Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

tak jdeme ... aspoň kousek Hřensko a jeho okolí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "tak jdeme ... aspoň kousek Hřensko a jeho okolí"— Transkript prezentace:

1 tak jdeme ... aspoň kousek Hřensko a jeho okolí
Co možná nevíte, že bylo obrovskou inspirací pro tvorbu světoznámého spisovatele pohádek Hanse Christiana Andersena, který několikrát toto místo navštívil. Byl celou oblastí natolik okouzlen , že musel svoji návštěvu  zopakovat. V oblasti Labských pískovců a Pravčické brány - největšího  skalního  mostu v Evropě, se také natáčel veleúspěšný americký velkofilm "Narnia, the Lion, the  Witch and the Wardrobe".  Při shlédnutí  filmu spatříte nebývalé krásy celé oblasti a Pravčické brány.  Hřensko je výchozím bodem k její návštěvě. Dalším zajímavým  místem, které nezapomeňte navštívit je projížďka na loďkách v soutěskách řeky Kamenice, která je doprovázena  působivým vyprávěním převozníka. Obě tyto atrakce spojuje celodenní naučná stezka, jež vede ze Hřenska na Pravčickou bránu, hlubokými lesy lemovanými skalami se dostanete na Mezní Louku, odkud sejdete k řece Kamenice, kde začínají projížďky  na loďkách soutěskami řeky Kamenice zpět do Hřenska tak jdeme ... aspoň kousek

2

3 Historie obce Hřensko Původně v 15. stol. tady stála jen krčma sloužící plavcům a vorařům. K roku 1475 se už vztahuje písemná zmínka k Hřensku jako místu v souvislosti s přepadením tří norimberských kupců. Místo bylo dobře známé – od východu sem k Labi vedla odbočka České cesty. Při ústí Kamenice bylo skladiště dříví, dřevaři a plavci si postavili chýše, v provozu byl i mlýn. Plavení dříví si vyžadovalo i budování nutného zázemí. V letech 1530 – 1550 se na území Hřenska začali usazovat noví osadníci. Po Labi už se neplavilo jen dříví – v hřenských skladištích bylo ukládáno obilí, sklo, ale také sůl dovážená do Čech.

4 Dobový snímek obce Hřensko – pohled do skalního údolí

5 Hřensko  Malá hraniční obec Hřensko při hranici s Německem tvoří vstupní bránu do Národního parku České Švýcarsko.  Již samotná příjezdová cesta z Děčína do Hřenska je úchvatná pro svoji nádhernou scenérii  obrovského kaňonu pískovcových skal a řekou Labe, která  Vás nerušeně povede dál. Okolní skály vystupují z kaňonu stovky metrů nad hladinu řeky a jako strážci střeží okolí. Svoji polohou na soutoku řek Labe a Kamenice, je Hřensko se svými 115 m.n.m. nejníže položeným místem v České republice. I přes velmi nízkou nadmořskou výšku vytváří okolní krajina pozoruhodný jev, díky němuž budete mít pocit jako by jste byli na horách.

6 Hřensko

7 Pravčická brána je největší přirozená skalní brána na našem kontinentu
Pravčická brána je největší přirozená skalní brána na našem kontinentu. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska a tvoří symbol celé oblasti.

8 Grosser Winterberg - "Velký zimní kopec" je na německé straně .
Z vrcholu kopce je nádherný výhled, při jasném počasí dohlédnete až k Drážďanům!

9 Na německé straně je údolí Großer Zschand, jedna z přírodovědecky nejcennějších roklí Saského Švýcarska

10 Podzim na Carolafelsen
Carolafelsen je vyhlídková skála na německé straně asi 3 km severně od městečka Schmilka

11 Polenztal je také na německé straně - údolí s plochým dnem
Polenztal je také na německé straně - údolí s plochým dnem. Jeho kaňon vytvořený říčkou Polenz je natolik charakteristický, že se údajně svého času dostal i do německých vlastivědných učebnic

12 Paprsek do ráje

13 Ranní mlhy ze Studence

14 Křídelní stěna jsou strmé skály (456m), lemující stezku od Pravčické brány k Mezní Louce

15 Václavská stěna Jehla Ostrov

16 Tichá neboli Edmundova soutěska

17 začátek Divoké soutěsky u Skalního hřibu

18 Hluboký skalnatý kaňon řeky Kamenice, navazující u Mezního můstku na Edmundovu soutěsku. Od Mezního můstku vede stezka k dolnímu přístavišti, další 450m dlouhý úsek přístupný jen na člunech.

19 Divoká soutěska – zúžený úsek na řece Kamenici

20 Pravčický důl Údolí začínající u ústí potoka (pramenícího mezi Pravčickou bránou a Křídelní stěnou) do Dlouhé Bělé a pokračující proti jeho toku vzhůru k státním hranicím.

21 skalní věž, vyhledávaná horolezci
Velký Pravčický kužel skalní věž, vyhledávaná horolezci

22 Stříbrné stěny Strmé srázy pískovcového masívu (459 m) v Jetřichovických stěnách, při státní hranici, 2 km na sv. od Hřenska.

23 Růžovský vrch (Růžák) Mohutný čedičový kužel sopečného původu (619 m) 2 km na sz. od Srbské Kamenice, 8 km na jv. od Hřenska. Vrch asi míval kultovní význam, název snad odvozen od keltského označení "ros" - mohutný. Vlastní kužel zhruba od 350 m výše tvoří národní přírodní rezervaci označovanou jako Růžák.

24 Studenec z Růžáku

25 krásnou krajinou končí
Procházka krásnou krajinou končí

26 hudba: Toulavej - Smolaři -Zlaté trampské časy
foto: neznámý autor texty: © JS


Stáhnout ppt "tak jdeme ... aspoň kousek Hřensko a jeho okolí"

Podobné prezentace


Reklamy Google