Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město."— Transkript prezentace:

1

2 Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město pražské) s Malou Stranou (dříve Menší Město pražské). Most není rovný, ale je třikrát zalomen. Od staroměstského břehu jde mírně na sever, pak se vrací na jih a k Malé Straně se zase přimyká severním směrem. Most je 515,76 metrů dlouhý a jeho šířka je cca 9,50 m; výška vozovky je 13 m nad normální hladinou. Je tvořen šestnácti oblouky. Ty mají rozpon mezi 16,62 m (staroměstský břeh) až 23,38 m.

3 Stavební průzkum ukázal, že most ohrožují zejména trhlinky, jimiž vnikala do konstrukcí dešťová voda se solí ze zimních posypů vozovky. V celém plášti byly vyměněny poškozené pískovcové kvádry. Předchozí asfaltový povrch, zřízený ve 20. století, nahradily štípané pásky žuly. Most byl od dokončení rekonstrukce vyhrazen pouze pro pěší většina pískovcových kvádrů již v dnešní době není původních. Nově vyměněné kvádříky jsou šedé nebo jasně žluté.

4 Ubytovat se lze v jakémkoliv hotelu v Praze. Přímo k mostu se dostanete velmi snadno, jezdí tam městská doprava.


Stáhnout ppt "Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město."

Podobné prezentace


Reklamy Google