Významné osobnosti fyziky a chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nicola Tesla století.
Advertisements

Bedřich Šupčík Lžičarová Veronika a Schleiderova Michaela
Česká společnost se učí podnikat
Jana Gallistlová, IX.A Mgr. Jan Kříž
slavný americký průmyslník
Společnost před 1. světovou válkou
Třífázové napětí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vynálezci Klikneš-li na barevné popisy obrázků, objeví se ti životopisy vynálezců a podrobné popisy jejich vynálezů.
STROJÍRENSKÝ PRŮMYSL ČR Autor: Mgr. Jana Závodná
Číslo v digitálním archivu školy
František Křižík.
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Významné osobnosti fyziky a chemie
Henry Ford - Narodil se: 30. července 1863 v Dearborn, Michigan, USA - Umřel: 7. dubna vyučil se zámečníkem a pak se stal opravářem parních strojů.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: František Křižík
Významné osobnosti fyziky a chemie
Elektronická učebnice - I
Významné osobnosti fyziky a chemie
František Křižík.
Významné osobnosti fyziky a chemie
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D9
VY_52_INOVACE_PRV.3.23_Lidé a technika _pracovní list
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Antoine Henri Becquerel
Významné osobnosti fyziky a chemie
František Křižík.
Věda a technika konce 19.st.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
Generátory elektrického napětí
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
František Křižík narodil se v 8. července 1847 v Plánici u Klatov
Elektrifikace Prahy AG projekt 2014.
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Tomáš Garrigue Masaryk
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
Thomas Alva Edison Nikola Tesla
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa města s ulicí Křižíkova: Brno, Liberec, Benešov, Krásná Lípa, Čelákovice, Jičín,
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 SLAVNÍ ČEŠTÍ VYNÁLEZCI A JEJICH VYNÁLEZY VY_32_INOVACE_F16 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_14. ROZVOJ PRŮMYSLOVÉ VÝROBY 2. POLOVINA 19.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Thomas Alva Edison – geniální vynálezce
Elektrická energie Vypracoval – Jakubec M..
Tovární výroba a stroje v 19. století
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. poloviny 19. století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AZ kvíz.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Vlastnosti střídavého proudu
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_05
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Významné osobnosti fyziky a chemie František Křižík český elektrotechnik a vynálezce Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika 6. - 9. ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

František Křižík

František Křižík se narodil 8. července 1847 v Plánici u Klatov. Zemřel 22. ledna 1941 ve Stádlci u Tábora. Po studiích nastoupil jako železniční opravář a úředník u různých drah, od roku 1873 jako přednosta telegrafního oddělení na trati Plzeň – Chomutov. V roce 1878 zkonstruoval blokové signalizační zařízení. Navrhl zdokonalené elektrické návěstidlo, zkonstruoval ústřední stavění výhybek a vytvořil blokovací signalizační zařízení, které znatelně omezilo nebezpečí vlakových srážek.

Peníze z prvních vynálezů mu umožnily, aby se v létě roku 1878 vydal do Paříže na světovou výstavu. Kromě jiných technických novinek tu spatřil také elektrickou obloukovou lampu ruského vynálezce Jabločkova. Myšlenka elektrického osvětlení byla fascinující a předurčila další dráhu jednatřicetiletého vynálezce. Ještě téhož roku vymyslel řadu zlepšení a roku 1880 patentoval podstatně zdokonalenou obloukovou lampu. Problém velmi účinných obloukových lamp bylo uhořívání uhlíkových elektrod, které se původně nastavovaly ručně, později různými regulátory.

Křižík zkonstruoval jednoduché elektromagnetické zařízení, které pomocí dvou cívek a kuželových železných jader udržovalo stálý elektrický proud v lampě. V roce 1881 dosáhl velkého úspěchu na výstavě v Paříži. Jeho obloukovka konkurovala Edisonově žárovce, jelikož svítila silněji než Edisonova žárovka - a získala zlatou medaili. V roce 1887 obdržel první zakázky na městské pouliční osvětlení. V březnu rozzářily obloukovky Jindřichův Hradec a krátce nato také Písek. V roce 1888 postavil první městskou elektrárnu v Českých zemích pro Žižkov, a zanedlouho začal vyrábět i lustry, dynama a další materiál.

Už několik let ovšem připravoval další velký projekt – pouliční elektrickou dráhu v Praze. Získat zakázku se mu však nedařilo, protože exkluzivní smlouvu na pražskou dopravu měly koňské dráhy. On však našel východisko: uskutečnil svoji myšlenku v rámci plánované Jubilejní výstavy v roce 1891. Provedl osvětlení celé výstavy a skutečně vybudoval tramvajovou trať na Letné. Měřila sice jen 800 metrů, stala se však opravdovou senzací. Ještě větší slávu přinesla Křižíkovi jeho světelná fontána na Výstavišti.

Během svého života postupně vybavil na 130 českých elektráren svým zařízením. Zároveň mu ale začal vyrůstat nebezpečný konkurent – mladý, dynamický inženýr Emil Kolben. Nezadržitelně se blížil střet koncepcí: zatímco on sám, podobně jako Thomas Alva Edison, stále věřil v budoucnost stejnosměrného proudu, Kolben pochopil, že větší perspektivu má proud střídavý. K rozhodující konfrontaci došlo při vyhlášení soutěže na výstavbu ústřední pražské elektrárny v Holešovicích. Tuto výhodnou zakázku získal Kolben.

Přesto se pustil do dalšího náročného podniku: v roce 1903 vybudoval první elektrickou železnici v Rakousku–Uhersku, z Tábora do Bechyně. Z finančních problémů už nevybředl a během první světové války jej banky donutily přeměnit zadluženou firmu na akciovou společnost. V roce 1917 pak pro nesplácení úvěru Pražská úvěrní banka převzala jeho podnik. Roztrpčený vynálezce se stáhl do ústraní. Národ na svého „Edisona“ nezapomněl. Když ve věku téměř 94 let ve Stádlci u Tábora zemřel, byl převezen do Prahy a s poctami pohřben na Vyšehradském hřbitově.

Křižíkův Mistrovský list z roku 1930

Křižíkova oblouková lampa

Křižíkova fontána v Praze Holešovicích

Alternátor vyrobený firmou Křižík v roce 1903 pro elektrárnu v Holešovicích

Křižíkova továrna v Karlíně

Koncesní listina z roku 1891 na tramvajovou linku

Elektrický vůz Em 400.001 z roku 1903 na trati Tábor-Bechyně. První čistě elektrická dráha ve střední Evropě, na které se podílel F. Křižík.

Monument Františka Křižíka v Praze

Zdroje: www.radio.cz www.www.zcm.cz/index.php?page=budova www.elektrika.cz www.vlackomil.blog.cz www.tip.seznam.cz www.techmania.cz www.sibi.cz www.cs.wikipedia.org