Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hřensko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hřensko."— Transkript prezentace:

1 Hřensko

2 Obec Hřensko Hřensko je vstupní branou do Národního parku České Švýcarsko. Malebná obec ležící na soutoku Labe a Kamenice se zcela soustředí na cestovní ruch. S nadmořskou výškou 115m . je nejníže položenou obcí České republiky. Příroda, do níž je Hřensko zasazeno, je obdivuhodná. Návštěvníky jistě uchvátí mohutný kaňon Labe, z něho vstupuje mezi skály neméně krásné údolí vinoucí se podél řeky Kamenice. Značná část obce se rozkládá v tomto údolí, které je z obou stran obklopeno vysokou hradbou skalních stěn. Díky nízkým teplotám mezi skalami se zde daří horským rostlinám, což je při nízké nadmořské výšce Hřenska nevídanou raritou.   První zmínka o Hřensku pochází z 15. století, kdy zde stála krčma sloužící vorařům, od 16. století se zde začali usídlovat další obyvatelé. Obživu jim zajišťovala těžba a plavení dřeva, vznikaly zde sklady zboží a rozrůstaly se krčmy. Za panování hrabat Clary-Aldringenů došlo k prudkému rozvoji turistiky, byl založen jeden z prvních Horských spolků u nás. Hřensko je výchozím místem pro výlety na Pravčickou bránu, největší přírodní skalní most na našem kontinentu a do soutěsek řeky Kamenice, kde je možné absolvovat projížďku na lodičkách se zajímavým výkladem převozníka. Tyto významné turistické atrakce spojuje naučná stezka.

3 Památky Pravčická brána
je skalní oblouk vzniklý v pískovci, který se nachází na území Národního parku České Švýcarsko nedaleko obce Hřensko v okrese Děčín. Skalní brána je 16,5 m široká a 16 m vysoká, což z ní dělá největší přirozenou skalní bránu v Evropě. Národní památka je chráněna od roku Dříve bylo možné po oblouku brány volně chodit, což mělo následky urychlení erozních procesů. V současnosti je vstup na vrcholek brány přísně zakázán. K bráně vede značená turistická cesta a samotná brána se nachází v placeném areálu, v němž se nachází restaurace, muzeum (v zámečku Sokolí hnízdo) a občerstvení.

4 Pravčická brána a soutěsky

5 Historie obce Hřenska - Původně v 15. stol. tady stála jen krčma sloužící plavcům a vorařům. K roku 1475 se už vztahuje písemná zmínka k Hřensku jako místu v souvislosti s přepadením tří norimberských kupců. Místo bylo dobře známé – od východu sem k Labi vedla odbočka České cesty. Při ústí Kamenice bylo skladiště dříví, dřevaři a plavci si postavili chýše, v provozu byl i mlýn. Plavení dříví si vyžadovalo i budování nutného zázemí. V letech 1530 – 1550 se na území Hřenska začali usazovat noví osadníci. Po Labi už se neplavilo jen dříví – v hřenských skladištích bylo ukládáno obilí, sklo, ale také sůl dovážená do Čech. V této době byli majiteli Salhasenové, po jejich zadlužení a úpadku získal r Hřensko věřitel Jan z Vartemberka, následovali Vchyničtí a Aldringenové, od r Clary-Aldringenové. Po smrti generála Jana Aldringena ve 30leté válce byl majetek rozdělen dědicům – stalo se, že obyvatelé Hřenska a Mezné podléhali čtyřem vrchnostem. Až za Františka Karla r.  1709 byly všechny díly sloučeny do bynoveckého panství.

6 Fotografie

7 Obrázky

8

9

10

11 Turistika Naučná stezka přátelství Hřensko – Tři prameny (3 km) - odbočka k Pravčické bráně (5 km) - Pravčická brána a zpět (6 km) - Mezní Louka (12 km) - Mezná (14 km ) - Soutěsky (14,5 km) - přístaviště v Edmundově soutěsce (15,5 km) - dolní přístaviště (16,5 km) - silnice (18,5 km) - Hřensko (19 km)

12 Vítejte ve Hřensku Příroda, do níž je Hřensko zasazeno, je obdivuhodná. Hřensko je vstupní branou do  Národního parku České Švýcarsko. Malebná obec ležící na soutoku Labe a Kamenice se zcela soustředí na cestovní ruch. S nadmořskou výškou 115m n.m. je nejníže položenou obcí České republiky. Návštěvníky jistě uchvátí mohutný kaňon Labe, z něho vstupuje mezi skály neméně krásné údolí vinoucí se podél řeky Kamenice. Značná část obce se rozkládá v tomto údolí, které je z obou stran obklopeno vysokou hradbou skalních stěn. Díky nízkým teplotám mezi skalami se zde daří horským rostlinám, což je při nízké nadmořské výšce Hřenska nevídanou raritou.

13 Prezentaci připravily
Jana Bédiová a Andrea Knotková IX.A.2010


Stáhnout ppt "Hřensko."

Podobné prezentace


Reklamy Google