SYSTÉM TECHNICKÉ HARMONIZACE V METROLGII

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
3.národní seminář k projektu RegMet
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Nová směrnice o energetické účinnosti
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
TWL Czech Rep New Dutch Law on Metrology 1 Nový holandský zákon o metrologii.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
jeho význam a uplatnění
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Český normalizační institut Czech Standards Institute Seminář Řízení kvality a bezpečnosti informačních systémů v souvislostech mezinárodního akreditačního.
Legislativa ČR a EU ve vztahu k SJ Procesy mezinárodní standardizace Codex Alimentarius Certifikace systémů jakosti ISO normy 1.roč. nav. MSP Mgr.
Akreditační systém v ČR a jeho mezinárodní vazby
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Úvod do systémů řízení. Co to je Systém managementu jakosti Stanovení souboru zásad a pravidel pro koordinování všech vzájemně souvisejících činností.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Historické milníky evropského práva
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Metrologie 2009/2010 Den ÚNMZ Ing. Emil Grajciar.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření Úvod do metrologie (ST36)
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Akreditační systém v ČR a v EU
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
Akreditační systém v ČR
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE DĚTSKÉ OBUVI PhDr. Vlasta Mayerová Česká obuvnická a kožedělná asociace Praha,
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT, 2010.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Česká inspekce životního prostředí
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

SYSTÉM TECHNICKÉ HARMONIZACE V METROLGII Den ÚNMZ 12.2.2013 Ing. Zbyněk Veselák

Historie technické harmonizace v metrologii období převážně národních trhů a omezeného volného obchodu ochrana vlastního průmyslu i celé ekonomiky před konkurencí ostatních zemí prostřednictvím různých nástrojů a kvót zároveň vznikaly i technické překážky v podobě vnitrostátních právních předpisů a norem (navzájem se lišících) druhá polovina 20. století začaly být prosazovány snahy o postupné odstranění těchto technických překážek, čehož mělo být dosaženo sjednocením technických předpisů

Svět - dnes organizace s 57 členy a 65 pozorovateli V roce 1955 byla založena Mezinárodní organizace pro legální metrologii (OIML) - se záměrem podporovat celosvětovou harmonizaci postupů v legální metrologii - ČR byla na základě žádosti přijata za plnoprávného člena v roce 1993 jako nástupnický stát ČSFR - dnes organizace s 57 členy a 65 pozorovateli

Svět - OIML Tato mezivládní organizace vypracovává technické normy a mezinárodní doporučení jakožto mezinárodně sdílený základ pro členské státy aby na jejich základě vypracovaly regionálně či celostátně uznávané požadavky týkající se výroby a používání měřidel pro aplikace v legální metrologii – regulované sféře - návrhy doporučení /R/ a dokumentů /D/ OIML jsou připravovány v technických výborech a podvýborech složených ze zástupců členských států (pozn.: EK na některé dokumenty typu R nebo jejich části odkazuje jako na normativní dokumenty ke směrnicím MID a NAWID) - spolupráce OIML s institucemi jako je ISO a IEC má odstranit riziko duplicity při práci na mezinárodních normách

Doporučení /R/ dokumenty /D/ OIML Svět - OIML Doporučení /R/ dokumenty /D/ OIML

Svět - OIML Systém certifikátů OIML - zavedený v roce 1991 - poskytuje výrobcům možnost získat certifikát OIML a tzv. Test report (protokol o zkoušce) - potvrzeno, že dané měřidlo vyhovuje příslušným mezinárodním požadavkům OIML - certifikáty jsou vydávány institucemi ustanovenými členskými státy OIML (v ČR ČMI) - certifikáty mohou být na základě dobrovolnosti uznávány národními metrologickými instituty

Svět - OIML Ujednání o vzájemném uznávání OIML - v roce 2005 byla zahájena implementace tzv. Mutual Acceptance Arrangement (MAA OIML) - vztahuje se na OIML posouzení typu (OIML Type Evaluation) - má zabezpečit automatické přejímání výsledků zkoušek ve formě předepsaných protokolů pro vydání národního certifikátu o schválení typu a odstranit tak nedostatek stávajícího certifikačního systému

