Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Co to jsou mikroorganismy?
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.08 Anotace: Prezentace seznamuje s významnými houbami, podle obrázků je zařazuje do správné skupiny. Vzdělávací oblast: Houby bez.
Co to jsou mikrobi?.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Význam hub a mechů v ekosystému
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
Jednobuněčné prokaryotní organismy
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Přírodní látky - systematizace a opakování
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Antibiotika a Rezistence
Plísně a jejich jedy v potravinách
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Bakterie.
PLÍSNĚ MÍŠA.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Obecná biologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
BAKTERIE.
Probiotika a prebiotika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
pro podporu zažívacího traktu
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Bakterie Přírodopis 6. třída.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Zelenina, … Dodatky, ….
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
TŘÍDĚNÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Gabriela Černohorská 3.A
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
BAKTERIE Jednobuněčné organismy
Transkript prezentace:

Mohou nám být mikrobi prospěšní?!? Užiteční mikrobi Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?

Užiteční mikrobi Víme, že existují miliardy mikroorganismů a velké množství z nich ještě ani nebylo objeveno. Někteří z těchto mikrobů jsou dokonce Nezbytní pro naše přežití Užiteční pro člověka Využívaní při průmyslové výrobě

V přírodě Interakce mikrobi - rostliny Velké množství mikrobů se vyskytuje v přírodě a pomáhá rostlinám růst Rhizobakterie se například nacházejí v půdě navázány na dusík, který je velice důležitý pro růst většiny plodin. Kořeny rostlin Mikrobi

V přírodě Výroba kyslíku Sinice nebo modrozelené řasy vyrábějí kyslík v oceánech

V přírodě Rozklad Je definován jako rozložení organického materiálu na anorganický (využití např. při kompostování) Nejprve je organický materiál napaden plísněmi, které jsou následně vystřídány bakteriemi. Bez této recyklace organického materiálu by se zastavila primární produkce na celém světě.

V potravinářském průmyslu Sýr a jogurt Mléčné kvašení se využívá k výrobě jogurtů a sýrů. Některé plísně dokonce dokážou změnit barvu sýru na modro (např. Niva)! Chléb a kynuté výrobky Kvasnice se využívají k výrobě chleba a výrobků z kynutého těsta. Výroba alkoholu Kvasinky se využívají také při výrobě alkoholu. Alkohol se vyrábí kvašením bez přístupu vzduchu. Bakterie Lactobacilli se využívá při výrobě jogurtů a sýrů Saccharomyces cerevisiae je kvasinka, která se využívá při výrobě chleba a alkoholu.

V potravinářském průmyslu Kvašení je chemický proces, který pomáhá měnit potraviny. Rozkládá složité molekuly na jednoduché látky, například z cukru vzniká oxid uhličitý a alkohol. Kvašením se z jedné potraviny stává potravina jiná.

Plíseň Penicillium vyrábí antibiotikum, kterému říkáme Penicilin V medicíně Penicillin Objevil ho v roce 1928 Alexander Flemming Penicilin vytváří plíseň Penicillium notatum Jedno z nejpoužívanějších antibiotik dneška Očkování Objevil ho Edward Jenner v roce 1796 Většinou se vyrábí z oslabených nebo neaktivních mikrobů (stejných, kteří vyvolávají onemocnění) Plíseň Penicillium vyrábí antibiotikum, kterému říkáme Penicilin

Probiotika Co to jsou probiotika? Živé mikroorganismy, které dokáží pozitivně působit na naše zdraví Které bakterie řadíme mezi probiotické? Hlavním představitelem je Laktobacillus, který se nachází v naší přirozené střevní mikroflóře

Probiotika Jak fungují? Přímo ovlivňují nebezpečné mikroby, vytváří podmínky, díky kterým nebezpeční mikrobi hůře způsobí nemoc. Posilují přirozenou bariéru v zažívacím traktu a tím ho chrání před patogenními mikroorganismy Probiotické bakterie soupeří s nebezpečnými bakteriemi a snaží se je vytěsnit a snížit tak jejich negativní vliv na organismus Podporují a posilují funkci imunitního systému