Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana v obcích
Advertisements

Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH
pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
Financování JSDHO neinvestiční dotace
Portál krizového řízení pro Jihomoravský kraj
Evidence ostatních činností jednotek PO v JMK
Požární ochrana v obcích
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Požární ochrana v obcích
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
VELITEL OKRSKU BY MĚL VĚDĚT!
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jihočeského kraje za rok 2008 Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Pražská 52b, České.
Řešení úrazů u členů JSDH obcí
Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Plk. Ing. Štefan Hrtús Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje ředitel odboru OPŘ a KIS Program : organizační struktura oddělení KOPIS ( včetně TCTV 112.
Taktická a prověřovací cvičení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
ODBORNÁ PŘÍPRAVA ČLENŮ JSDHO
Taktické cvičení Hospoda pod Borovicí, Svatý Jiří konané dne
ŘÁD VÝKONU SLUŽBY v jednotkách JSDHO
Pálení Právnická osoba z.č. 133/1985 Fyzická osoba OZV obce
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Administrativní náležitosti zřizování JSDHO
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
DOTACE PRO JEDNOTKY SDH OBCÍ Zabezpečuje MV – GŘ HZS ČR ze státního rozpočtu v rámci rozpočtové kapitoly MV. Úsek IZS a OŘ HZS Libereckého kraje plk. Mgr.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
1 Požární ochrana v obcích Základní informace o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární ochrany 2013.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Změny ve sledování a evidování úkolů JPO v operačním a organizačním řízení ZOČ – zprávy o činnosti.
Odborná příprava JSDHO Z měny v roce 2014 mjr. Ing. Jan Kolář HZS Plzeňského kraje, ÚO Plzeň, únor 2014.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Interní předpisy hotelu
Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Jednotky požární ochrany
Integrovaný regionální operační program – IROP
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
BEZPEČNOSTNÍ RADA MĚSTA HRANIC
Transkript prezentace:

Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje

Taktická a prověřovací cvičení JSDH obcí Prověřovací cvičení jednotek PO je oprávněn mimo jiné nařídit: Ředitel HZS kraje nebo jeho zástupce; Ředitel územního odboru HZS kraje nebo jeho zástupce; Velitel jednotky a příslušníci pověřeni vykonávat kontrolu akceschopnosti jednotky; Starosta obce pro jednotku, kterou obec zřídila. TAKTICKÉ CVIČENÍ Taktická cvičení organizují velitelé jednotek v souladu s ročním plánem odborné přípravy. Dokumentaci taktického cvičení schvaluje ředitel územního odboru HZS kraje v případě, že se do cvičení zapojují dvě a více jednotek nebo ředitel HZS kraje, pokud cvičení svým rozsahem přesáhne územní působnost územního odboru HZS kraje.

Taktická a prověřovací cvičení JSDH obcí Plán prověřovacího a taktického cvičení závazně obsahuje: cíl cvičení, místo a termín (datum a čas) provedení cvičení, námět cvičení včetně jeho rozsahu, způsob provedení cvičení, materiálně - technické zabezpečení cvičení, zúčastněné organizační součásti (jednotka PO, počty hasičů, technika a další), časový harmonogram a úkoly cvičících, grafickou (mapovou) část cvičení, popřípadě schémata (nasazení sil a prostředků a jejich rozmístění), bezpečnostní opatření, jméno a příjmení osoby odpovědné za organizaci cvičení.

Jednotlivé schvalovací postupy při prověřovacích a taktických cvičení Prověřovací cvičení PC - Jedna jednotka SDH obce Nejpozději v den konání prověřovacího cvičení zašle vyhlašovatel cvičení oznamovací protokol na KOPIS HZS JmK Před konáním cvičení se vyhlašovatel telefonicky spojí s OD KOPIS HZS JmK a upřesní další podrobnosti, např. způsob vyhlášení poplachu JPO, způsob ohlášení události, počty požární techniky (dále jen „PT“), apod.. Velitel JSDHO zašle veliteli příslušné požární stanice HZS JmK, v jehož hasebním obvodu se JSDHO nachází, nejpozději do 14 dní po konání prověřovacího cvičení, vyhodnocení prověřovacího cvičení.

