Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Prostějově

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Pracovní skupina III Děti, mládež a rodina. Vnitřní podmínky Děti a mládež do 26 let  Nižší nabídka volnočasových aktivit pro starší děti a mládež (především.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
ohroženým domácím násilím
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Plánování sociálních služeb metodou komunitního plánování Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Ministerstvem pro místní rozvoj.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
SPOLEČNOST TADY A TEĎ o.p.s. Michaela Hirtová, Hana Moravcová.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Klíčové aktivity projektu
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Prostějově Pracovní skupina RODINA, DĚTI, MLÁDEŽ

Cílová skupina Sociální služby jsou zaměřeny především na: Cílová skupina pracovní skupiny „ Rodina, děti a mládež“ zahrnuje široký okruh uživatelů. Sociální služby jsou zaměřeny především na: děti žijící mimo rodinu a mládež krátce po dosažení zletilosti (náhradní rodinná péče a ústavní péče) záškoláky zneužívané, týrané, šikanované, ohrožené děti a mládež mladistvé delikventy děti a mládež ohrožené sociálně patologickými jevy děti a mládež ze sociálně znevýhodněného prostředí rodiny s nezletilými hadnicapovanými dětmi rodiny a děti ohrožené domácím násilím. Specifickým rysem je poskytování rovněž návazných služeb zaměřených na: děti žijící mimo rodinu a mládež krátce po dosažení zletilosti (ústavní výchova) vzdělávání a pomoc dětem s kombinovaným postižením na mladé rodiny s dětmi do 6 let věku rodiče na mateřské a rodičovské dovolené.

Složení pracovní skupiny Složení pracovní skupiny se postupně profilovalo. V současné době je skupina složena ze zástupců zadavatele, zástupců poskytovatelů sociálních a návazných služeb v Prostějově, kteří o zapojení do procesu komunitního plánování projevili zájem a také se ho aktivně účastní. Uživatelé o zapojení do procesu zájem neprojevili. Mgr. Bc. Marcela Trunečková Městský úřad Prostějov Mgr. Jana Krejčí Dětský domov Prostějov Mgr. Jana Krchňavá Speciálně pedagogické centrum Prostějov PhDr. Monika Stejskalová Poradna pro rodinu Prostějov Mgr. Vlasta Recová Pedagogicko psychologická poradna Prostějov Mgr. Regina Šverdíková Fond ohrožených dětí, pobočka Prostějov Jitka Zapletalová Mateřské centrum Cipísek Prostějov David Bezdomnikov Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Prostějov Mgr. Stanislava Rotterová Informační centrum pro mládež Prostějov Jana Světlíková Člověk v tísni Prostějov

Dosavadní činnost pracovní skupiny Složení a organizační struktura Jednací řád pracovní skupiny Školení účastníků KPSS SWOT analýza Spolupráce na sociodemografické analýze a její připomínkování Podíl na výzkumu potřeb uživatelů sociálních služeb, účast členů PS na jeho realizaci Spolupráce na analýze poskytovatelů a finanční analýze sociálních služeb Účast na veřejném setkání dne 19.11.2009 Aktualizace SWOT analýzy Připomínkování katalogu sociálních služeb Zpracování cílů a opatření PS Podíl na přípravě Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Účast na veřejném setkání 7.10.2010

SWOT analýza – silné stránky Nabídka organizovaných volnočasových aktivit pro děti a mládež (DDM, Středisko volného času OÁZA, ZŠ, Skaut, Junák) Prevence sociální izolace rodin s dětmi do 6 let (Mateřské centrum Cipísek) Odborné sociální poradenství a podpora rodin (OSPOD, FOD, Poradna pro rodinu, Člověk v tísni, Pedagogicko psychologická poradna, Speciálně pedagogické centrum) Péče o děti žijící mimo rodinu (DD Plumlov, DD Prostějov, DD Konice) Prvotní poradenství o sociálních a následných službách (Informační centrum pro mládež) Vznik a fungování nízkoprahového zařízení od července 2009

