Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Izolace a důkaz tuků VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Izolace a důkaz tuků VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová"— Transkript prezentace:

1 Izolace a důkaz tuků VY_32_INOVACE_CH3 - 15 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VYTVOŘENO: duben 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Laboratorní práce. Téma: trávicí soustava – živiny Př8 a téma: tuky Ch9 Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Přírodopis 8 a Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Tuky = LIPIDY Z řeckého slova lipos = mastný.
Mezi lipidy patří i rostlinné oleje a vosky.

3 Příklad chemického složení:

4 Tuky jsou estery glycerolu a karboxylových kyselin s větším počtem atomů uhlíku.
Napiš vzorec glycerolu. Co ještě o této látce víš? Co jsou karboxylové kyseliny? Které karboxylové kyseliny mají větší počet atomů uhlíku? Kolik atomů uhlíku mají tyto kyseliny? Kolik atomů kyslíku mají tyto kyseliny?

5 Glycerol a příklad vyšší mastné kyseliny

6 Na jaké skupiny třídíme tuky?
Podle původu (výskytu). Podle chemického složení.

7 Rozdělení tuků živočišné rostlinné většinou v pevném skupenství
ve skupenství kapalném estery nenasycených mastných kyselin: olejové … (mají dvojnou vazbu mezi atomy uhlíku) živočišné většinou v pevném skupenství estery nasycených mastných kyselin: palmitové, stearové…

8 Ztužování kapalných rostlinných tuků
Tuky se sytí vodíkem, dvojné vazby se zničí a tuk tuhne. Které tuky vznikly ztužením rostlinných olejů? Které znáš další ztužené rostlinné tuky?

9 Jaký význam mají tuky pro živé organizmy?
pozitivní negativní

10 Jaký význam mají tuky pro živé organizmy?

11 LABORATORNÍ PRÁCE Izolace tuku z přírodního materiálu a jeho důkaz. POSTUP: 1) Rozdělte se do skupin a každá skupina zkoumejte jiný přírodní materiál: semena máku, slunečnice, řepky, lnu, jádra vlašských, lískových a burských ořechů.

12 LABORATORNÍ PRÁCE 2) Ve třecí misce důkladně rozdrť 3g semen určitého druhu a přidej 5ml lékařského benzínu. Dokonalejší rozdrcení lze dosáhnout přidáním čistého písku. 3) Benzínový extrakt (výluh) slij na hodinové sklo nebo Petriho misku a nech benzín volně odpařit. Porovnej s ostatními skupinami množství získaného produktu.

13 LABORATORNÍ PRÁCE 4) Na kus filtračního papíru kápni kapku získaného produktu. Filtrační papír ponoř do kádinky s nasyceným roztokem Sudanu 3 v ethanolu a barvivo nech asi 2 minuty působit. 5) Papír promyjte v kádince v ethanolu a potom opláchněte pod tekoucí vodou. Ethanol slijte do určené láhve. Co jsi zjistil?

14 Použité obrázky Učebnice FRAUS Chemie 9


Stáhnout ppt "Izolace a důkaz tuků VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová"

Podobné prezentace


Reklamy Google