Místní ekonomiky, jak je měřit a jak jim prospívat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Poptávka na trhu zboží a služeb
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Jídlo z blízka v souvislostech Mgr. Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno | Kopřivnice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Jak měřit místní ekonomiku aneb o lokálním multiplikátoru Stanislav Kutáček Praha.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Toky peněz v místní ekonomice Petr Brož, Fiskální multiplikátory Účinek fiskálních opatření na reálný produkt je vždy vyšší než prvotní fiskální.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Význam energetiky pro místní ekonomiku Stanislav Kutáček | Čierny Balog Evropský vzdělávací seminář pro samosprávy o energetice a ochraně klimatu.
Jak měřit místní ekonomiku aneb o lokálním multiplikátoru Stanislav Kutáček Bezdružice.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_15_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Makroekonomie.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Společenská odpovědnost organizací
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Ruská federace x WTO a OECD
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Evropské daňové právo Podnikatelský plán Michal Radvan
Finanční nástroje rozvoje podinvestovaných komunit a regionů : zkušenosti z UK a USA Community Development Finance Institutions Fakulta sociálních studií.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Společensky odpovědné podnikání
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Místní ekonomiky, jak je měřit a jak jim prospívat Mgr. Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno 17.11.2012 | Dvorce kresby: Katka Jelínková

Co nás čeká úvod, krátké představení kmeny a kořeny, jak je na tom naše místní ekonomika přestávka blíže k ekonomické lokalizaci, lokální multiplikátor – čtení a prezentace výpočet vlastního LM2, diskuse

Kdo je kdo … Komu chutnal oběd? Kdo je přímo ze Dvorců? Kdo je z jiného kraje? Kdo pracuje v zemědělství, živí se jím? Kdo má zahrádku? Kdo dneska přinesl něco k jídlu? Kdo si myslí, že se ve Dvorcích žije dobře? Kdo je rozhodnutý vyvíjet nějakou aktivitu na podporu místní ekonomiky? Kdo ještě ani jednou nevstal?

Co už jste se dozvěděli nového Co už jste se dozvěděli nového? Co vás zajímá, jaké máte otázky či pochybnosti k dnešnímu tématu místních potravin a lokálních ekonomik?

Kmeny a kořeny kmen zapisuje, kořeny sbírají informace kořeny si nezapisují ani otázku ani odpovědi když dostanete stejnou otázku, zkuste odpovědět trochu jinak, odpověd rozvinout či doplnit

Koncept ekonomické lokalizace jednoduše: místní produkce pro místní spotřebu hledání rovnováhy mezi lokálním, regionálním, národním a globálním měřítkem produkce a spotřeby s cílem přispět k její sociální, environmentální i ekonomické udržitelnosti co je místní ... vždy velmi relativní  bioregion (samo)správní celek geograficky vymezený okruh (např. do vzd. 20km) závisí na typu výrobku a na kontextu

Koncept ekonomické lokalizace hlavní aspekty místní zdroje a místní odpady zaměstnávání místních obyvatel místní vlastnictví podpora lokalizovaných financí i místní nepeněžní ekonomiky orientace primárně na uspokojování potřeb místních obyvatel a rozvoj místních komunit hlavní oblasti energie potraviny peníze bydlení, oblečení atd. (dle Douthwaite 1996)

Výhody a nevýhody výhody nevýhody větší kontrola komunity nad vlastním osudem posílení místních vazeb, spolupráce v komunitě posílení místní ekonomiky, menší závislost na výkyvech globálních trhů nižší globální konkurenční tlak (závod ke dnu) snížení dopravních vzdáleností místní koloběhy hmoty a E nevýhody sociální kontrola uvnitř komunity náročné na realizaci, závislé na existujícím soc. kapitálu možnost místních monopolů, menší diverzita dostupných výrobků a služeb menší tlak na inovace, menší možnost specializace menší úspory z rozsahu omezené zdroje Efektivita, cena, zaměstnanost, …

Alternativní ekonomické modely nepeněžní peněžní, ale netržní obecné zásady odpovědného spotřebitelství zásady zeleného úřadování, energetické šetrnosti budov atd.

