Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny

2 V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé svou rozlohou i rozličností skalních útvarů. Obec Tisá se nalézá blízko hraničního přechodu Petrovice, mezi Teplicemi v Čechách a Děčínem. Dopravně jde o lehce dostupnou lokalitu, protože poblíž vede dálniční koridor Praha – Drážďany.

3

4 H ISTORIE : Až do rozkvětu pěší turistiky na konci 18. století byly Tiské stěny opředeny závojem legend, mýtů a pověstí. Místní usedlíci věřili, že (vzhledem k jejich pitoresknosti) skalní útvary jsou výtvory ďábla. Do celé oblasti se proto báli vkročit. Svůj postoj přehodnotili, když do Tiských stěn začali pronikat turisté, a na pískovcovém městu začali záhy vydělávat. Za první návštěvníky Tiských stěn tak můžeme považovat především básníky, šlechtice,, malíře či vědce“. Brzy začaly vznikat hostince, turistické stezky. Po jisté době se můžeme setkat i s prvními turistickými průvodci jako je Průvodce po Českém Švýcarsku (Führer durch die Böhmische Schweiz) od Ferdinanda Náhlíka z roku 1864. O historii Tiských stěn se můžeme dočíst, že některým skalním útvarům přisoudila lidská fantazie – zejména v období romantismu v 19. stol.

5 O KOLÍ : V blízkosti Tiských stěn se nalézá množství dalších turisticky atraktivních lokalit, mezi jinými se jedná o vesnici Sněžník, vesnici Ostrov, rozhlednu na hoře Děčínský Sněžník (723 m.n.m.), největší stolové hoře České republiky. Na vrcholu Vysokého Sněžníku najdeme hotel a kamennou vyhlídkovou věž z roku 1864, zřejmě nejkrásnější rozhlednu severních Čech. Turistický průvodce ji popisuje následovně: „Kamenná vyhlídková věž Děčínského Sněžníku vystavěná z pískovcových kvádrů jr skutečnou krajinnou dominantou a umožňuje vynikající rozhled po okolních krásách Čech i Saska. Rozhledna na Děčínském Sněžníku je pohodlně přístupná po asfaltové silnici.“ Pískovcové skalní útvary najdeme nejen v Tisé, ale také poblíž obcí Libouchec a Rájec. Místní skalní věže jsou vynikajícím terénem pro horolezce a jsou často vyhledávány i zahraničními turisty.

6

7 T UTO PREZENTACI VYTVOŘILI : Jaruška Frýdová,Theresa Chudobová,Apolena Širochmanová,Petr Kácha,Petr Neumann.Martin Lohniský.


Stáhnout ppt "ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé."

Podobné prezentace


Reklamy Google