BAREVNÉ LEDOPÁDY PULČINSKÝCH SKAL Ruční posun.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BESKYDY.
Advertisements

Hřensko.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Jarní prázdniny ve školní družině
Francova Lhota Obec Francova Lhota leží v jižní části vsetínského okresu, v údolí říčky Senice.
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Příroda a okolí Spišské Nové Vsi
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
Pohlednice z Libereckého kraje Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Fyzicko-geografická sféra
Zlínský kraj.
Český ráj Český ráj leží necelých padesát kilometrů severovýchodně od Prahy. V tomto romantickém kraji ležícím na středním toku Jizery se snoubí rozmanitost.
Moravskoslezský kraj.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Chráněná krajinná oblast Mgr. Michal Oblouk
ŽIDLOCHOVICE Procházka po naučné stezce Přírodního parku Výhon
Chráněná území v Olomouci a okolí
Česká republika Geologický vývoj
Bozkovské dolomitové jeskyně
Ochrana přírody ČR.
Brno.
Hrad Kost.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
CHKO Český kras.
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
MÍSTO, KDE ŽIJI - BOBRKY Bobrky jsou část města Vsetína
Olomoucký kraj přírodní poměry
Česká Republika a její kraje
území oblíbené sportovci a turisty
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Souhvězdí.
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Anotace: Pomocí soutěže si žáci zábavnou formou procvičí probrané učivo. Autor: Mgr. Renata Kubíčková (Autor) Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Má základní.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Česká republika Povrch.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
Jeseníky.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Josef Chrpa student kvarty Gibraltar 2004 výlet
Krajina České republiky
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Národní park Vysoké Tatry
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
VLASTIVĚDNÝ AZ KVÍZ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 25.
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
CHŘIBY.
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
SVÉDSKO 1.
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

BAREVNÉ LEDOPÁDY PULČINSKÝCH SKAL Ruční posun

Barevné ledopády Pulčínských skal se staly hádankou i pro vědce Pulčínské skály, ležící v samém srdci valašského kraje, skrývají v zimě ledový poklad. Pod převisy a puklinami zasněžených skal září několikametrové ledopády a rampouchy s unikátním oranžovým zbarvením. Vědci až nedávno zjistili, že přírodní útvar je i botanickou raritou. Unikátní ledopády Přírodní rezervace Pulčínské skály - Hradisko (zkráceně Pulčiny, nebo humorně místně "půl Číny") se rozkládá na ploše necelých 73 hektarů v jihozápadní části pohoří Javorníky na pomezí Moravy a Slovenska. Ve středověku tu dokonce stával skalní hrad. Ten tu dnes už nenajdeme, zato v zimě se na tomhle místě dějí zázračné věci. Od ledna do března, když se střídají mrazy s oblevami, se ve skalních puklinách a na převisech na jižním svahu kopce Hradisko, v místě zvaném Propadlý hrad, vytvářejí mohutné ledopády a rampouchy. Podobnými útvary se pyšní leckteré skalní město u nás, tenhle přírodní útvar je ale výjimečný. Má totiž zvláštní hnědé, místy až jasně oranžové zbarvení. Ještě donedávna se místní lidé i geologové domnívali, že oranžové tóny způsobuje voda prostupující puklinami v pískovcích. Na své cestě prý promývá jílovitou vrstvičku, bohatou na oxidy železa. Mikroskopické částečky sloučenin železa, unášené vodou, pak zamrzají v ledu a způsobují ono zbarvení. Na Pulčínské skály Svoje neopakovatelné kouzlo ale v zimě mají i Pulčínské skály, kam turisté můžou. Výchozím místem k nim je Pulčín, místní část Francovy Lhoty a zároveň nejvýše položená obec na Vsetínsku (680 m n.m.). Po červené značce se asi po kilometru dostanete k rozcestí a pokračovat budete další dva kilometry až k vrcholu Hradisko.

