z pohledu technických norem EU a ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s
Fotovoltaické elektrárny
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum.
Druhá část zkrácené presetace Instalace foto-voltaických panelů na střechu školy 1/7 Nejprve bylo vybráno místo s nejlepším slunečním svitem…..
Připojovací podmínky seminář ČENES
Fotovoltaické systémy A5M13VSO-6. Základními prvky fotovoltaických systémů jsou Fotovoltaické články a moduly Měniče Pomocná zařizení (BOS)
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Nedestruktivní zkoušky materiálů
Elektrické napětí Spolehlivost dodávky elektrické energie
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Silové transformátory vn/nn
NORMY 2011 Pavel Borek Zdroj: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ Praha)
Současná situace a očekávané změny zkoušení a certifikace kamerových systémů Zbyněk Görner TESTALARM PRAHA s.r.o. AZL č pro zkoušky I&HAS.
Výroba elektrické energie - obecná část
Facility management ČSN EN
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Kladení kabelů nn, vn a 110 kV v distribučních sítích energetiky
Chytré sítě Smart grids.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Michael Faltýnek, 2L VOŠ a SPŠE Olomouc
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Řízení a vizualizace záložního diesel-agregátu
Měřící Energetické Aparáty, a.s. Měřící Energetické Aparáty, a.s. Měření kvality napětí v elektroměru  Technicky realizovatelné.
z pohledu norem ČSN a PNE v připojovacích podmínkách
Ochrana distribučních sítí před přepětím
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Autor: MIROSLAV MAJCHER
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Chytré sítě Smart grids.
Výroba elektrické energie - obecná část
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
1 The information contained in this document and any copyright attached to it is the sole property of Merus Power Dynamics Oy. Any unauthorized reproduction.
© ELCOM, a.s. Testovací zařízení a napájecí zdroje pro oblast kolejových vozidel Ing. Petr Hudeček, Ph.D. Projektový manažer, programátor Divize Aplikovaná.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Česká inspekce životního prostředí
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Rozvodná el. síť TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Měniče napětí.
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
ELCOM,a.s. ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ a NAPÁJECÍ ZDROJE ELCOM a.s., Divize Virtuální instrumentace a Divize Aplikované elektroniky Ing. Jindřich Kaluža Dr. Ing.
Chytré elektroinstalace pro z pohledu technických norem EU a ČR
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Legislativní předpisy v návaznosti na technické normy
Výroba elektrické energie - obecná část
Česká asociace provozovatelů lokálních distribučních soustav
Transkript prezentace:

z pohledu technických norem EU a ČR   OBNOVITELNÉ ZDROJE z pohledu technických norem EU a ČR 6.4.2017 Autor:

Normy Mezinárodní a evropské Větrné elektrárny IEC TC 88/CLC TC 88 – v ČR TNK 97 subkomise VE Soubor IEC/EN 61400: Konstrukční (turbíny, komponenty apod.) Návrhové (zatížení, ochrana před bleskem atd.) Parametry kvality Typové (dle výkonu), Fotavoltarické elektrárny EN 62305-2:2006 – Ochrana před bleskem – Řízení rizika EN 62305-3:2006 – Ochrana před bleskem – Hmotné škody na stavbách a nebezpečí života EN 62305-4:2006 – Ochrana před bleskem – Elektrické a elektronické systémy ve stavbách 6.4.2017 Autor:

Fotavoltarické elektrárny IEC TC 82/CLC TC 82- v ČR TNK 127 (solární energie a lasery) Soubory norem IEC/CLC 60904, 61194, 61730, 62109: 1. Fotovoltarické součásti (zejména panely, střídače atd.) 2. Měření VA charakteristik 3. Fotovoltarické systémy (parametry, měření) Připravují se normy: IEC 60904 – Metody měření linearity IEC 61730-1 Posuzování kvality modulů – Požadavky na konstrukci IEC 61730-2 Posuzování kvality modulů – Požadavky na zkoušky EN 62109 Bezpečnost silových měničů ve fotovoltarických systémech – Část 1: Všeobecné požadavky 6.4.2017 Autor:

Připojování rozptýlených zdrojů do DS Zatím neexistuje mezinárodní norma, v IEC TC 8 a CLC TC 8X pro připojování zdrojů nad 16 A/fázi, (pouze EN 50348 pro připojování mikrogenerátorů do 16 A/fázi) Zatím existují v návrhu dokumenty: CLC/prTS 50549 Požadavky na připojování generátorů nad 16A/fázi do sítí nn a vn Do konce r. 2009 bude připraven návrh k hlasování a v r. 2010 vyjde TS CLC IEC 8/1256/NP Připojovací kritéria pro rozptýlenou výrobu do 10 MW do sítě vn do 35 kV Zatím ve stádiu návrhu, předpoklad vydání jako TR v r. 2011 6.4.2017 Autor:

Porovnání obou návrhů Navrhovaný obsah obou dokumentů je: - prakticky totožný jako rozpracovaná CLC/TS prTS 50549 připravovaná WG3 TC8X : Requirements for the connection of generators above 16 A per phase to the LV distribution system or to the MV distribution system. - Návrh normy předpokládá pro omezení harmonických proudů vycházet z IEC 61000-3-12:2004, která platí pro zařízení se vstupním proudem 16 až 75 A , není tedy určena pro emise zdrojů, ve společném materiálu DACHCZ se pro zdroje připouští polovina emisí ve srovnání se zdroji. - Pro flikr se předpokládá vycházet z IEC TR 61000-3-11, která se rovněž týká odběrných zařízení do 75 A.. - V dokumentu není respektováno užití systémů HDO, pro jejichž ovlivnění jsou stanoveny limity v německé normě i naší PNE 33 3430-6 a které mohou omezovat velikost připojovaných zdrojů,či znamenat nároky na jejich parametry, příp. přídavná technická opatření. 6.4.2017 Autor:

Obsah návrhů dokumentů CLC a IEC pro připojování: - terminologie - požadavky na připojení (synchronizace, připojení, odpojení, farmy) - odezvy na odchylky napětí a kmitočtu - parametry kvality elektřiny - ochrany - specifikace spínacího a řídicího zařízení - zkoušení - měřicí signály, - zkušební protokoly - popis a specifikace zkoušek - emise harmonických - odchylky a výpadky napětí - flikr 6.4.2017 Autor:

Normy ČSN a PNE Je snaha překládat normy na obnovitelné zdroje, ale ne vždy je to podporováno výrobci a investory Nejdále se pokročilo u norem pro větrné elektrárny – chybí překlad souboru norem pro komunikaci VE s DS V předstihu byly vypracovány normy PNE 33 3160-1 Parametry kvality el. energie a PNE 33 3160-2 Ochrana VE před bleskem – neodpovídá EN 62305, nový návrh IEC 61400-24 (stadium CDV, vydání ČSN v r. 2011) při vydání norem ČSN budou tyto normy zrušeny 6.4.2017 Autor:

Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a. s Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a.s. divize Energoprojekt Praha barta@egp.cz 6.4.2017 Autor: