BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Program EuroRAP v České republice Projekt EK Evropský atlas bezpečnosti silnic.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Advertisements

Dopravní nehody dětí v roce 2013 a
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Následky nehod u osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
BEZPEČNOST DOPRAVY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
Statistika dopravních nehod
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Lidský faktor v dopravě!
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Aktuální problematika AutoSAP a SDA Aktuální problematika AutoSAP a SDA ve vazbě na MD ČR Ing. Pavel Juříček, viceprezident Sdružení automobilového průmyslu.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Etická výchova a Finanční gramotnost
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ondřej Valenta, DiS. Oddělení BESIP Ministerstvo dopravy Národní strategie bezpečnosti silničního provozu – informace o plnění v roce 2010.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
O33 – Oblast průzkumů v dopravě, statistiky a analýzy dopravních nehod
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
1 Evropská charta bezpečnosti silničního provozu a Svaz měst a obcí ČR XII. Sněm Svazu měst a obcí ČR Zlín, 26 a 27. května 2011 Vojtěch Mynář Předseda.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Plány Ředitelství silnic a dálnic na rok 2007 Tisková konference Pondělí Praha.
Silnice nebo železnice
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Seminář pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou poslance výboru Bc. Stanislava Mackovíka na téma PONEHODOVÁ PÉČE.
Seminář pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou poslance výboru Bc. Stanislava Mackovíka na téma PONEHODOVÁ PÉČE.
Úvod do pozemních komunikací
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vyhodnocení činnosti KŘP Stčk – vnější služba – 2015 Praha,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Jednáni skupiny „Čistá mobilita“ v rámci České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj Autonomní vozidla Ing. Martin Pichl, Ph.D. zástupce ředitele.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Společenská odpovědnost a školy
KE ZLEPŠENÍ BEZPEČNOSTI NA SILNICÍCH ZLÍNSKÉHO KRAJE?
Stručná informace o plnění Národní strategie BESIP 2020
Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI
Výbory a pracovní skupiny
Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART
4. celosvětový týden bezpečnosti OSN rychlost – aktivity BESIP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2012
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Prázdniny bezpečnější – NÁKLADNÍ DOPRAVA
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
A OHLASU OTROKOVICKÉ VÝZVY
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Program EuroRAP v České republice Projekt EK Evropský atlas bezpečnosti silnic

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY  nezisková iniciativa evropských automotoklubů  finanční podpora:  program pro systematické monitorování a hodnocení bezpečnosti pozemních komunikací  zahájen v roce 2002 ve Velké Británii, Nizozemí a Švédsku (nyní 26 zemí Evropy)  součást iRAP – více jak 60 zemí světa (AusRAP, usRAP, KiwiRAP) Evropský program hodnocení silnic EuroRAP

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY  důraz FIA na bezpečnost silničního provozu  koncepční přístup ke všem složkám Bezpečného silničního systému  příspěvek ke globálním iniciativám na podporu zvyšování silniční bezpečnosti Proč EuroRAP?

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY  vstup do programu EuroRAP v roce 2005  EuroRAP jako součást orientace klubu na problematiku bezpečnosti silničního provozu  podpůrný prvek k naplňování cílů Národní strategie bezpečnosti silničního provozu = snížit počet obětí nehod  propagace myšlenky silnice bezpečné, „srozumitelné“ a „odpouštějící“  spolupráce s firmou CityPlan - technická asistence ÚAMK ČR v programu EuroRAP

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Evropský atlas bezpečnosti silnic  projekt finančně podpořen a  mapování rizik na 180 tis. km ve 20 státech  hvězdičkové hodnocení na 60 tis. km silnic v 16 státech  cílem zvýšit povědomí politiků, veřejnosti a odborníků o dostupných možnostech systematického odstraňování rizik z evropských silnic  podpora rozvoje programu na národní úrovni  interaktivní publikace dostupná na: atlas.eurorap.org

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Hlavní nástroje EuroRAP MAPOVÁNÍ RIZIKOVOSTI SILNIC  založené na statistikách nehodovosti  zobrazuje riziko, že se účastník silničního provozu stane součástí nehody se smrtelnými nebo vážnými následky  !!!NELZE PODLE NĚHO ROZHODOVAT O KVALITĚ SILNICE!!! HVĚZDIČKOVÉ HODNOCENÍ SILNIC  kalkulace založena na parametrech a bezpečnostních prvcích silnice, které jsou zaznamenány při silniční inspekci  počet hvězdiček ukazuje, jak dobře dokáže komunikace ochránit účastníky provozu při vzniku závažné dopravní nehody  !!!HVĚZDIČKY ZNAČÍ BEZPEČNOSTNÍ ÚROVEŇ SILNICE!!!

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Riziková mapa ČR

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Silniční inspekce EuroRAP  inspekce „průjezdem“ speciálně vybaveným vozidlem (cca 60 – 80 km/h)  příprava datového souboru pro hvězdičkové ohodnocení  důraz na atributy, jejichž výskyt má velký vliv na vznik a následky dopravní nehody  2009 zahájení vývoje systému  2010 testování a metodická příprava pro akreditaci  2011 akreditace systému pro inspekce EuroRAP a první vzorový projekt hvězdičkování (D1)

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Silniční inspekce EuroRAP  metodika hodnocení atributů a následná kalkulace zohledňuje typy srážek vedoucí nejčastěji ke smrtelným a vážným zraněním

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Hvězdičkové hodnocení  jak dobře dokáže komunikace ochránit účastníky provozu při vzniku závažné dopravní nehody  kalkulováno na základě zakódování parametrů silnice pro 100m úseky  konečné hodnocení závislé na řadě faktorů včetně rychlostního limitu a intenzity

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY 7,9 % 74,4 % 16,0 % 0,5 % 1,2 % Pilotní projekt - hvězdičkové hodnocení dálnice D1

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY  hvězdičkové hodnocení sítě TEN-T během roku 2012  samostatný český internetový portál EuroRAP  rozšíření mapování rizik na silnice II. třídy ve spolupráci s kraji  pevnější spolupráce se správci komunikací pro využití nástrojů EuroRAP  výzkumné aktivity a transfer úspěšných příkladů  reakce na aktuální výzvy a témata – specifika bezpečnosti motocyklistů a koncept vystřídaného třípruhu 2+1 Budoucnost EuroRAP v ČR Realita Přání

BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Díky za pozornost