Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Kožní soustava 5. ročník

2 Kožní soustava je tvořena kůží, která pokrývá a chrání tělo.

3

4 Hlavní význam kůže: Kůže chrání naše tělo před UV zářením, pronikáním škodlivých látek a mikroorganizmů.

5 V kůži jsou umístěny potní žlázy, které pomáhají udržet stálou tělesnou teplotu. Vylučováním potu se tělo zbavuje vody i některých škodlivých látek. Pocením se tělo ochlazuje.

6 V kůži jsou umístěny smyslové buňky – bolest, tlak, teplo, chlad

7 Vyrůstají z ní vlasy, vousy, chlupy, obočí, řasy a nehty.

8 Kůže je pružná – umožňuje pohyb.

9 Kůže se skládá z několika vrstev a má na různých místech různou tloušťku (kůže na patě je silnější než kůže na očních víčkách).

10 Místa z nejtenčí vrstvou kůže jsou nejsnadněji zranitelná. Poranění kůže můžeme způsobit ostrým předmětem, pádem, neopatrným zacházením s elektrickým proudem….

11 Jak o kůži pečujeme? Kůži bychom měli udržovat v čistotě. Oblékat bychom si měli takové oblečení, které nás neškrtí, neodírá a nedráždí. Při delším pobytu na slunci musíme kůži chránit před nebezpečným slunečním UV zářením (opalovací krémy).

12 Kožní soustava – přírodověda – 5. ročník Použitý software: držitel licence – ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Přírodověda – Mgr. Helena Holovská, Ing. Antonín Rükl – Alter Přírodověda – Jiří Matyášek, Věra Štiková – Nová škola Přírodověda – Jarmilá Mladá, Ladislav Podroužek – SPN Přírodověda – Danuše Kvasničková, Jiří Froněk – Fortuna Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. (www.zsrozmital.cz)


Stáhnout ppt "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google