O právech pacientů a také o právech pojištěnců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo a úhrady zdravotní péče
Advertisements

Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Právo a úhrada zdravotních služeb 2013
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Novinky ve zdravotnickém právu?
Právní problematika pitvy
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Krize ve zdravotnictví pohled právníka JUDr. Jan Mach advokát lékařů a poskytovatelů ZS ředitel právní kanceláře ČLK.
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
ČZF 2008 – Řízená péče Právní komentáře
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.
Generická preskripce a pozitivní listy
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Kvalita v českém zdravotnictví
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Právo a systém zdravotnictví Zákon o zdravotních službách JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. D&D Health s.r.o.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Jindřich Fínek FN a LF UK Plzeň Nové technologie pohled lékaře a pacienta.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Novela seznamu zdravotních výkonů
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.
Standardizace odborné zdravotní péče
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Tvorba „nadstandardu“ z pohledu MZ ČR „Nadstandardy v operaci šedého zákalu(katarakty)“ seminář Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Správa sociálního zabezpečení
Máme se bát biosimilars?
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Podávání léků v pobytových zařízeních sociálních služeb  kompetence a úhrada  ve světle účinné legislativy, stanovisek MPSV a MZ a Metodiky VZP ČR pro.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Problematika neuhrazené péče zdravotnickému zařízení (Co s tím?)
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

O právech pacientů a také o právech pojištěnců JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. D&D Health s.r.o. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.

Důležité oblasti práva - shrnutí Na jakou léčbu mám nárok? Jak funguje zdravotnický systém? Kvalita a cena nabízené zdravotní péče Poučení a informovaný souhlas Dozvědět se o své nemoci a o možnostech léčby Dozvědět se o úhradě, doplatcích, čekací době Zvolit si vyhovující léčbu, odmítnout nevyhovující Důležitá práva pojištěnce Volba lékaře, zdravotnického zařízení, volba pojišťovny Poplatky, doplatky, limit Dostupnost nákladné terapie Zdravotnická dokumentace Potřebuji přesné informace o svém zdraví a indikované léčbě Spory a jejich řešení Spory o kvalitu péče, spory o úhradu péče Rozhodčí soud pro zdravotnictví

Právní vztahy ve zdravotnictví Pojištěnec Pacient Zdrav. zařízení Zdravotní pojišťovny Zákony, vyhlášky MZ (úhrady, rámcové smlouvy, „bodník“) Čl. 31 – zákonem vymezená „pojistná smlouva“ Povinnost platit zákonné pojistné Práva pojištěnce (věcný nárok, podmínky) Regulovaný obchodněprávní vztah „balíčky“ , paušál,DRG „Léčebný kontrakt“ Péče na základě současných dostupných poznatků vědy Právo na poučení, vč. alternativ 4

Standardy Odborný standard – platný stav Závěr: Potřeba péče, nejvýhodnější alternativa, indikace k zákroku: objektivní skutečnost Určení: medicínská věda, nikoliv ekonomika § 11 odst. 1 zákona 20/1966 Sb.: Zdravotní péči poskytují zdravotnická zařízení státu, obcí, fyzických a právnických osob v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy. Závěr: Vždy mám právo dozvědět se o medicínsky indikované péči Druhá věc je, zda ji za mne někdo uhradí

Standardy Úhradový standard Obsah nároku: Listina: Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon. Zákon 48/1997 Sb., § 11 a násl. Obsah nároku: Věcné vymezení (jaké typy péče, jaké léky a pomůcky) Vymezení podmínek

Nárok na hrazenou péči Právo pojištěnce na zajištění dostupnosti péče Povinnost pojišťovny dle § 46 Zdravotní pojišťovna je povinna zajistit poskytování zdravotní péče svým pojištěncům. Tuto povinnost plní prostřednictvím zdravotnických zařízení, se kterými uzavřela smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče. Právo pojištěnce zvolit smluvní ZZ § 11 odst. 1 písm. b) – jakékoliv smluvní ZZ Mimo smluvní ZZ pouze péči nutnou a neodkladnou Právo pojištěnce čerpat bezplatně péči hrazenou § 11 odst. 1 písm. d) Samozřejmě jen ve smluvním ZZ a v rozsahu smlouvy

Nárok na hrazenou péči Péče, léky, zdravotní pomůcky Rozdílné možnosti jednotlivých lékařů a nemocnic Úhrada: Za výkon Paušální DRG Zvláštní podmínky „centrové“ léčby – počet za rok Práva pojištěnce však vyplývají jen ze zákona, včetně omezení – ne z vyhlášek a smluv upravujících vztah ZP-ZZ Příklad onkologická léčba: nárok jednotlivce není závislý Na ročním období Na počtu jiných pacientů Na místu bydliště, spádovosti apod.