Svět - ILAC The International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) (mezinárodní spolupráce při akreditaci laboratoří) - ILAC začal jako konference v roce 1977 s cílem rozvinout mezinárodní spolupráci při usnadnění obchodování podporou uznávání výsledků akreditovaných zkoušek a kalibrací - v roce 1996 podepsáno Memorandum o porozumění (MOU), následně více než 40 akreditačních orgánů pro laboratoře podepsalo mnohonárodní dohodu (ILAC Arrangement), která poskytuje významnou podporu mezinárodnímu obchodu ILAC vydává dokumenty ve formě: Brochures, Guidance Series, Rules Series, Procedural Series a ILAC-IAF Joint Publication; V metrologické praxi jsou nejčastěji využívány návodové dokumenty (Guides).

ILAC návodový dokument Svět - ILAC ILAC návodový dokument

Evropa Předpisy Evropského společenství - právním předpisem, který položil základy technické harmonizace v metrologii  v Evropě, byla směrnice z roku 1971 číslo 71/316/EHS, o sbližování právních předpisů členských států týkajících se společných ustanovení pro měřicí přístroje a pro metody metrologické kontroly - obsahuje horizontální požadavky pro všechny kategorie měřidel - dále byly vydávány od roku 1971 specifické směrnice týkající se požadavků na jednotlivé druhy měřidel (dnes jsou nazývány jako tzv. směrnice starého přístupu)

Evropa Předpisy Evropského společenství směrnice 71/316/EHS byla nahrazena přepracovanou verzí, směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2009/34/ES, o společných ustanoveních pro měřicí přístroje a pro metody metrologické kontroly - směrnice obsahuje obecná ustanovení, která se zabývají zejména postupy pro ES schvalování typu a pro ES prvotní ověřování a ES metodami metrologické kontroly

Evropa Předpisy Evropského společenství Rok 1985: Usnesení Rady o novém přístupu k technické harmonizaci a normalizaci 85/C 136/01 - cílem tohoto usnesení bylo přepracovat technickou harmonizaci v Evropském společenství (později EU) na novém základě sladěním pouze základních požadavků na výrobky a uplatněním „odkazu na normy“ a zásady vzájemného uznávání - toto usnesení přineslo několik základních zásad:

Evropa Usnesení Rady 85/C 136/01 členské státy zajistí vzájemné uznávání výsledků zkoušek a zavedou harmonizované předpisy týkající se fungování certifikačních subjektů (zásada vzájemného uznávání) členské státy souhlasí s konzultací na úrovni Společenství, pokud by některé návrhy právních předpisů nebo vnitrostátní postupy ohrožovaly řádné fungování vnitřního trhu je třeba rozšířit „odkaz na normy“ upřednostňováním evropských (popř. vnitrostátních) norem

Evropa Usnesení Rady 85/C 136/01 harmonizace právních předpisů se omezí na základní požadavky bezpečnosti (nebo jiné požadavky veřejného zájmu), které budou muset splňovat výrobky uváděné na trh, aby jim byl umožněn volný pohyb v Evropské unii) úkol vypracovat technické výrobní specifikace je svěřen subjektům příslušným pro průmyslovou normalizaci, které při tom zohlední současný stav technologií

Evropa Usnesení Rady 85/C 136/01 tyto technické specifikace nebudou povinné, budou mít status dobrovolných norem správní orgány jsou povinny přiznávat výrobkům vyrobeným v souladu s harmonizovanými normami presumpci shody se základními požadavky stanovenými směrnicí. V případech, kdy se výrobce těmito normami neřídí, má povinnost prokázat, že jeho výrobky splňují základní požadavky

Evropa Evropský výbor pro normalizaci (CEN) Evropské normalizační instituce Normy vypracovává po diskusi mezi průmyslovými odvětvími, veřejnými orgány, spotřebiteli apod.: Evropský výbor pro normalizaci (CEN) Evropský výbor pro normalizaci v oblasti elektrotechniky (CENELEC) Evropský institut pro telekomunikační normy (ETSI) Směrnice EU platí v tzv. Evropském hospodářském prostoru, tj. v členských zemích EU a v Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu.

