TATARSKÁ KUCHYNĚ aneb něco do zobáčku… Autor: noname
Nejprve mýty a legendy… Tatarská omáčka a tatarský biftek, jak je znáte tady v České republice, nemají s Tatary nic společného. Autor: noname
ÚVOD Tatarská kuchyně sestává ze stovek nejrůznějších receptů, z nichž mnohé jsou staré několik staletí. Během věků se obohatila o prvky středoasijské kuchyně (velké množství zejména skopového masa, rýže) a v pozdější době ruské i mezinárodní kuchyně. Základem tatarské kuchyně je kombinace masa, těsta a zeleniny. Zelenina se většinou nijak zvlášť neupravuje a často je – nakrájená na kousky – podávána jako příloha. Z masa Tataři nejvíc používají hovězí a skopové, tradičně se připravovalo i koňské, to však bylo v moderní době téměř vytlačeno hovězím. Co se drůbeže týče, slepičí a kuřecí maso se používá především na vývar a specialitou je na vzduchu sušené husí a kachní maso (například qaqlağan qaz – sušená husa). Zajímavostí je, že ačkoliv se Tatarstán rozkládá podél řeky Volhy, ryby nejsou zrovna častou součástí tatarského jídelníčku; za zmínku stojí snad jen polévka z čerstvě nalovených ryb. Autor: noname
Toqmaç – nudlová polévka Jedna z nejtypičtějších tatarských polévek. Použijeme pro ni vývar ze slepice, případně z hovězího. Vhodíme do něj cibuli, mrkev a do vroucího vývaru přidáme nudle, dochutíme pepřem a bobkovým listem a vše povaříme 2-3 minuty. Teprve ke konci vaření přidáme sůl a hned poté polévku odstavíme z ohně. Vypadá to jednoduše, ale jen do té doby, než si zkusíme udělat nudle tak, jak to dělají tatarské hospodyňky. Ty postupují takto: do studené vody přidají hladkou mouku, vejce, sůl a zamísí těsto, které nechají odležet 10-15 minut. To pak vyválejí na co nejtenší placku kruhového tvaru (některé hospodyně vytvoří těsto tenké až 0,5 mm – na vesnicích dodnes platí, že čím je těsto tenší, tím je dívka žádanější). Placku přehnou napolovic a pak ještě jednou. Poté ji rozřežou na podélné plátky o šířce 4-5 cm a ty dál řežou na drobné nudličky. Před vhozením do polévky je nechají trochu oschnout. Samozřejmě, kdo se necítí na takový kuchařský výkon, může nudle koupit již hotové – toqmaçi to na chuti snad nic neubere. Autor: noname
Toqmaç – nudlová polévka Autor: noname
Zur bəleş – koláč plněný masem Jedno z nejoblíbenějších tatarských jídel. Připravené nekynuté těsto (tzn. bez droždí) rozdělíme na dvě části. První, větší část rozválíme do kruhové placky o tloušťce 5 mm. Vložíme do kruhového pekáče zevnitř potřeného tukem. Na placku pak položíme masovou výplň koláče. Tu připravíme jednoduše: Nařežeme hovězí maso a brambory na kousky stejné velikosti, promícháme je s kousky husího, kachního nebo jehněčího masa, přidáme nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme a přidáme máslo. Vzniklou kreaci přiklopíme poklopem, jenž vyválíme z druhého, menšího kusu těsta, tak, aby jeho okraje sahaly k dolní placce. Okraje spojíme po celém obvodu jemným "seštípnutím" těsta mezi palcem a ukazovákem. Doprostřed koláče uděláme zezhora dírku a tou dovnitř vlijeme tučný vývar. Otvor uzavřeme zátkou z těsta a vložíme do trouby. Masový koláč pečeme 90 minut až 2 hodiny. Během pečení otvíráme "špunt" a doléváme bujón. Aby se horní část bəleşe nespálila, můžeme ji přikrýt navlhčeným papírem. Když je bəleş hotový, odřízneme vršek a podáváme. Autor: noname
Zur bəleş – koláč plněný masem Autor: noname
Çək-çək Z máslového těsta vyválíme provázek o tloušťce 1 cm. Ten pak nakrájíme na malé kousky, které osmahneme dozlatova na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Osmažené kousky vyjmeme a položíme na talíř. Med povaříme s cukrem a vzniklým sirupem přelijeme osmažené kousky a promícháme. Necháme vystydnout a podáváme k čaji. Autor: noname
POUŽITÉ ZDROJE http://www.tatar.cz/ http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/178480-tatarstan http://www.tatar.ru/ Autor: noname