Invest in Bavaria Bayerisches Staatsministerium für Wirtschaft, Infrastruktur, Verkehr und Technologie Profit díky investicím v Evropě v Bavorsku Dr. Markus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
© 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
CzechInvest Koncepce podpory investic
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Technologické platformy a dopravní výzkum
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Klastr OMNIPACK ClusterForum pro inovace, Praha
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Gerard van Gaalen Vedoucí projektový manažér pro evropské projekty Prezentace Praha 16. března 2005 Rozvojová agentura Východní Nizozemsko.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
2 Messe München International (MMI)  Jeden z nejmodernějších výstavních areálů na světě  Lídr mezi organizátory veletrhů  Ročně přes vystavovatelů.
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
ČESKÉ CENTRUM PRO MOBILITU STŘEDISKO SPOLEČNÝCH ČINNOSTÍ AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY v.v.i. Robert HrubýJindra Emmerová Kateřina Hošková.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
EurActiv.cz Informační portál o dění v Evropě. PREZENTACE INFORMAČNÍHO PORTÁLU EURACTIV.CZ Obsah Co je EurActiv.cz? Info o EurActiv.com Obsahová struktura.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Transkript prezentace:

Invest in Bavaria Bayerisches Staatsministerium für Wirtschaft, Infrastruktur, Verkehr und Technologie Profit díky investicím v Evropě v Bavorsku Dr. Markus Wittmann Praha, Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Bavorsko: v srdci Evropy (1)  Velikost: km 2  Počet obyvatel: 12,4 mil.  V centru Evropy  Hospodářská střediska (2002): Mnichov (2 mil.) Norimberk (1,2 mil.) Augsburg ( ) Řezno ( )

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Bavorsko: v srdci Evropy (2) Vynikající lokalita pro vstup na všechny evropské trhy: Bavorsko: 12 mil. spotřebitelů Německy mluvící země: 93 mil. spotřebitelů Evropská unie: 460 mil. spotřebitelů

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Optimální dopravní infrastruktura  Silniční doprava: V centru evropské komunikační sítě se 7 severojižními a východozápadními evropskými magistrálami  Vlaková doprava: Napojení na hlavní severojižní a východozápadní osy a 19 překladišť pro kombinovanou dopravu  Vodní doprava: Napojení na mezinárodní síť vodní dopravy  Letecká doprava: Mezinárodní letiště v Mnichově a Norimberku s velkým počtem přímých linek, např. 6 x denně Mnichov – Praha a 2 x denně Mnichov - Brno

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Bavorská ekonomika (1) HDP: 385,2 miliard eur HDP na obyvatele: ~ eur Nezaměstnanost (2005) Bavorsko: 8,9 % Německo: 13,0 % Hospodářský růst ( ) Bavorsko: 26,0 % Německo: 13,4 % *Všechna zde a níže uvedená čísla platí pro rok 2004, pokud není uvedeno jinak

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Bavorská ekonomika (2)  Mezinárodní konkurenceschopnost o Podíl exportu 45 % o Objem exportu 118 miliard eur  Inovace ve velkém měřítku o 27 % německých patentů pochází z Bavorska o Podíl samostatných podnikatelů 11,6 % (v Německu 10,8 %)  Výzkum a vývoj o 3,0 % podíl na HDP v Bavorsku již dnes odpovídá 3 %, jež jsou požadována Lisabonskou strategií (v Německu 2,5 %)  Vyvážená firemní struktura Dobrý poměr globálních hráčů a malých a středních podniků

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Bavorští globální hráči

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Zastoupení Bavorska v zahraničí Palo Alto New York Montreal Washington Sao Paulo Mexiko City Budapešť Bukarest Kyjev Sofie Moskva Tokio Qingdao Bangalore Taipei Singapur Plzeň* Informace, poradenská činnost a kontakty přímo na místě * Bayern Handwerk International GmbH (BHI) – Zastoupení v České republice Riegrova 1, CZ Plzeň, kontaktní osoba: pan Schmidberger, paní Miroslava Tomanová

