Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kovů VY_32_INOVACE_CH1 – 11 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Advertisements

Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Izolace a důkaz tuků VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Ptáci VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Oxidy I VY_32_INOVACE_CH1 – 13 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Kovy – plamenové zkoušky
Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
ROZMNOŽOVÁNÍ MECHŮ VY_52_INOVACE_B1 – 30 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Kyselost a zásaditost látek v domácnosti
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_A1-05 HALOGENIDY AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : listopad 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová náročnost : 1 vyučovací.
UHLIČITANY A SÍRANY VY_32_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
MÍZNÍ CÉVY, SLEZINA A BRZLÍK
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Polysacharidy.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
6. ročník Látky a tělesa Látky a tělesa.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Třídění a určování hornin
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
Exotermické a endotermické reakce
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Trávicí soustava obratlovců
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Obecná biologie
Květ VY_52_INOVACE_B1 – 16 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
OPYLENÍ a OPLOZENÍ VY_52_INOVACE_B1 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Chromatografie VY_32_INOVACE_CH1 – 01 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Schránky měkkýšů VY_32_INOVACE_CH3 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Krystalizace VY_32_INOVACE_CH1 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_CH Opěrná soustava AUTOR : Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO : říjen 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Laboratorní práce. Téma: Opěrná soustava. Zkoumání.
Chemické vlastnosti nerostů
Průduchy v pokožce listů
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
PLETIVA VY_52_INOVACE_B1 – 31 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH3 - 14 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: duben 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Laboratorní práce. Téma: trávicí soustava – živiny Př8 a téma: přírodní látky Ch9 Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Přírodopis 8 a Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

ŠKROB JE POLYSACHARID POLYSACHARID = látka tvořená ………………….. MAKROMOLEKULA = molekula složená z ……………………….. MAKROMOLEKULA POLYSACHARIDU vzniká – spojením ………….... ……………………………………………………………………………………………………..

ŠKROB JE POLYSACHARID POLYSACHARID = látka tvořená MAKROMOLEKULAMI MAKROMOLEKULA = molekula složená z mnoha tisíců atomů MAKROMOLEKULA POLYSACHARIDU vzniká – spojením mnoha tisíc molekul monosacharidů ( např. glukózy )

ŠKROB Vznik: Výskyt: Význam pro rostliny: Složení: Vlastnosti: Význam pro člověka: Trávení škrobu:

Vznik škrobu: V zelených rostlinách spojováním molekul monosacharidů, které vznikají při fotosyntéze.

Výskyt škrobu: např. v bramborových hlízách, zrnech obilovin, v plodech luštěnin, rýži …

Význam pro rostliny: zásobní látka ( zásoba energie, kterou je možné využít později např. při klíčení nové rostliny ..)

Složení škrobu Škrob je složený ze dvou polysacharidů z amylózy ( 70% ) a z amylopektinu ( 30% )

Vlastnosti škrobu: barva: bílá skupenství: pevné rozpustnost ve vodě: částečná (rozpouští se amylóza, nerozpouští se amylopektin) zahříváním škrobu ve vodě vzniká škrobový maz – koloidní roztok

Význam pro člověka: Součást potravy – hlavní zdroj energie. (sacharidy tvoří největší část naší potravy) Příklady využití škrobu izolovaného z rostlin: zahušťování omáček, jogurtů … škrobení prádla

Trávení škrobu: začíná již v ústní dutině, pokračuje v žaludku a tenkém střevě Slinné žlázy obsahují enzym ( amylázu neboli ptyalin ), který štěpí polysacharid na monosacharidy ). ( budeme-li dlouho žvýkat sousto chleba, postupně nám v ústech mírně zesládne)

Příklady dalších polysacharidů: GLYKOGEN – zásobní látka živočichů a hub ( ve svalech a játrech ) CELULÓZA – stavební materiál rostlinných buněk ( pro lidský organismus nestravitelná vláknina) PEKTINY

LABORATORNÍ PRÁCE Výskyt škrobu v potravinách Připrav si škrobový maz společný pro celou skupinu ( třídu ): půl lžičky škrobu protřepej s malým množstvím vody a vzniklou suspenzi nalij do 50 ml vroucí vody. Připrav stojan s 9 zkumavkami. První 2 budou porovnávací: do 1. nalij asi 3 ml zchladlého škrobového mazu, do 2. nalij asi 3 ml čisté vody. Do obou kápni několik kapek Lugolova roztoku. 3) Do zbylých zkumavek: 3. – 9. nalij po 3 ml vody a vlož vždy jeden vzorek potraviny velikosti asi zrnka hrachu ( měkký salám, rohlík, mouku, semeno slunečnice, semeno hrachu, jablko, brambor ).

LABORATORNÍ PRÁCE 4) Obsah každé zkumavky povař, pokus se odstranit pevné zbytky a ochlaď proudem studené vody. Přikápni Lugolův roztok a porovnej zbarvení se srovnávacími roztoky. Urči, zda jsi prokázal přítomnost škrobu ve výluhu. 5) Zbarvení roztoků zaznamenávej pastelkami do tabulky a napiš, ve kterých vzorcích jsi prokázal přítomnost škrobu.

Použité obrázky http://www.google.cz/imgres?q=fotosynt%C3%A9za&hl=cs&client=firefox-a&hs=8ql&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1680&bih=918&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=M0f3YdE7pH2wYM http://www.google.cz/imgres?q=brambory&hl=cs&client=firefox-a&hs=VDR&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1680&bih=918&tbm=isch&prmd=imvnsr&tbnid=Cu9n-XcyleqOzM:&imgrefurl=http://www.rece http://www.google.cz/imgres?q=luštěniny&hl=cs&client=firefox-a&hs=dFR&sa=X&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1680&bih=918&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=hHJKGt14ARATAM:&imgrefurl=http://zdrava-dieta.eu/kaloricka-tabulka-lusteniny/&docid=ThNCjrrzIqCVzM&imgurl=http://zdrava-dieta.eu/wp- Učebnice FRAUS Chemie 9