Jednotlivé schvalovací postupy při prověřovacích a taktických cvičení Prověřovací cvičení PC - Dvě a více jednotek SDH obcí Vyhlašovatel prověřovacího cvičení pro více JSDHO zašle veliteli příslušné PS HZS JmK, v jehož hasebním obvodu se bude cvičení konat, e-mailem oznamovací protokol o konání prověřovacího cvičení (viz příloha č. 1) a to nejméně jeden týden před konáním cvičení. Velitel PS HZS JmK zajistí odeslání oznamovacího protokolu na KOPIS HZS JmK (opis@firebrno.cz). Před konáním cvičení se dále vyhlašovatel telefonicky spojí s operačním důstojníkem KOPIS HZS JmK a upřesní další podrobnosti např. způsob vyhlášení poplachu JPO, způsob ohlášení události, počty JPO a PT apod.. (tel.: 950 640 400, 725 110 510 – vedoucí směny) Velitel JSDHO, v jehož hasebním obvodu se cvičení uskuteční, zašle veliteli příslušné PS HZS JmK, nejpozději do 14 dní po konání prověřovacího cvičení, celkové vyhodnocení prověřovacího cvičení (viz příloha č.2). Pozn.: zřizovatelé všech zúčastněných JSDHO dle připraveného plánu musí dát před cvičením vyhlašovateli písemný souhlas s účastí jejich JSDHO na prověřovacím cvičení.

Jednotlivé schvalovací postupy při prověřovacích a taktických cvičení Při ohlášení události (při vlastním zahájení cvičení) na KOPIS HZS JmK je nutné zdůraznit, že se jedná o prověřovací cvičení !!!

Jednotlivé schvalovací postupy při prověřovacích a taktických cvičení TC - Jedna jednotka SDH obce Nejpozději 14 dní před konáním taktického cvičení zašle vyhlašovatel cvičení oznamovací protokol na velitele příslušné požární stanice HZS JmK, ten zajistí jeho zaslání na KOPIS HZS JmK (opis@firebrno.cz). Před konáním cvičení se dále vyhlašovatel telefonicky spojí s operačním důstojníkem KOPIS HZS JmK a upřesní další podrobnosti např. způsob vyhlášení poplachu JPO, způsob ohlášení události, počty PT apod.. Velitel JSDHO zašle veliteli příslušné PS HZS JmK, v jehož hasebním obvodu se JSDHO nachází, nejpozději do 14 dní po konání taktického cvičení vyhodnocení taktického cvičení.

Jednotlivé schvalovací postupy při prověřovacích a taktických cvičení TC - Dvě a více jednotek SDH obcí Plán taktického cvičení pro více JSDHO musí schvalovat ředitel územního odboru HZS JmK !!! (tzv. okrsková cvičení JSDHO) Nejpozději 14 dní před konáním taktického cvičení zašle vyhlašovatel cvičení oznamovací protokol a vypracovaný plán taktického cvičení na velitele příslušné PS HZS JmK. Ten provede kontrolu zpracovaného plánu. V případě, že budou splněny všechny zmíněné náležitosti, zajistí velitel PS schválení ředitelem ÚO HZS JmK a dále zašle na KOPIS HZS JmK (opis@firebrno.cz) oznamovací protokol. Před konáním cvičení se vyhlašovatel telefonicky spojí s operačním důstojníkem KOPIS HZS JmK a upřesní další podrobnosti např. způsob vyhlášení poplachu JPO, způsob ohlášení události, počty JPO, počty PT apod.. Velitel JSDHO, v jehož hasebním obvodu se cvičení uskuteční, zašle veliteli příslušné PS HZS JmK, nejpozději do 14 dní po konání prověřovacího cvičení celkové vyhodnocení prověřovacího cvičení (viz příloha č.2). Po splnění výše uvedených podmínek je možno ze strany KOPIS HZS JmK vyhlásit JSDHO požární poplach na simulovanou mimořádnou událost podle schváleného plánu provedení cvičení. Realizační etapa končí provedením cvičení, tj. provedením záchranných a likvidačních prací v souladu se Cvičebním a Bojovým řádem jednotek PO, nebo rozhodnutím řídícího cvičení.

Oznamovací protokol a vyhodnocení TC a PC