Informavý souhlas v nemocnici – teorie a praxe Marta Sýkorová Jiří Šimek Katedra filosofie a etiky v pomáhajících profesích ZSF JU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Systém spolupráce pojišťoven s pojišťovacími makléři
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Právní odpovědnost sportovců za sportovní úrazy (teoretický vstup do problematiky) M ICHAL K RÁLÍK,
Ústav pedagogických věd FF MU
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Flexible solutions Automatizovaný systém výpočtu dávek pacientů obdržených při lékařském ozáření VF-SED Kateřina Krkavcová, Martin Janota, Jan.
Zpracování dat Kvalitativní výzkum.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Úvod do výuky lékárenství
Role sestry v prevenci cévní mozkové příhody
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
v rámci projektu Mentoring a Magistrát Ing. Zbyněk Nejezchleba
Fakultní nemocnice Ostrava
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
1 Marketingový informační systém. 2  Systém všech procedur vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací nezbytných pro kvalitnější.
Environmentální výchova a
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Dotazník pro lékaře FNOL PhDr. Lubica Juríčková, PhD.
Model transkulturní péče
Případová studie Seminář 2014.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Struktura bakalářské práce
Postavení pedagogiky mezi vědami
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Katedra managementu ŘÍZENÍ INOVACÍ A ZMĚN Ing. Patricia Jakešová
Vedoucí práce: Ing. Pavel Štrach, Ph.D et Ph.D Autorka: Bc. Michaela Hozdeková, DiS.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Autor bakalářské práce: Ondřej Netík Vedoucí bakalářské práce:Ing. Romana Píchová, DiS. Oponent bakalářské práce:Mgr. Stanislav Křída České Budějovice,
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu s potravinářských zbožím Autor: Veronika Janáková Vedoucí práce: Ing.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Návrh účinné marketingové komunikace podniku v oblasti služeb
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Obhajoba bakalářské práce
Katedra filozofie a etiky v pomáhajících profesích
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
České Budějovice, červen 2016
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Pedagog.
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Informavý souhlas v nemocnici – teorie a praxe Marta Sýkorová Jiří Šimek Katedra filosofie a etiky v pomáhajících profesích ZSF JU

Výzkumný soubor 11 Pacientů/ek 2 lékaři

Otevřené kódování Orientace v problematice IS Poučení a následný IS Aktivita pacientů

Orientace v problematice IS Znalost pojmu IS Přínos IS Očekávání od IS

Poučení a následný IS Osoba poskytující poučení Načasování poučení Průběh poučení Množství poskytnutých informací Kvalita poskytnutých informací Postoj k informovanosti Samotné poskytnutí IS

Aktivita pacientů Kladení otázek Důvody nekladení otázek Hledání jiných zdrojů informací

Souhrn Pacienty je vnímán IS jako právní ochrana lékařů Proto je upřednostňována písemná forma „doplněná“ ústní formou Kvalita informací dána postojem pacienta a osobou, která informuje Má vliv na to, zda se pacient ptá Stejně je to s množstvím informací, to závisí i na načasování poučení

Děkuji za pozornost