Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Člověk a jeho svět/Vlastivěda
Autor Mgr. Hana Koudelková Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a jeho svět/Vlastivěda Třída: V. Datum tvorby: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: čeština Název DUM VY_32_INOVACE_ČS.5.06 Téma Česká republika Klíčová slova Jeseníky

3 ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 5. Pomůcky: - Inovace: Materiál podporuje aktivní opakování učiva s užitím interaktivní tabule, žáci sami vyhledávají informace. Metodické pokyny: Str. 1 – 7, žáci procvičují a rozšiřují své znalosti o dané lokalitě. Str. 8,15 - žáci vyhledávají informace dle zadaných úkolů. Str. 13 – žáci doplňují správné informace. Kliknutím se objeví turistická zajímavost, následně místo, kde se nachází a opět zajímavost další. Str. 14 – Žáci spojují správné informace. Kliknutím na údaj se objeví šipka ke správné informaci. Očekávaný výstup: Žák si procvičil a rozšířil své znalosti z oblasti Jeseníků a okolí.

4 1. Jeseníky a okolí

5 Urči název města ? Jedná se o slezské lázeňské město.
2. Urči název města ? Jedná se o slezské lázeňské město. První zmínka je z roku 1267. Patří do povodí řeky Odry. Městem protéká říčka Bělá. Město patří do Olomouckého kraje.

6 náměstí 3.

7 Vodní tvrz 4.

8 MĚSTO JESENÍK Tvrz stojí na Zámeckém náměstí v centru města.
5. Tvrz stojí na Zámeckém náměstí v centru města. Tvrz je dvoupatrová trojkřídlá budova s menším nádvořím a kamenným mostem přes vodní příkop. Je zde stálá geologická a historická expozice Jesenicka. Tvrz byla postavena ve 2. polovině 13. století.

9 Jak se jmenují tyto jeskyně?
6. Jak se jmenují tyto jeskyně? Jsou největším zpřístupněným jeskynním systémem v České republice vzniklým rozpouštěním mramoru, tj. krystalického vápence. Je zde mnoho úzkých, místy vysokých chodeb, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy. Jsou zde kaskády a mohutné členité krápníky. Celková délka jeskynního systému je asi 1700 metrů. Průměrná teplota v jeskyních je 7,7°C Od roku 1958 jsou jeskyně a jejich okolí zařazeny mezi chráněná území (dnes národní přírodní památka). 

10 Jeskyně na Pomezí 7.

11 Najdi informace důležité pro turisty :
8. Najdi informace důležité pro turisty : např. délka turistické trasy, doba prohlídky, otvírací doba, cena vstupného…

12 Urči název papírny. Jedná se o národní kulturní památku.
9. Jedná se o národní kulturní památku. Papírna byla založena Janem ml. Ze Žerotína roku 1591. Jedná se o nejstarší dosud pracující ruční papírnu ve střední Evropě. Kromě výroby papíru si zde můžete prohlédnout muzeum papíru. Město, kde se papírna nachází je jedním z nejnavštěvovanějších míst jesenického podhůří.

13 Ruční papírna Velké Losiny.
10.

14 O jaké se jedná lázně? 11. Lázně leží ve svahu nejvýchodnějšího výběžku Rychlebských hor asi 2 km od města Jeseník. Vincenz Priessnitz v roce 1822 založil první vodoléčebný ústav na světě a položil tím základ nové léčebné metodě – vodoléčbě. Kromě vodoléčby prosazoval pravidelný denní režim, vyloučení škodlivých vlivů, oproštění od všedních starostí a vnímaní radosti ze života.

15 Lázně Jeseník – Priessnitzovy léčebné lázně.
12. Lázně Jeseník – Priessnitzovy léčebné lázně. kolonáda Priessnitzův rodný dům - muzeum

16 S jakými místy se pojí následující informace .
13. S jakými místy se pojí následující informace . Zámecké náměstí město Jeseník Vodní tvrz Muzeum papíru Ruční papírna Velké Losiny Vodoléčba Priessnitzovy léčebné lázně

17 Spoj informace Založen první vodoléčebný ústav
14. Založen první vodoléčebný ústav Založena Ruční papírna Velké Losiny Délka jeskynního systému Jeskyně na Pomezí První zmínka o městě Jeseník 1267 1591 1700 1822

18 Najdi daná místa na mapě.
15. Najdi daná místa na mapě. Vyhledej další informace o těchto místech (například osobnosti nebo události s nimi spjaté). Najdi fotografie těchto míst.

19 Citace a zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Koudelková. Materiál vznikl v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – projekt EU peníze školám.


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google