SWOT analýza – slabé stránky Vzdělávání k rodičovství a posilování rodičovských kompetencí (mládež, rodiny, náhradní rodiny) Primární prevence sociálně patologických jevů zaměřená na děti a mládež (např. šikana) Práce s neorganizovanou mládeží (nízkoprahová zařízení), malá kapacita, pouze v jedné lokalitě Podpora finanční gramotnosti mládeže, vzdělávání k finanční gramotnosti – prevence zadlužování Ubytování pro matky s dětmi v krizové situaci Terénní sociální služby v rodinách, sociálně aktivizační služby, nedostatečná kapacita sociálně aktivizačních služeb (málo pracovníků) Informace o poskytovaných službách pro rodinu Volnočasové aktivity pro handicapované děti a mládež, špatná dostupnost, absence bezbariérových přístupů Krizové služby, krizová intervence pro rodinu, děti a mládež (tragické události apod.)

SWOT analýza - příležitosti Nízkoprahové zařízení – pokrytí rozšíření služby i na další lokality města Probíhající jednání k vyřešení ubytování pro matky s dětmi v krizové situaci Zmapování jednotlivých aktivit a činností poskytovatelů Vytvoření databáze poskytovatelů sociálních i návazných služeb v podobě katalogu, zvýšení informovanosti rodin Využití dobré praxe vzájemného informování města a poskytovatelů služeb i po ukončení projektu Využití dobrovolníků a studentů

SWOT analýza - ohrožení Nestabilní finanční podpora neziskových organizací Zkreslené informace o bezproblémové sociální situaci ve městě Riziko zrušení přípravného ročníku ZŠ (nultého ročníku) pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí Riziko, že nebude zajištěno vzdělávání pro děti s kombinovaným postižením Zvýšení nezaměstnanosti, zvýšená nestabilita rodin ve vztahu k ekonomické situaci

Přehled stávajících sociálních a návazných služeb Druh služby Organizace ______________________________________________________________________ Odborné sociální poradenství Poradenské centrum sociálních služeb Olomouckého kraje, pracoviště Poradna pro rodinu Prostějov Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Sdružení Podané ruce Kariérní poradenství pro žáky ZŠ a SŠ Člověk v tísni, o.p.s

Přehled stávajících sociálních a návazných služeb Druh služby Organizace _______________________________________________________________________________ Příprava na samostatný život Základní škola a Dětský domov Prostějov Komunitní centrum pro rodiče s dětmi předškolního věku Mateřské centrum Cipísek Prostějov Odborné poradenství Pedagogicko- psychologická poradna Prostějov

Přehled cílů a opatření Cíl č. 1 Udržení a zkvalitnění stávajících sociálních služeb pro rodiny, děti a mládež v Prostějově Opatření 1.1 Zachování stávajících služeb základního a odborného sociálního poradenství prostřednictvím Poradenského centra sociálních služeb Olomouckého kraje, pracoviště Poradna pro rodinu Prostějov Popis opatření: Zachování stávajícího rozsahu poskytování sociálního, psychologického, sociálně-právního a psychiatrického poradenství zaměřeného na jednotlivce, páry( manželské, partnerské aj.) a rodiny v krizi.

Přehled cílů a opatření Cíl č. 1 Udržení a zkvalitnění stávajících sociálních služeb pro rodiny, děti a mládež v Prostějově Opatření 1.2 Zachování a rozvoj služeb Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Prostějov Popis opatření: Zachování ambulantní služby poskytované dětem a mládeži ke zmírnění negativního dopadu rizikového chování na jejich další vývoj a zdraví, vytvoření zázemí pro jejich svépomocné aktivity, pomoc dospívajícím zvládat krize a obtížné situace.