Evropa Oblast metrologie a předpisy ES První směrnicí tzv. nového přístupu byla směrnice Evropského parlamentu a Rady 90/384/EHS, později nahrazená kodifikovaným zněním – směrnicí 2009/23/ES o vahách s neautomatickou činností: stanovuje technické požadavky na váhy s neautomatickou činností v závislosti na oblasti jejich použití udává dále možné postupy posouzení shody, které může zvolit výrobce za účelem uvedení vah na trh Váhy s neautomatickou činností, které splňují ustanovení této směrnice, se opatřují označením shody „CE“ a nálepkou s písmenem „M“.

Evropa pokrývá uvádění na trh deseti druhů měřidel Oblast metrologie a předpisy ES Druhou metrologickou směrnicí nového přístupu je směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/22/ES o měřicích přístrojích: pokrývá uvádění na trh deseti druhů měřidel stanovuje jednak obecné požadavky na všechna měřidla ve své působnosti a dále specifické požadavky na jednotlivé druhy měřidel stanovuje postupy posouzení shody, které musí dané měřidlo podstoupit, aby mohlo být uvedeno na trh Shoda měřidla s požadavky směrnice je vyznačena umístěním označení CE a doplňkového metrologického označení na měřidlo. Směrnicí 2004/22/ES zároveň byly zrušeny původní směrnice „starého“ přístupu, které se týkaly měřidel nově pokrytých touto směrnicí.

Evropa Měřidla v působnosti směrnice MID vodoměry, plynoměry a přepočítávače množství plynu, elektroměry k měření činné energie, měřidla tepla, měřicí systémy pro kontinuální a dynamické měření množství kapalin jiných než voda, váhy s automatickou činností, taxametry, hmotné měrky, přístroje pro měření rozměrů, analyzátory výfukových plynů

Evropa Rušení směrnic starého přístupu V roce 2011 vstoupila v platnost směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/17/EU kterou se zrušují „metrologické“ směrnice Rady, tj. harmonizační směrnice vydané podle směrnice 71/316/EHS. Uvedené směrnice se týkají: směrnice Rady 71/317/EHS pravoúhlých závaží střední přesnosti od 5 kg do 50 kg a válcových závaží střední přesnosti od 1 do 10 kg, směrnice Rady 71/347/EHS měření objemové hmotnosti obilí, směrnice Rady 71/349/EHS kalibrace nádrží na plavidlech, směrnice Rady 74/148/EHS závaží vyšší než střední přesnosti od 1 mg do 50 kg, směrnice Rady 75/33/EHS vodoměrů na studenou vodu, směrnice Rady 76/765/EHS lihoměrů a hustoměrů na líh, směrnice Rady 76/766/EHS lihoměrných tabulek, směrnice Rady 86/217/EHS měřidel tlaku vzduchu v pneumatikách motorových vozidel.

Evropa Rušení směrnic starého přístupu Směrnice 71/349/EHS byla zrušena s účinkem od 1. července 2011, s přechodným obdobím do roku 2021, ostatní směrnice s účinkem od 1. prosince 2015, s přechodným obdobím až do roku 2025. Argumentem pro zrušení byla zastaralost směrnic i zastarávání většiny měřidel spadajících do jejich působnosti. Při neexistenci harmonizace existuje možnost dobrovolného uplatnění existujících mezinárodních a evropských norem, dále uplatnění vnitrostátních předpisů, které ovšem mají vycházet z mezinárodních norem, přičemž volný pohyb výrobků na vnitřním trhu je zajištěn aplikací článků 34, 35 a 36 Smlouvy o fungování Evropské unie a zásady vzájemného uznávání. Z výše uvedených důvodů nebyla o měřidla v působnosti zrušených směrnic ani rozšířena směrnice 2004/22/ES o měřicích přístrojích.

