Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Solární systémy pro aktivní topení
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Sofistikované výpočtové nástroje pro koncepční návrh spaloven a jejich praktické aplikace M. Pavlas, R. Šomplák Sekce energetických systémů a simulačních.
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Tepelné čerpadlo 3.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Podpora výroby energie v zařízeních na energetické využití odpadů
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Výpočty efektivnosti investic, výpočty odpisů
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Dodávka chladu v teplárenských provozech XXIII. seminář energetiků
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit EVECO Brno, s.r.o. Březinova 42, Brno
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Tvorba variant technologických pracoviš ť ve tvá ř ení a jejich ekonomické hodnocení Historický vývoj produktivity práce ve tváření: A) Mechanizace Systémy.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ing. Tomáš Baloch ZEVO Praha Malešice
JUSTÝNA Nástroj pro odhad produkce a výhřevnosti komunálních odpadů na úrovni mikroregionů 4/12/2017 just! 1 Radovan Šomplák, Lenka Zavíralová Hustopeče,
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Naklady a jejich členění
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Vytápění Dálkové vytápění
Vytápění Dálkové vytápění
Přehled současných a budoucích problémů teplárenství
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

Zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit EVECO Brno, s.r.o., Březinova 42, 616 00 Brno Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. Ing. Marek Šarlej, Ph.D., mob: + 420 739 632 111 mob: + 420 739 460 512 ucekaj@evecobrno.cz sarlej@evecobrno.cz www.evecobrno.cz

Většina odpadů je nezadbatelným nositelem energie (tj. jsou výhřevné)! Současné směry nakládání s SKO Roztřídit a materiálově využít „co se dá“ Spoluspalování neboli výroba „alternativních paliv“ Přímé energetické využití neboli „ZEVO“ Většina odpadů je nezadbatelným nositelem energie (tj. jsou výhřevné)!

Jednotky malých kapacit Ekonomická neudržitelnost? požadavky kladené na systémy měření a řízení jsou prakticky stejné jako pro velké jednotky (např. AMS) podobné nároky na personální obsazení ve srovnání s velkou jednotkou určité strojní celky musejí být dimenzovány stejně bez ohledu na kapacitu zařízení (vyšší měrné investiční náklady) Má EVO pod 100 kt/r ekonomický smysl ????

Vyvážený technicko-ekonomický návrh. Jednotky malých kapacit Ekonomická udržitelnost? jednodušší a tím i levnější technické řešení (např. škvárové a popílkové hospodářství, technologie pro dávkování sorbentů) menší nároky na zastavěnou plochu – náhrada po demontáži starých dosloužilých kotlů uhelných kotelen integrace více jednotkových operací do jednoho aparátu Vyvážený technicko-ekonomický návrh.

Primární je produkce tepelné energie! Jednotky malých kapacit (tzn. kapacita 10 až 30 kt SKO/r) roční kapacita 10 kt odpadů (odpovídá 1 250 kg/h při 8 000 h/r) použití roštu jako spalovacího zařízení kotel o výkonu cca 3 MW pára cca 4,2 t/h, 14 bar(g), 220 °C výroba elektrické energie cca 180 kW výroba tepelné energie cca 2 300 kW Primární je produkce tepelné energie!

Jednotky malých kapacit Technologická koncepce

Jednotky malých kapacit 4D filtrace 1D - DeDusting filtrace TZL 2D - DrySorption neutralizace kyselých složek (SO2, HCl, HF, část. NOx) 3D - DeDiox katalytický rozklad PCDD/F 4D - DeNOx SCR NOx

2,3 MW Jednotky malých kapacit Uplatnění menší a střední průmysl – výrobní podniky (elektrická energie, vytápění, technologická pára, výroba chladu), vytápění obytné zástavby a veřejných budov 2,3 MW EVO vyšších kapacit musí být realizováno minimálně na úrovni kraje – problematické projednávání, často zcela protichůdné představy zapojených subjektů K naplnění kapacity malého EVO postačí území (město, mikroregion) s počtem obyvatel okolo 30 tisíc.

Volba kapacity Nezbytná je pečlivá volba kapacity ZEVO nejen vůči množství odpadu ale také vůči spotřebičům tepla !

Ekonomika investice cca 150 až 180 mil. Kč dle místních podmínek cena odpadu na bráně: 1 400 Kč/t cena tepla na patě na úrovni ceny tepla ze ZP export minimálně 70 % roční produkce tepla energie (vychází i z požadavku na R1>0,65)

Mzdové náklady. Prodej tepelné energie. Ekonomika Mzdové náklady. Prodej tepelné energie.

Jednotky malých kapacit příhraniční oblasti, východní a jižní Čechy, severní Morava, obecně hranice svozových oblastí velkých ZEVO municipální oblast – vytápění objektů, dodávka TUV malý a střední průmysl – výrobní podniky (vytápění, technologická pára, výroba chladu) možná „eliminace nutnosti spolupráce“ více subjektů energetické využití odpadů v místě jejich vzniku Možnost uzavření řetězce: původce (majitel) odpadu – zpracovatel – spotřebitel konečných produktů (elektrická a tepelná energie)

Jednotky malých kapacit

Jednotky malých kapacit www.evecobrno.cz

Jednotky malých kapacit www.evecobrno.cz