Kamenická Stráň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEDM NOVODOBÝCH DIVŮ SVĚTA
Advertisements

Označení hasičů na přilbách
ZSV – Vzájemné působení nabídky, poptávky a ceny
FARNÍ CHARITA Karlovy Vary
Památky Unesco Česká republika.
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Ekologický seminá ř (7.ro č ník + 6.A) Hledání bod ů Kolumba (
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.
Místo, které bych chtěl navštívit
VÝM Ě NA OPERAČNÍ PAM Ě TI RAM V EEE PC Autor Další RAM- Random access memory.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
ŽIVOT VE STŘEDOVĚKU Vlastivěda pro 4. ročník Gabriela Mikulková 2011.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Pica pica Straka obecná.
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
1 PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Jaroslava Fojtíková Da ň ový poradce.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
18. – 19. č ervna – zalo ž ení kláštera (do roku 877 pro ž eny) 1066 – kostel vysv ě cen na Románskou baziliku 1525 – klášter tém ěř zni č.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Český jazyk 1. ročník Čtení - doplňovačky.
Okrskové kolo ve florbalu
Martina Bradá č ová, Sázava. Základní informace Rozloha: km 2 (1. místo) Po č et obyvatel: obyvatel (4. místo) Hustota osídlení.
 D ů vod:Hitler  Inspirace: Maginotova linie  Za č átek stav ě ní:1935  Plán: 15  Skute č nost: 5.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DEN ZEMĚ Po stopách ohrožených zvířat.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
Svobodní zednáři.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Vypracovala:Eliška Hlínová 8.t ř ída Dne: Pokra č uj na další stránku Konec prezentace.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Stavba dome č ku Mon č a a Honza Jemelkovi Zálesní Lhota 222 Č erven 2009 – zá ř í 2010.
Prezentace patrikkrakovany.mypage.cz
KERAMICKÉ SUROVINY A MATERIÁLY.
 m ě sto s nejslavn ě jší historií na sv ě t ě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní m ě sto Ř ecka bylo odedávna kolébkou civilizace.
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_202_NÁSOBENÍ_DVĚMA Téma: NÁSOBENÍ.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_238_JEHLIČNATÉ_STROMY Téma: JEHLIČNATÉ.
INFORMACE O ZAHRÁD ce Májka 2010 INFORMACE O HŮRKÁCH.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Holašovice,
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Atmosféra planety Země
Janík, Rídl.  N ě mecko (oficiální název Spolková republika N ě mecko), je st ř edoevropský stát, rozd ě lený na 16 spolkových zemí. Na západ ě sousedí.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Posvícení je obvykle vnímáno jako vzpomínková slavnost na posv ě cení kostela. Sazená, p ř esto ž e vlastní kostel nemá, má aspo ň své posvícení. Slaví.
ZÁSAHY STÁTU DO EKONOMIKY Nikola Krásná C2B. stát svými regulacemi zasahuje do chování ekonomiky a role tr ž ního systému je omezená ▶ smíšená ekonominka.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
Malí ř ská esence 20. století Č íslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_18 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Atmosféra.
DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_20_Disk slo ž ka Šablona č íslo: VII.Sada č íslo: 3.Po ř adové č íslo DUM: 20. Autor:Mgr. Milan Ž i ž ka.
Kateřina Sobková XI.A 2015/16. Lednicko-Valtický areál je jedním z největších pokladů České republiky a světového a kulturního dědictví vůbec nejrozsáhlejší.
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Historie obyvatelstva obce Přívozec
Prvouka – vesnice.
Větrné mlýny na Slovácku
Název školy: Základní škola Městec Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
Transkript prezentace:

Kamenická Stráň

Kamenická Stráň Kamenická Stráň je malá vesnice v okrese Děčín, část obce Růžová. Nachází se 4 km západně od Jetřichovic a 3 km východně od Růžové. Ves se třemi stálými obyvateli slouží převážně k rekreačním účelům.

Památky Kamenická Stráň je vesnickou památkovou zónou. Je zde zachován unikátní soubor lidové architektury, jako jsou přízemní roubené chalupy s hrázděným štítem, stavení s půdním polopatrem a hrázděným štítem a patrové budovy s hrázděným patrem.

Památky.

Osada ležící nad levým břehem Kamenice správně přináleží k obci Růžová, je zasvěcena sv. Jakubu většímu. Původní obyvatelé se živili prací v lese, plavením zpracováváním dřeva (pálení uhlí a výrobou smůly), dnes osada slouží převážně k rekreaci.

Zajímavosti V osadě se zachoval jedinečný soubor roubených chalup, většinou s podstávkou a s hrázděnými patry, a proto byla roku 1995 vyhlášena vesnickou památkovou zónou.

Roubená chalupa s podstávkou a hrázděným patrem

Vesnická památková zóna Kamenická Stráň Kamenická Stráň (původně Neudorf – Nová Ves, později Neudorf Kamnitzer – Nová Ves Kamenická, později Kamnitzleiten – Kamenická Stráň) se poprvé písemně připomíná až roku 1614, její původ se ale předpokádá nejpozději na přelomu 15. a 16. století.

Stojí v blízkosti hrany strmého levého břehu Kamenice, která teče asi o 150 m níže. Na katastru Kamenické Stráně se nachází i zřícenina Dolského mlýna. Současná převažující dřevěná zástavba pochází z 18. a 19. století. Jedná se většinou o přízemní domky se zděnou hospodářskou a roubenou obytnou částí s podstávkou, která nese podkroví s bedněnými štíty. Několik objektů je vybaveno hrázděným patrem. Spíše výjimečně se dochovala hospodářská roubená stavení.

Dolský mlýn

Na některých částečně dřevěných stavbách nacházíme vlivy pozdního 19 Na některých částečně dřevěných stavbách nacházíme vlivy pozdního 19. století až secese na počátku století dvacátého. Z doby mezi lety 1900–1930 najdeme ve vsi i objekty zděné, kterých se modernizační zásahy dotkly výrazněji. Po roce 1945 byli vyhnáni původní německy mluvící obyvatelé. Ves postihly demolice,zejména statků menší obydlí domkářů přežila díky rozvoji chalupářství. Kromě domů se zachovala i drobná sakrální architektura. Vesnická památková zóna byla vyhlášena roku 1995.

Vytvořily:David Gabriel Nikola Luhová