Evropa - WELMEC V roce 1990 byla založena Organizace pro evropskou spolupráci v legální metrologii WELMEC (pozn. zkratka WELMEC zůstala i po úpravě na oficiální název European Co-operation in Legal Metrology v roce 1995) cílem činnosti je vytvořit harmonizovaný a jednotný přístup k evropské legální metrologii vytvořit vzájemnou spolupráci mezi orgány a organizacemi zabývajícími se metrologií zajistit výměnu informací podporovat odstranění bariér při obchodování s měřidly podporovat jednotnost interpretace a použití normativních dokumentů usnadnit proces implementace evropských směrnic a identifikovat případné problémy

Evropa - WELMEC WELMEC Návodové dokumenty jsou vypracovávány na úrovni pracovních skupin WELMEC. Návrhy návodových dokumentů schvaluje výbor WELMEC při svém každoročním zasedání. Některé z dokumentů jsou uznávány Evropskou komisí a jsou odkazovány na jejích stránkách: (http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/legal-metrology-and-prepack/documents/guidance-documents/index_en.htm#h2-1)

Evropa - WELMEC WELMEC Guides

Evropa - EA Evropská organizace pro spolupráci v oblasti akreditace (EA = European co-operation in Accreditation - 7 výborů včetně 4 technických výborů (výbor pro laboratoře, výbor pro inspekce, výbor pro certifikace a výbor pro horizontální harmonizaci) - Výbor pro komunikaci a publikační činnost (Communications and Publications Committee) je výborem, který je zodpovědný EA za publikace a implementaci postupů komunikace EA) - procesní i technické dokumenty (často přejímané dokumenty ILAC)

Evropa - EA Technický dokument EA

Evropa - EA Multilaterální dohoda o vzájemném uznávání EA (MLA) EA je uznaným regionem organizace ILAC. To znamená, že Multilaterální dohodu o vzájemném uznávání EA (EA MLA) ILAC uznává a následně jsou signatáři MLA (za předpokladu, že jsou členy ILAC) automaticky považováni za signatáře Dohody o vzájemném uznávání ILAC (ILAC MRA) pro daný rozsah akreditace.

Evropa - EA Oblasti multilaterální dohody o vzájemném uznávání EA (MLA) jsou uvedeny níže, norma používaná pro akreditaci v dané oblasti je uvedena v závorce: kalibrace (ISO/IEC 17025) zkušební (ISO/IEC 17025) a zdravotnické laboratoře (ISO 15189) inspekce (ISO/IEC 17020) certifikace systému managementu kvality - QMS a environmentálního managementu – EMS (ISO/IEC 17021) certifikace výrobků / služeb (ISO pokyn 65) certifikace osob (ISO/IEC 17024)

Evropa - EA Dokumenty EA využívané v metrologii, např.: EA-04/02 Vyjadřování nejistot měření při kalibracích (Expressions of the Uncertainty of Measurements in Calibration (previously EAL- R2), DEC 1999) - platný od: 05.10.2006 EA-04/07 Návaznost měřicího a zkušebního zařízení na státní etalony (Traceability of Measuring and Test Equipment to National Standards (previously EAL-G12), NOV 1995) - platný od: 05.10.2006

ČR – národní normalizace v metrologii Technická normalizační činnost v metrologii byla po roce 1960 zaměřena na tvorbu technických předpisů typu I (Instrukce/Inštrukcie) a na technické předpisy typu B (zajišťovaly z dnešního pohledu oblast legální metrologie). Předpisy typu I definovaly postupy pro úřední ověřování měřidel (metody zkoušení při ověřování), předpisy typu B stanovovaly technické požadavky na měřidla (často na etalonová zařízení), byly vydány v letech 1964 – 1978.