Přehled cílů a opatření Cíl č. 1 Udržení a zkvalitnění stávajících sociálních služeb pro rodiny, děti a mládež v Prostějově Opatření 1.3 Zachování a rozvoj služeb Terénních programů pro děti a mládež Prostějovsko ( Člověk v tísni o.p.s) Popis opatření: Zachování terénní sociální služby poskytované dětem a mládeži k eliminaci sociálně nežádoucích jevů, pravidelný kontakt a poskytování služeb klientům, motivace a aktivizace klientů ke kontaktu s institucemi a k aktivnímu řešení problémů, zvyšování vzdělanostní úrovně klientů.

Přehled cílů a opatření Cíl č. 2 Udržení a zkvalitnění stávajících návazných služeb pro rodiny, děti a mládež v Prostějově Opatření 2.1 Kariérní poradenství poskytované prostřednictvím Člověka v tísni o.p.s Popis opatření: Zachování kariérního poradenství poskytovaného žákům posledních dvou ročníků ZŠ a studentům prvních ročníků učilišť. Poradenství je určeno dětem a mládeži ze sociálně znevýhodněného prostředí. Má vést ke zvyšování kvalifikace, pokračování ve studiu i po ukončení povinné školní docházky, dokončení studia a k posílení sociálních kompetencí.

Přehled cílů a opatření Cíl č. 2 Udržení a zkvalitnění stávajících návazných služeb pro rodiny, děti a mládež v Prostějově Opatření 2.2 Udržení a zkvalitňování činnosti dětského domova rodinného typu a rozšíření výchovy dětí o samostatné bydlení dospělých studujících ve „startovacím“ bytě – Dětský domov Prostějov Popis opatření: Provoz startovacího bytu ke zvýšení přípravy dětí do života po skončení ústavní výchovy. Zajištění dospělých studujících jedinců v podmínkám samostatného hospodaření a vedení domácnosti v bytě s dohledem a odborným poradenstvím. Zkvalitnění přípravy mladých lidí na samostatný život, vedení k občanské zodpovědnosti a zařazení se do společnosti, snížení rizika sociálního vyloučení.

Přehled cílů a opatření Cíl č. 2 Udržení a zkvalitnění stávajících návazných služeb pro rodiny, děti a mládež v Prostějově 2.3 Podpora a rozvoj služeb prevence proti sociálnímu vyloučení rodičů pečujících o děti a vzdělávaní prostřednictvím Mateřského centra Cipísek Popis opatření: Zachování dvou pracovišť MC Cipísek zaměřených na prevenci sociálního vyloučení rodičů pečujících o děti, kteří jsou ohroženi sociální izolací, aktivní trávení volného času rodin s dětmi, rozšíření vzdělávání rodičů a posilování jejich rodičovských kompetencí. Prakticky se jedná o navazování kontaktů dospělých, předávání rad, zkušeností, zvykání dětí na kolektiv , usnadnění nástupu dětí do MŠ a rodičů do zaměstnání, inspirace rodičů pro činnosti s dětmi doma, rozvoj dovedností dítěte, psychická relaxace, podpora, zvýšení sebedůvěry rodičů, upevnění vztahů v rodině, podpora angažovanosti otců.

Přehled cílů a opatření Cíl č. 3 Soubor opatření k zajištění komplexní péče o rodiny, děti a mládež v Prostějově Opatření 3.1 Tvorba koncepce vzdělávání k rodičovství a posilování rodičovských kompetencí (systémové opatření) Popis opatření: Vytvoření koncepce vzdělávání občanů města k posílení sociálních kompetencí a odpovědnosti vůči vlastní osobě, rodině a společnosti. Očekávaným dopadem je posílení rodičovských kompetencí, zvýšení finanční gramotnosti občanů, eliminace výskytu sociálně patologických jevů a snížení závislosti na sociálním systému.

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Bc. Marcela Trunečková Městský úřad Prostějov Sociálně-právní ochrana dětí