Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou OKOLÍ MIMONĚ 3. ročník

2 OKOLÍ MIMONĚ Nejvyšším vrchem a dominantou okolí Mimoně je vrch Ralsko se zříceninou gotického hradu mocného rodu Vartenberků. Býval strážním hradem a celnicí na obchodní cestě do Lužice.

3 HRADČANY: Zhruba v polovině silnice Mimoň – Doksy se nachází malá obec Hradčany s velkými atraktivitami. Je to především velké vojenské letiště, kde se nyní pořádá řada akcí – tuningové přehlídky, Mimoňské války, modelářské a letecké soutěže, srazy motorkářů. Kolem vesnice je soustava rybníků a spousta pískov- cových skal – ideální místa na výlety či vandr.

4 Dlouhá skála Hradčanské stěny Příroda v okolí Hradčan Mezi cestou z Provodína k Břehy- ni a řekou Ploučnicí se nalézá ta- jemné zalesněné a skalnaté úze- mí plné roklin a rozličných skal.

5 Ralsko Pohled na pískovco- vou skálu Tvarožník a Ralsko. Najdeme zde mnoho neobvyklých krás, nádherné hluboké lesy a množství přírodních zvláštností.

6 Husovy kostely Hradčanské skály Senná brána Pro malou probádanost se sem vydávají nejen trampové, ale i hledači pokladů.

7 Pískovcová skálaTvarožník Meandry Ploučnice Buková

8 Meandry Ploučnice Asi na 10 kilometrech vzdušnou čarou od Hradčanského mostu do České Lípy vytváří meandrující Ploučnice třicetikilometrový tok. Pro vodáky je plavba po řece velké dobrodružství.

9 Pěkný výlet je na hrad Bezděz, který byl založen Přemyslem Otakarem I. Příležitost ke koupání nabízí Máchovo jezero v Doksech.

10 Průrva řeky Ploučnice: Ve vesnici Noviny pod Ralskem protéká řeka Ploučnice skalním masivem. Nejdříve úzkou soutěskou a pak tunelem. Na konci této technické památ- ky, která sloužila k provozu hamru na zpracování rudy, se při vý- stupu do tůňky tvoří jez.

11 Celá trasa je sjízdná pro sportovní lodě. Průrvu si můžeme projít i pěšky. Hamr stával na místě mostu. Když se tu při jarním tání valila voda, říkalo se tomu PEKELNÝ JÍCEN.

12 Zákupy – zámek Jablonné v Podještědí – bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy Lemberk - zámek Kam pojedeme na výlet?

13 Vyhledejte na mapě: ÚKOLY: 1) Hrad Ralsko 2) Hradčany 3) Skály: Husí kostely, Sennou bránu, Hradčanské stěny 4) Meandry Ploučnice 5) Bezděz 6) Máchovo jezero 7) Průrvu Ploučnice v Novinách pod Ralskem 8) Zákupy 9) Lemberk 10) Jablonné v Podještědí

14 Použitá literatura: Brožury, informační letáky: - Turistické trasy - Mimoň – vydáno Kulturním a informačním střediskem – Městská knihovna v Mimoni - Mimoň – cyklotrasy Regionální operační - Mimoň – turistické trasy program NUTS II - Ralsko – vydala Nadace Ralsko - Cykloráj Podralsko – dokument vytvořen z financí grantového fondu Libereckého kraje - Českolipsko a okolí – Vydal Klub českých turistů Česká Lípa s grantovou podporou města České Lípy


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google