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Klastrová iniciativa Bavorska… … nový prvek bavorské inovační politiky: Cíle:  větší dynamika v oblasti inovace a vývoje  posílení globální konkurenceschopnosti Bavorska  zajištění stávajících a vytváření nových pracovních míst Prostředky:  propojení možností ekonomiky a vědeckého výzkumu  mobilizace vlastních hospodářských sil  mezioborová spolupráce orientovaná na vytváření hodnot  založení a posílení klastrových platforem  klastroví manažeři v 19 celobavorských klastrech

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Klastrová iniciativa Bavorska… … je k dispozici všem domácím a zahraničním podnikům v 19 oblastech: Klastr vysokých technologií Letectví a kosmonautika, biotechnologie, satelitní navigace, informační a komunikační technika, environmentální technologie, lékařská technika Klastr s orientací na výrobu Automotivní průmysl, chemie, sensorika/výkonová elektronika, výživa, lesnictví / dřevařský průmysl, finanční služby, média, energetika, drážní technika, logistika Průřezové technologie Nanotechnologie, mechatronika/robotika/efektivní produkční systémy, nové materiály

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Vědecký výzkum v Bavorsku 11 univerzit Tři bavorské univerzity - Würzburg, LMU Mnichov a Technická univerzita Mnichov – jsou v předběžném výběru 10 plánovaných elitních univerzit v Německu! 17 vysokých škol 11 institutů společnosti Maxe Plancka 9 institutů Fraunhoferovy společnosti 3 vědeckovýzkumné instituty Helmholtzovy společnosti

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Úzké vztahy s Českou republikou (1)  V Bavorsku žije přibližně Čechů  Objem obchodu činí cca 8 miliard eur ročně  Přibližně 3000 obchodních kooperací mezi českými a bavorskými podniky 58 vysokoškolských partnerství, např. mezi ČVUT Praha a Technickou univerzitou Mnichov  Téměř 50 komunálních partnerství měst, např. mezi Pasovem a Českými Budějovicemi  Vládní komise BY/CZ dosud se uskutečnilo 15 setkání

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Úzké vztahy s Českou republikou (2)  Euregio Egrensis  Euregio Bavorský les – Šumava  Projekt „Dobré sousedství“  Přeshraniční hospodářský portál Regioport

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Síť kompetencí Východ-Západ Na tuto síť jsou napojeny všechny bavorské „východo-západní aktivity“.

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Bavorsko – kompetentní partner Informační platforma nabízí:  Důležité informace pro navázání a prohloubení hospodářských kontaktů ve směru ze západu na východ a z východu na západ  Kontaktní střediska pro vstup na zahraniční trhy a vyhledání kooperačního partnera, kontakt na vysoké školy a výzkumné ústavy  Informace o české komunitě v Bavorsku Dále:  Vytvoření aktivní sítě  Mezinárodní odborné sympozium na téma „Východo-západní kompetence“ v roce 2007  Sestavení atlasu kompetencí

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Invest in Bavaria: O sobě Oddělení pro politiku usídlování a lokální marketing v Bavorském státním ministerstvu hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Kontaktní středisko pro veškeré dotazy v souvislosti s Bavorskem jako místem pro investice:  informace o charakteru lokality a možnostech podpory v Bavorsku  vyhledání vhodné lokality  individuální poradenství a  zprostředkování kontaktů k nejdůležitějším aktérům Bavorska.

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Invest in Bavaria: Akce  Investoři – Setkání / platformy – Návštěvy vhodných lokalit – Služby  Informace – Internet ( – Brožury a newsletter – Vlastní akce  Marketing – Podniky, regiony a svazy – Veletrhy a konference – Reklama

Invest in Bavaria Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie Invest in Bavaria: Kontakt Dr. Markus Wittmann Bayerisches Staatsministerium für Wirtschaft, Infrastruktur, Verkehr und Technologie (Bavorské státní ministerstvo hospodářství, infrastruktury, dopravy a technologie) Invest in Bavaria Prinzregentenstrasse 28 D München Tel: Fax: Internet: