TATARSKÁ KUCHYNĚ aneb něco do zobáčku… Autor: noname.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Houbový koláč s parmezánem
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_32_INOVACE_11_GAS_618_Per
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Charakteristika, dělení, technologické úpravy a tipy na přípravu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Mexická kuchyně.
Hovězí vnitřnosti žáludky.
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Ořechovo medové řezy Medovník.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Štědrovečerní večeře.
Pečení na anglický způsob
Lasaně zapečené se zeleninou
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Medovník Připravte si: Na těsto 20 dkg cukru krupice,
Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552.
Charakteristika pokrmů ze zvěřiny. Nakládání a marinování masa.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
HKATENKWAN (Mustafa) 04/05/15 | Recept | GhanaGhana
DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán
HOVĚZÍ BIFTEKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Bifteky, Svíčková, teploty, úpravy.
GHEYME SIBZAMINI (Ata) 07/08/15 | Recept | ÍránÍrán
GHANSKÉ KUŘE NA ZELENINOVÉ OMÁČCE (Mustafa) 14/10/15 | Recept | GhanaGhana
B o r š č Příprava výtečné Ruské polévky fecit Kristian Svoboda.
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (Tamara) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
Příprava pokrmů ze skopového masa
Vareniky (Nataliye) 19/01/15 | Recept | Ukrajina
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Příprava pokrmů z vepřového masa
Příprava drůbeže vařením, dušením
Kuřecí moambe (Paul) 25/10/15 | Recept | Konžská dem. republika
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
Transkript prezentace:

TATARSKÁ KUCHYNĚ aneb něco do zobáčku… Autor: noname

Nejprve mýty a legendy… Tatarská omáčka a tatarský biftek, jak je znáte tady v České republice, nemají s Tatary nic společného. Autor: noname

ÚVOD Tatarská kuchyně sestává ze stovek nejrůznějších receptů, z nichž mnohé jsou staré několik staletí. Během věků se obohatila o prvky středoasijské kuchyně (velké množství zejména skopového masa, rýže) a v pozdější době ruské i mezinárodní kuchyně. Základem tatarské kuchyně je kombinace masa, těsta a zeleniny. Zelenina se většinou nijak zvlášť neupravuje a často je – nakrájená na kousky – podávána jako příloha. Z masa Tataři nejvíc používají hovězí a skopové, tradičně se připravovalo i koňské, to však bylo v moderní době téměř vytlačeno hovězím. Co se drůbeže týče, slepičí a kuřecí maso se používá především na vývar a specialitou je na vzduchu sušené husí a kachní maso (například qaqlağan qaz – sušená husa). Zajímavostí je, že ačkoliv se Tatarstán rozkládá podél řeky Volhy, ryby nejsou zrovna častou součástí tatarského jídelníčku; za zmínku stojí snad jen polévka z čerstvě nalovených ryb. Autor: noname

Toqmaç – nudlová polévka Jedna z nejtypičtějších tatarských polévek. Použijeme pro ni vývar ze slepice, případně z hovězího. Vhodíme do něj cibuli, mrkev a do vroucího vývaru přidáme nudle, dochutíme pepřem a bobkovým listem a vše povaříme 2-3 minuty. Teprve ke konci vaření přidáme sůl a hned poté polévku odstavíme z ohně. Vypadá to jednoduše, ale jen do té doby, než si zkusíme udělat nudle tak, jak to dělají tatarské hospodyňky. Ty postupují takto: do studené vody přidají hladkou mouku, vejce, sůl a zamísí těsto, které nechají odležet 10-15 minut. To pak vyválejí na co nejtenší placku kruhového tvaru (některé hospodyně vytvoří těsto tenké až 0,5 mm – na vesnicích dodnes platí, že čím je těsto tenší, tím je dívka žádanější). Placku přehnou napolovic a pak ještě jednou. Poté ji rozřežou na podélné plátky o šířce 4-5 cm a ty dál řežou na drobné nudličky. Před vhozením do polévky je nechají trochu oschnout. Samozřejmě, kdo se necítí na takový kuchařský výkon, může nudle koupit již hotové – toqmaçi to na chuti snad nic neubere. Autor: noname

Toqmaç – nudlová polévka Autor: noname

Zur bəleş – koláč plněný masem Jedno z nejoblíbenějších tatarských jídel. Připravené nekynuté těsto (tzn. bez droždí) rozdělíme na dvě části. První, větší část rozválíme do kruhové placky o tloušťce 5 mm. Vložíme do kruhového pekáče zevnitř potřeného tukem. Na placku pak položíme masovou výplň koláče. Tu připravíme jednoduše: Nařežeme hovězí maso a brambory na kousky stejné velikosti, promícháme je s kousky husího, kachního nebo jehněčího masa, přidáme nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme a přidáme máslo. Vzniklou kreaci přiklopíme poklopem, jenž vyválíme z druhého, menšího kusu těsta, tak, aby jeho okraje sahaly k dolní placce. Okraje spojíme po celém obvodu jemným "seštípnutím" těsta mezi palcem a ukazovákem. Doprostřed koláče uděláme zezhora dírku a tou dovnitř vlijeme tučný vývar. Otvor uzavřeme zátkou z těsta a vložíme do trouby. Masový koláč pečeme 90 minut až 2 hodiny. Během pečení otvíráme "špunt" a doléváme bujón. Aby se horní část bəleşe nespálila, můžeme ji přikrýt navlhčeným papírem. Když je bəleş hotový, odřízneme vršek a podáváme. Autor: noname

Zur bəleş – koláč plněný masem Autor: noname

Çək-çək Z máslového těsta vyválíme provázek o tloušťce 1 cm. Ten pak nakrájíme na malé kousky, které osmahneme dozlatova na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Osmažené kousky vyjmeme a položíme na talíř. Med povaříme s cukrem a vzniklým sirupem přelijeme osmažené kousky a promícháme. Necháme vystydnout a podáváme k čaji. Autor: noname

POUŽITÉ ZDROJE http://www.tatar.cz/ http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/178480-tatarstan http://www.tatar.ru/ Autor: noname