Ozonová díra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
VY_32_INOVACE_ICT2.5_3_51 Anotace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Ozon – ochránce a zabiják
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Ozonová vrstva.
Globální oteplování Vít Kmoch.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Voda Co o ní víme?.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
KYSLÍK.
ATMOSFÉRA.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Atmosféra Adéla Hegarová.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
Vypracoval: Adam Olejníček Obor: Technické lyceumTřída: 2.L Předmět: BiologieŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Kašpar LudvíkDatum vypracování:
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Atmosféra.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Atmosféra Země.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Problémy Ozónové vrstvy.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Jediná obyvatelná planeta naší sluneční soustavy.
Transkript prezentace:

Ozonová díra

Co je ozonová díra? Nad atmosférou, ve výši 7-50 km, se vytvořil ozónový obal. Ozónová vrstva pohlcuje část UV záření a odráží tvrdé kosmické záření. Toto umožnilo existenci života na Zemi. Vrstva ozónu se působením některých látek /freonů, chlóru/ zeslabuje, dochází k blokaci jeho molekul. Nadbytek záření vyvolává nebezpečná kožní onemocnění /rakovinu kůže/, poškozuje zrak,.. Je nutné zamezit dalšímu poškozování ovzduší.; nejtenčí nad póly a nad Austrálií

Antarktida – nejohroženější světadíl V Antarktidě se úbytek ozónu projevuje ze všeho nejvíce. V průběhu 80. let 20. století, pokaždé během října ozónu nad jižním pólem prudce ubylo a každý rok bylo zaznamenáno vždy jeho menší celkové množství. Postupně, ale velmi rychle, vznikla nad Antarktidou známá ozonová díra. Stratosférický ozón nad Antarktidou byl do roku 1994 téměř úplně zničen. Procesy klimatických změn, které byly spuštěny, bohužel zatím nelze zastavit, ani nijak výrazněji ovlivnit. Antarktický led představuje 70 % pitné vody na Zemi. Kdyby tento led o ploše 14 miliónů km2 a průměrné tloušťce 2160 m roztál, stoupla by hladiny moří o 70 m! Čepice polárních ledovců jsou jakýmisi archivy, důležitými pro poznání naší planety, protože laboratorní rozbory vzorků ledu odebraných z jejich hloubek umožňují zpětné stanovení, jaká byla teplota a tlak atmosférických plynů v okamžiku srážek. Nejdůležitější hloubkový vrt, 2500 m hluboký ležící na Vostoku, je již po několik roků studován francouzsko-ruskou skupinou vědců vedenou Loriusem a Kotljakovem.  K velmi ohroženým oblastem na Zemi patří také Austrálie!

Opatření proti slunci Dnes je tedy již zřejmé, že ochrana před slunečním zářením je nezbytná. Žádné „zdravé opalování“ neexistuje, a to ani v soláriích. Při pobytu na slunci bychom tedy měli dodržovat všeobecně známá pravidla: neopalovat se přes poledne, kůži chránit oděvem, nosit pokrývku hlavy a opakovaně používat opalovací krémy s vysokými ochrannými filtry.    Pravidelná preventivní péče o naši pokožku je ale nutná také při každodenním pobytu ve městě i když je slunce schováno za mraky, jeho nepříznivý vliv není nikterak snížen. Nejdůležitější je pak chránit děti.

Vrstvy Zeměkoule Troposféra Ochranná ozonová vrstva Stratosféra Mezosféra