LETS LETS = Local Exchange Trading System nepeněžní směna zboží a služeb v rámci definované skupiny lidí nepeněžní převodní jednotky – např. šlupky, kačky, ... „ceny“ mohou a nemusí reflektovat tržní ceny každý má vlastní účet, transakce potvrzují obě strany většinou limit na maximální kredit i dluh optimální ve středně velké skupině lidí (cca 30-50), kteří jsou relativně chudí v ČR: Rozleť se (Brno) a další??? více info: http://cs.wikipedia.org/wiki/LETS

Časové banky obdoba LETS, převodní jednotkou je čas, základní jednotkou 1 hodina zejména v oblasti služeb, ale možno i pro zboží (pak většinou čas potřebný na výrobu) lze kombinovat s konvenční měnou (např. nákup materiálu X odvedená práce) může mít rozměr generačního učení, může supluvat nefungující sociální služby/síť může být napojeno na další alternativní modely (např. doučování – školné apod.) duchovní otec/zakladatel: Edgar Kahn více info: http://timebanks.blogspot.com/

Komplementární měny místní i globální, existují paralelně k měnám národním, resp. Euru vlastní bankovky a „bankovní systém“ vyžaduje koordinaci mezi objemem nabízeného zboží a služeb a množstvím peněz v oběhu (kontrola inflace) mohou být převoditelné na oficiální měnu, ale nemusí smlouva mezi správcem měny a obchodníky, že budou peníze akceptovat v šedé zóně legality, otázka zdanění v mnoha zemích: UK, Německo, Španělsko, ... info: http://www.cestazkrize.cz/index.php?page=publikace/komplementarni_mena_I_cast_uvod.php

Regionální měny v Německu Regio im Umlauf Regio in Vorbereitung Regional currencies in German-speaking area více viz http://www.regiogeld.de/

Etické banky bezúročné půjčky, půjčky na nízký úrok etické investice pokud poskytují bankovní služby, podléhají správě NB a Evropské bankovní direktivě kampeličky, družstevní záložny, svépomocné pojišťovny apod. – zapomenutá, ale slavná historie příklady: Banca Etica (Itálie), JAK (Švédsko)

Alternativní formy vlastnictví autentické družstvo, družstevní principy viz http://www.konzumuo.cz/pro-cleny/mezinarodni-druzstevni-principy/ pozemkový spolek, info o založení a fungování v ČR http://www.csop.cz/index.php?cis_menu=1&m1_id=1003&m2_id=1071&m_id_old=1360 komunitní vlastnictví, např. Wessex Community Assets (UK): http://www.wessexca.co.uk/ občiny/commons, přklad ejidos v Mexiku: http://en.wikipedia.org/wiki/Ejido více info http://en.wikipedia.org/wiki/The_commons

Alternativní formy podnikání sociální podnik http://www.socialni-ekonomika.cz/ chráněné dílny http://katalog.socialniagentura.cz/ neziskové organizace, např. fair trade obchody NaZemi http://www.fairtrade.cz/7-obchody-nazemi/

Finanční toky – lokální multiplikátor S myšlenkou multiplikátoru přišel ve 20. letech minulého století slavný anglický ekonom John Maynard Keynes. Původně byl multiplikátor využíván ke studiu národní ekonomiky, např. vlivu vládních výdajů. Pouze pro ekonomiku, která nevyužívá plně svých zdrojů, liberální ekonomové, kteří se zhlédli v čistém trhu, by nesouhlasili (myslí si, že ekonomika funguje naplno a že vládní zásahy jsou zlem). Multiplikátor byl používán jako argument pro vládní výdaje a snížení zdanění – obojí za účelem stimulace agregátní poptávky.

Multiplikátor obecně Zvýšení výdajů Zvýšení příjmů firem Zvýšení příjmů a zaměstnanosti Indukovaný růst spotřebních výdajů Zpětná vazba „K efektu multiplikace dojde, když změna ve výdajích způsobí neproporcionální změnu v celkové poptávce.“

Jak měřit lokální ekonomiku? Jednoduchý ukazatel: tzv. lokální multiplikátor. Lokální multiplikátor sleduje koloběh peněz v místě či regionu. Čím víckrát se peníze „otočí“ ve vaší obci, tím více bohatství přinesou všem jejím obyvatelům. Umožňuje obecnímu úřadu, obchodu, podniku nebo neziskové organizaci vypočítat, jakou roli hrají v místní ekonomice. Vaše útrata je příjmem někoho jiného, jeho útrata je zase příjmem někoho dalšího atd. Je obtížné zkoumat tok peněz dále než do tří „otočení“ – proto se lokální multiplikátor označuje zkratkou LM3. Je to spíše referenční/rámcová hodnota, ne přesná hodnota – jde o dotazníkový výzkum…

