosti Délka GA: v průměru 3 měsíce (záleží na spolupráci obou stran a vyčlenění kapacit auditované firmy)

Nástroje GA Analýza dokumentů Dotazníkové šetření (nepovinné) Skupinové rozhovory se zaměstnanými ženy i muži, rodiče i ne-rodiče, všechny úrovně hierarchie, zastoupení různých organizačních jednotek Individuální rozhovory s relevantními zodpovědnými pracovníky/pracovnicemi Případné doplňkové telefonické rozhovory

Sledované oblasti GA ve vztahu ke slaďování práce a rodiny Flexibilní úvazky Management MD/RD Firemní kultura přátelská rodině Osobní rozvoj zaměstnaných Inzerce a nábor nových zaměstnaných Propouštění zaměstnaných Kariéra a vzdělávání Vertikální a horizontální struktura zaměstnaných Hodnocení a benefity Organizační kultura (téma rovných příležitostí, komunikace, firemní jazyk, prostředí na pracovišti)

Dopady GA v oblasti slaďování příklad 1 Velký **** hotel mimo Prahu; potíže najít a udržet kvalitní personál, prakticky žádná kultura slaďování práce a rodiny; kultura přesčasů a velké zátěže vedla k odcházení zaměstnaných žen i mužů, kteří měli rodinu. Po auditu firma na základě doporučení Zavedla komunikaci s rodiči na MD/RD Zavedla firemní školku Začala monitorovat důvody odchodu zaměstnanců/kyň z firmy Upravila benefity tak, aby byly vhodné pro zaměstnané s rodinou i bez rodiny

Dopady GA v oblasti slaďování příklad 2 Výrobní firma s dobrou kulturou vztahů na pracovišti. Téměř nepoužívá flexibilní formy zaměstnávání, slaďování ve výrobě řeší v rámci dohod spolupracovníků, v oblasti THP volbou vhodné pozice nebo osobní dohodou s nadřízeným. Doporučení: zakotvit možnost vzájemné dohody ve výrobě písemně a nabídnout ji jako benefit vytvořit seznam pozic vhodných pro zkrácený úvazek a nabízet tyto pozice zejména zaměstnaným po návratu z MD/RD

Děkuji Vám za pozornost APERIO – Společnost pro zdravé rodičovství Plzeňská Praha 5 Mgr. Tomáš Bitrich M