Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
AUTOR : Mgr. Jana Tomečková NÁZEV : Přírodopis 6.roč. III/2-inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT TÉMA : HOUBY ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/

2 Druh učebního materiálu Vybavení, pomůcky Vyučovací předmět
Anotace Prezentace 1-Houby-kvasinky a plísně-žáci se seznamují s kmenem houby, jejich stavbou, výživou a rozdělením, dále se seznamují s kvasinkami a plísněmi-zejména jejich využitím Autor, datum Mgr. Jana Tomečková, Označení DUM EU-OP VK_32_1/Pr_1 Očekávaný výstup Znát základní informace o kmeni houby, jejich rozdělení a stavbě, dále znát skupinu plísně a kvasinky, vědět o jejich využití Druh učebního materiálu Výukový materiál – prezentace MO PowerPoint Vybavení, pomůcky Počítač, dataprojektor Vyučovací předmět Přírodopis Stupeň a typ vzdělání základní vzdělání – druhý stupeň Cílová skupina žák, let Klíčová slova Houby, saprofytické, symbioza, mykkorhiza, kvasinka, kvašení, pučení, plísně, výtrusy

3 HOUBY kvasinky a plísně
PŘÍRODOPIS 6.ROČNÍK

4 HOUBY Houby jsou stélkaté organizmy různého tvaru a velikosti.
Mohou být jednobuněčné i mnohobuněčné. Jejich buňky neobsahují chlorofyl, ale mají buněčnou stěnu.

5 VÝŽIVA HUB hniložijné (saprofytické)- jsou to rozkladači, živí se rozkladem odumřelých organizmů. cizopasné (parazitické) – napadají živé organizmy a přiživují se na nich, způsobují choroby ( václavka, plísně aj.) symbiotické( mykorrhiza) – oboustranně prospěšné soužití hub s kořeny jiných rostlin (houba přijímá org. látky a dodává vodu a látky minerální např. hřib dubový)

6 ROZDĚLENÍ HUB Kvasinky Plísně Houby s plodnicí Lišejníky

7 KVASINKY Jsou to jednobuněčné houby
Vyskytují se v půdě, na listech či plodech rostlin, uvnitř nebo na povrchu živočichů. Některé se rozmnožují pučením -na buňce vyroste pupen, který se pak oddělí Mají schopnost kvašení -přeměňují cukr na alkohol a oxid uhličitý.

8 BUŇKA KVASINKY pučící buňka

9 Využití kvasinek -výroba piva a vína -slisované kvasinky - kvasnice-droždí (kynuté těsto)

10 PLÍSNĚ Mnohobuněčné houby, které netvoří plodnice. Jejich tělo tvoří síť vláken – podhoubí Z něj vyrůstají na stopkách výtrusnice, v nich se tvoří výtrusy – ty se rychle šíří vzduchem a na vhodném místě tvoří nové podhoubí. Některé druhy štětičkovců ničí bakterie a využívají se k výrobě antibiotik nebo k výrobě plísňových sýrů.

11 ZÁSTUPCI PLÍSNÍ Plíseň hlavičková tvoří bílé povlaky na potravinách
Štětičkovec tvoří zelenošedé povlaky na zahnívajících citrusových plodech Potraviny napadené plísní je nutno vždy zlikvidovat!!

12 citace Kvasinky. In: Leccos.com [online] [cit ]. Dostupné z: Houby. In: Nasprtej.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Podzimní mykologická poradna. In: Polnet.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Plíseň hlavičková. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Mycelium. In: Old.botany.upol.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Lišejníky. In: [online] [cit ]. Dostupné z: Kvasinky. In: [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant."

Podobné prezentace


Reklamy Google