Ekonomika jako děravé vědro

Příklad Lokální Lhota Děravá Lhota LM3 = 24,4 / 10 = 2,44 80 % příjmů utraceno ve vsi 20 % příjmů utraceno ve vsi V Lokální Lhotě vidíme mnohem větší LM3, tzn. větší sílu místní ekonomiky a schopnost udržet peníze uvnitř. Naproti tomu v Děravé Lhotě peníze rychle „odtékají“ mimo místní ekonomiku a nepřinášejí další bohatství – LM3 je relativně nízký. příjem zůstává v místě příjem zůstává v místě 10 8 10 2 8 6,4 2 0,4 6,4 5,12 0,4 0,08 Σ 24,4 Σ 12,4 LM3 = 24,4 / 10 = 2,44 LM3 = 12,4 / 10 = 1,24

Příklad – pokračování Localton | Místní Lhota Každý utratí 80% svého příjmu místně. Osoba s příjmem 100 Kč utratí lokálně 80 Kč (80% ze 100Kč) a z toho další osoba utratí 64 Kč (80% z 80 Kč). Leakyville | Děravá Lhota Každý utratí 20% svého příjmu místně. Osoba s příjmem 100Kč utratí lokálně 20 Kč (20% ze 100Kč) a z toho další osoba utratí 4 Kč (20% z 20 Kč).

LM3 na Severovýchodě Rok 2004 rozsáhlý výzkum dodavatelů krajského úřadu LM3 = 2,19, tzn. 76 % výdajů úřadu zůstává v kraji pokud úřad tuto hodnotu zvýší o 10 %, bude v kraji kolovat o 34 mil. GBP více Návazné aktivity úprava výběrových řízení – rozdělení zakázek práce s místními malými dodavateli certifikace místní produkce

LM3 na Severovýchodě Závěry velké rozšíření záběru projektu, které začalo zkoumáním LM3 relativně objektivní měření „hodnoty peněz“ pro místní ekonomiku efektivní nástroj pro demonstrování dopadu na komunitu katalyzátor pro změnu politiky (např. ve veřejných zakázkách) mnoho nových partnerství napříč sektory

LM3 v ČR Rok 2007 – projekt TES na přenesení metodiky do ČR Pilotní výzkum LM3 v Hostětíně Obecní výtopna na biomasu Moštárna několik DP publikace k rozebrání + knížky Došek to dělal na Litoměřicku, srovnával větší a menší výrobu potravin – získal LM3 1,41 a 1,23 - poměrné malé absolutně i poměrně malý rozdíl. Projekt sponzoruje MŽP, „Lokální multiplikátor jako indikátor udržitelného rozvoje“ – ukazatel ekonomického pilíře UR Navíc: Další semináře

Výpočet vlastního LM2 zvolit subjekt – já vymezit “lokální” – okruh cca 20km od místa bydliště stanovit období – 1 měsíc stanovit příjmy za měsíc – odhad sečíst výdaje v 1. kole utrácení – odhad doplnit údaje do vzorečku: LM2 = (příjmy + lokální výdaje)/příjmy interpretace

Zdroje informací Trast pro ekonomiku a společnost Naďa Johanisová publikace Penězům na stopě mailinglist semináře Open Space, sborníčky online Naďa Johanisová seriál o ekonomických disidentech v Sedmé generaci kniha Kde peníze jsou služebníkem, nikoliv pánem Horní mlýn publikace ekonomické alternativy na Jižní Moravě výstupy ze semináře Jídlo z blízka

Poděkování … Ing. Stanislav Kutáček, PhD (Trast pro ekonomiku a společnost, Brno): lokální multiplikátor Mgr. Katka Jelínková (Horní mlýn, Křtiny): ilustrace Zdroje: Douthwaite. Short circuit: strengthening local economies for security in an unstable world. Lilliput Press, 1996, Dublin.

Co jednomu nemožno, všem dohromady snadno B Co jednomu nemožno, všem dohromady snadno B. Kampelík, prvorepublikové družstevní hnutí Děkuji za pozornost … Kontakt: Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno Joštova 10, 602 00 Brno eva.slunicko@centrum.cz

Ekonomie mainstreamová vs. ekologická přírodní zdroje nejsou limitující pro ekon. růst trh jako efektivní prostředek alokace vzácných zdrojů racionální rozhodování, maximalizace užitku a zisku individuální preference a globální trhy peněžní indikátory (cost-benefit, HDP) ekonomika jako subsystém přírodního prostředí spravedlivé rozdělení a optimální měřítko omezená racionalita, systémová nejistota lokální komunity alternativní indikátory (biofyzické, HDI apod.) Volně převzato z van den Bergh (2011:16).

Alternativní model ekonomie Hazel Henderson cake model, http://gaiaeros.com/2008/11/11/hazel-hendersons-cake-diagram-never-made-more-sense/