Oranžově zbarvené ledopády

Ledopády obarvuje sněžná řasa Stávající teorii ale v roce 2008 vyvrátili vědci z brněnského Botanického ústavu. Zjistili totiž, že zbarvení způsobuje mikroskopická řasa žijící ve sněhu a ledu. Ta patří mezi tzv. kryofilní organismy, tedy takové, jimž vyhovuje právě život ve sněhu nebo ledu. Proto se jim také často říká sněžné řasy. V současné době probíhá intenzivní studium jejich životních cyklů a laboratorní kultivace v brněnském Botanickém ústavu Akademie věd. V Česku můžete tyto pozoruhodné organismy pozorovat v Krkonoších nebo na Šumavě. Poznáte je podle toho, že na sněhu vytvářejí krvavě i cihlově červená, zelená nebo žlutá místa. Vědci je zkoumají v Čechách už od konce 70. let, poprvé byly objeveny ve Vysokých Tatrách v roce 1947. Pulčínské skály se teď staly novou lokalitou pro studium těchto unikátních organismů, což je o důvod víc toto místo pečlivě chránit. Řasy totiž produkují karotenoidy, oleje a další významné biologické látky, a proto se mohou využít v biotechnologiích, např. při výrobě farmak, biopesticidů či biopaliv. Pulčínské ledopády se obvykle začínají vytvářet počátkem nového roku, během několika týdnů svůj objem mnohonásobně zvětší a za optimálních klimatických podmínek dosahují maxima na přelomu února a března. Pulčínské ledopády se nacházejí v Národní přírodní rezervaci Pulčínské skály v rámci CHKO Beskydy. Je to území, které má statut nejpřísnější ochrany a je zakázáno v něm chodit mimo povolené stezky. Zatímco skály jsou turistům volně přístupné, ledopády už leží mimo značené stezky, kam se nesmí. Barevnými ledovými skvosty se tak můžete potěšit alespoň na našich snímcích, které jsme mohli nafotit po dohodě na povolení.

Sněžná řasa - detail

Výlet na Pulčínské skály: Kobzova lípa ve Francově Lhotě

Kobzova lípa

Nejmohutnější strom v Beskydech a výhledy až na Fatru Výlet na Pulčiny určitě spojte s návštěvou Francovy Lhoty. Na první pohled je to valašská víska jako každá jiná, v jejím katastru však najdete hned několik zajímavostí. Stojí tu kupříkladu Kobzova lípa zasazena údajně už na počátku 16. století. Svým sedmimetrovým obvodem je nejmohutnějším listnatým stromem v celé Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Lípa je už zcela dutá a prý za to mohou turkotatarská vojska. Podle legendy totiž vznikla dutina v druhé polovině 17. století právě při jednom nájezdu nepřátel. Lidé se prý ukrývali v koruně a Turci strom podpálili, aby je z něj dostali dolů. I když by se z jeho větví jistě nabízel krásný výhled do kraje, spíše než šplhat na strom doporučujeme vystoupat na nedaleký vrchol Čubova kopce. Od Kobzovy lípy je to po modré značce asi 1,5 kilometru. Dřevěná rozhledna na vrcholu byla postavena ve tvaru tradičního valašského klobouku, tzv. lepáku, a bude-li vám přát počasí, dohlédnete nejen na slovenskou Malou Fatru, ale opačným směrem uvidíte, jak místní s úsměvem tvrdí - dokonce "půl Číny". Místo s jedinečným rozhledem uchvátilo i tvůrce originální naučné stezky Javornický hřeben (též Javorníky). Ojedinělý projekt spojuje místa po obou stranách hranice a stezka tak patří k nejdelším v Evropě. Výjimečná je i svým značením. Klasické informační tabule tu totiž nenajdete. Autoři stezky nechtěli kazit krásné výhledy tabulemi a tak je nahradili kameny. Na každém z nich je reliéf se znakem zastávky a kovová tabulka s kratičkou informací o místě a o tom, která obec kámen věnovala. V katastru Francovy Lhoty najdete dva - u zmiňované chráněné Kobzovy lípy a druhou právě u rozhledny na Čubově kopci.

Rozhledna na Čubově kopci

Pohled z rozhledny

... a ještě jednou

Pulčínské skály

Pulčínské skály

Pulčínské skály

Nashledanou