ČR – národní normalizace v metrologii 1980 až 1988 – tvorba podnikových norem ÚNMZ, označovány jako PNÚ + identifikační číslo = definování technických požadavků na měřidla, metody zkoušení při úředním ověřování nebo schémata návaznosti, většina norem stále v platnosti – postupné rušení, některé jsou využitelné při tvorbě kalibračních procedur i dnes, příklad těchto norem: PNÚ 1703.1 Etalónové kvapalinové tlakomery s hornými medzami meriaceho rozsahu od 5 do 250 kPa. Technické požiadavky. 1981

ČR – národní normalizace v metrologii ČSN – české technické normy, dokument vytvořený podle zákona č. 22/1997 Sb., jehož vydání bylo oznámeno ÚNMZ ve Věstníku, používání norem není závazné, závaznost však může být určena právním předpisem standardně dobrá úroveň, zaměření na jednoznačnost požadavků na měřidla a jednoznačnost hodnocení metrologické úrovně měřidel v posledních letech jde spíše o implementaci mezinárodních předpisů (ČSN EN, ČSN ISO,…) / po roce 1989 - orientace ČR na EN, členství v CEN/

ČR – národní normalizace v metrologii Metodické pokyny pro metrologii (MPM) - vydává ÚNMZ

ČR – národní normalizace v metrologii Metrologické předpisy (MP) jsou obdobou MPM, vydává je na své úrovni generální ředitel ČMI. Jsou závazné pro zaměstnance ČMI případně subjekty zabývající se danou činností

ČR – národní normalizace v metrologii TPM – Technické předpisy metrologické definují technické a metrologické požadavky na měřidla a metody jejich zkoušení závazné pro oblast legální metrologie, ČMI, AMS = metoda pro ověřování, jsou uvedeny v podmínkách autorizace, vydávány od roku 1992 (2006 zatím poslední TPM) TPM 4655-01 Měřicí převodníky tlaku; metody zkoušení při ověřování . 2002 TPM 4657-01 Měřidla tlaku v pneumatikách silničních motorových vozidel; metody zkoušení při ověřování. 2002

ČR – národní normalizace v metrologii Vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu

ČR – národní normalizace v metrologii Vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu

ČR – národní normalizace v metrologii Opatření obecné povahy změnou zákona č. 505/1990 Sb. zákonem č. 481/2008 Sb. zavedeno zmocnění k vydávání Opatření obecné povahy stanovuje technické a metrologické požadavky na stanovená měřidla stanovuje metody zkoušení při schvalování typu a při ověřování stanoveného měřidla

ČR – národní normalizace v metrologii

ČR – využití normativních dokumentů v metrologii využití dokumentů OIML (vzorové předpisy a mezinárodní doporučení) využití dokumentů EA (procesy a postupy pro kalibrační laboratoře) využití dokumentů WELMEC (návodové dokumenty) využití národních předpisů a norem (Instrukce ………….. OOP)

ČR – využití normativních dokumentů v metrologii A komu by to nestačilo …. … tak pro vyjadřování nejistot měření použije dokument BIPM JCGM 100: 2008 Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement (GUM) dokument UKAS M003: 2007 The Expression of Uncertainty and Confidence in Measurement

Normativní dokumenty v metrologii aktuálně OIML počínaje rokem 2013 zahájení provedení revize dokumentů OIML (od dokumentů nejstaršího data) v roce 2012 zrušeno: doporučení R 70, R 73 a dokument D 7 schváleno: R 35-2:2011, R 35-3:2011, R 46-1 a R 46-2:2012, R 80-1:2009, R 106-1:2011, R 106-2:2012, R 120:2010, R 126:2012, R 134-2:2009, R-137-1,2:2012, dopl. R 138:2009, R 143:2009 WELMEC viz http://www.welmec.org/latest/guides.html … návodové dokumenty ČMI viz http://www.cmi.cz/index.php?wdc=1556&lang=1 … OOP (úřední deska)

Ing. Zbyněk Veselák veselak@unmz.cz ÚNMZ, odbor metrologie www.unmz.cz Děkuji za pozornost Ing. Zbyněk Veselák veselak@unmz.cz ÚNMZ, odbor metrologie www.unmz.cz