Nárok na hrazenou péči Omezení u léků SÚKL – cena, úhrada, podmínky úhrady Nárok na (vhodný) plně hrazený lék Doplatek a započtení do limitu; DPH § 16 zákona Úhrada péče jinak nehrazené Role revizního lékaře Nedostupnost péče Využití plánované péče v EU? ESD Elchinov vs. Bulharsko

Poučení pacienta o zákroku Zákon 20/1966 Sb., §23 Zdravotnický pracovník způsobilý k výkonu příslušného zdravotnického povolání informuje pacienta, popřípadě další osoby (§ 67b), o účelu a povaze poskytované zdravotní péče a každého vyšetřovacího nebo léčebného výkonu, jakož i o jeho důsledcích, alternativách a rizicích. Podmínky poučení „Předem“ a „řádně“ O účelu, povaze O možných rizicích zdravotního výkonu O alternativách O důsledcích, léčebném režimu O cenách?

Vedení zdravotnické dokumentace Zákon o péči o zdraví lidu, § 67b: Zápis ve zdravotnické dokumentaci musí být veden průkazně, pravdivě a čitelně; je průběžně doplňován a musí být opatřen datem zápisu, identifikací a podpisem osoby, která zápis provedla.

Přístup do dokumentace Pacient sám Kdokoliv se souhlasem způsobilého pacienta Vhodný písemný projev vůle, nutno založit do ZD Praktické pro komunikaci s blízkými osobami Mělo by být upraveno v souhlasu s hospitalizací nebo s převzetím do péče, podepisovaném při příjmu Zákonní zástupci nezpůsobilého pacienta

Spory a jejich řešení Kvalita péče Dostupnost zdravotní péče Stížnosti, žaloby, trestní oznámení Lepší je újmě předcházet než se o ni soudit Lepší je se dohodnout než se soudit Dostupnost zdravotní péče Znát svá práva pojištěnce Znát problémy a motivace lékaře Využívat svých práv – volba lékaře, komunikace s revizním lékařem, komunikace s pojišťovnou Objektivní poučení o zdravotním stavu – lékař na Vaší straně Poučení o medicínsky indikované péči Dotaz na její úhradu a dostupnost, včetně časové Písemné vyhotovení odpovědi, včetně odůvodnění Mít pro jistotu zástupce (osoba blízká) Role pacientského sdružení

Důležité změny v právu Novinky: Nová definice lege artis Dvě novely zákona 48/1997 Sb. o pojištění, 298/2011 Sb. Nové zákony „o službách“, balík tisků 405-409 Úhradová vyhláška 2012? Významná rozhodnutí soudů k limitům Evropská mobilita Nová definice lege artis Náležitou odbornou úrovní se rozumí poskytování zdravotních služeb podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, při respektování individuality pacienta, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti.

48/1997 Sb. nadstandardy (1) Ze zdravotního pojištění se hradí zdravotní péče poskytnutá pojištěnci s cílem zachovat nebo zlepšit jeho zdravotní stav nebo zmírnit jeho utrpení, pokud odpovídá zdravotnímu stavu pojištěnce a účelu, jehož má být jejím poskytnutím dosaženo a je pro pojištěnce přiměřeně bezpečná, je v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, a existují důkazy její účinnosti vzhledem k účelu jejího poskytování. Základní varianta (odst. 4) Ze zdravotního pojištění se hradí zdravotní péče v rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem, které byla prováděcím právním předpisem stanovena výše úhrady ze zdravotního pojištění, splňuje podmínky stanovené v odstavci 1 a její poskytnutí je v souladu s účelným a hospodárným vynakládáním zdrojů veřejného zdravotního pojištění (dále jen „základní varianta“).  Ekonomicky náročnější varianta (odst. 5) (5) Ze zdravotního pojištění se dále hradí zdravotní péče, která má stejný terapeutický účinek jako zdravotní péče podle odstavců 1 až 4 a splňuje podmínky v nich stanovené, avšak nesplňuje požadavek stanovený pro vynakládání zdrojů veřejného zdravotního pojištění (dále jen „ekonomicky náročnější varianta“); v takovém případě se ze zdravotního pojištění hradí poskytnutá zdravotní péče pouze do výše stanovené pro úhradu zdravotní péče v základní variantě. Za ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče lze považovat pouze zdravotní péči, která je takto označena v prováděcím právním předpise.

Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Děkuji za pozornost Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. dostalondrej@seznam.cz Kde se dočíst více: www.zdravotnipojistenci.cz