Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO vyhlášen r mezi obcemi Hřensko – Chřibská

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO vyhlášen r mezi obcemi Hřensko – Chřibská"— Transkript prezentace:

1 NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO vyhlášen r. 2000 mezi obcemi Hřensko – Chřibská
- nejmladší NP vyhlášen r. 2000 mezi obcemi Hřensko – Chřibská -hranice s Německem / NP Saské Švýcarsko /

2 Unikátní pískovcová území
-skalní města – věže, brány , stěny -soutěsky Kamenice -kaňon Labe - lesy – místy pralesovitý charakter

3 Zajímavosti „Nej…“ z Národního parku České Švýcarsko
Nejvyšší bod: Růžovský vrch – 619 m. n. m. Nejnižší bod (zároveň nejníže položený bod v ČR): Hřensko – 116 m. n. m. Největší skalní most: Pravčická brána (největší pískovcová skalní brána v Evropě) – délka 26 m, výška 16 m Nejzajímavější skalní útvar: tzv. ohnivec (exemplář vystaven v Domě Českého Švýcarska) – útvar ve tvaru slunce, který s největší pravděpodobností vznikl úderem blesku do skály – České Švýcarsko je jediné místo na světě, na kterém byl ohnivec nalezen Nejvyšší strom: smrk u zaniklé osady Zadní Jetřichovice vysoký 54 metrů (jeho stáří se odhaduje na 250 let) Nejvzácnější lišejník: děratka – tento lišejník nalezneme pouze na území severních a východních Čech a v přilehlé části Polska – jinde na světě se nevyskytuje Největší živočich: jelen evropský Nejvzácnější šelma: rys ostrovid Nejvzácnější hlodavec: plch zahradní – patří mezi nejvzácnější hlodavce naší země, je řazen mezi tzv. kriticky ohrožené živočichy a zapsán do Červené knihy ohrožených a vzácných druhů ČR Nejvzácnější oblasti: Růžovský vrch, Ponova louka, Nad Dolským mlýnem, Babylon Nejstarší doložené osídlení: sídliště lovců střední doby kamenné z doby před téměř lety; tito lidé patřili k posledním lovcům Evropy Nejnavštěvovanější turistické cíle: Pravčická brána, soutěsky říčky Kamenice, Dům Českého Švýcarska Nejslavnější návštěvníci: dánský pohádkář Hans Christian Andersen, německý malíř Caspar David Friedrich, císař Josef II. Skála s nejdelší tradicí horolezectví: Pevnost neboli Beckstein u Gabrieliny stezky – v roce 1888 na něj vystoupil Carl Beck s přáteli, a uskutečnili tak první sportovní výstup na území dnešní ČR

4 Pravčická brána – symbol NP
největší přírodní skalní most v Evropě / v = 21 m /

5 Prebischtor = Pravčická brána
- název pochází z němčiny – podle poustevníka K Pravčické bráně patří výletní zámeček Sokolí hnízdo .Vybudován byl r.1881 na místě chatrče z dubové kůry, která sloužila jako výčep. Původně bylo Sokolí hnízdo využíváno k ubytovávání významných hostů zdejšího rodu Clary-Aldringenů. Dnes se v prvním patře nachází muzeum národního parku. V přízemí se dochovala stylová restaurace vyzdobená původními malbami. hnízdo.

6 Sokolí hnízdo

7 CHKO LABSKÉ PÍSKOVCE - vyhlášena v r.1972
Oblast tvoří z největší části křídové druhohorní sedimenty. Pozdější sopečná činnost rozlámala až 1 km mocnou pískovcovou desku soustavou zlomů. Po další milióny let byla tvářnost krajiny modelována nejrůznějšími erozivními silami.


Stáhnout ppt "NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO vyhlášen r mezi obcemi Hřensko – Chřibská"

Podobné prezentace


Reklamy Google